Bloggtips

 

Den här veckan har jag inte hunnit blogga alls. Har haft för mycket på jobbet och dessutom inte så mycket att skriva om.

 

Därför vill jag tipsa om några andra bloggar som jag läser då och då:

 

Riktigt genuina byggnadsvårdsbloggar med riktiga människor bakom och inga webshoppar eller stylister:

 

http://wheretheforestends.blogspot.com/

 

http://litettorp.blogg.se/

 

http://kllstorpet.blogspot.com/

 

http://torpetberget.blogspot.com/

 

 

Bloggar med butik, kurser eller stylister med som ändå är inspirerande:

 

http://fargtrappan.blogspot.com

 

http://madeinpersbo.blogspot.com/

 

http://meandalice.blogspot.com/

 

 

Imorn bär det av ut till Torpet med ett gäng vänner! Då ska lärkträdet bli ved, om jag inte i sista sekund hittar någon som vill ha det. Ska också riva carporten! Den är fruktansvärt ful och jag har nu beslutat att även om den är praktisk så väger det inte upp fulheten. Så den kommer bli en rejäl brasa!

 

En elektriker ska komma ut på lördagen, titta och ge mig ett pris, ska bli spännande!

 

Ha en skön helg!


Marknadsundersökning: Bakelit

Och nu kommer den ”stora” marknadsundersökningen på nytillverkade uttag och knappar i gammal stil!

 

Vad jag har förstått så har Nacka byggnadsvård, Gysinge och Byggfabriken elartiklar från samma fabrikat, Manufactum en tysk producent. Från dem kan man handla direkt från på nätet. Obs: deras tyska sida har mycket större utbud än den engelska

 

Strömbrytare med trappfunktion - Vred

 

Nacka byggnadsvård 485:-, Gysinge 445:-, Byggfabriken 475:-, direkt från Manufactum 36€ (ca 324:-)

 

Är osäker på om Gysinges variant är utanpåliggande eller om man måste köpa till något för att den ska bli det.

 

Strömbrytare Vipp

 

Nacka byggnadsvård 415:-, Byggfabriken 395:-, Manufactum 30€ (ca 270:-)

Gysinge har en egen modell på vipp för 495:-.

 

Eluttag

 

Nacka byggnadsvård 275:-, Gysinge 270:-, Byggfabriken 265:-, Manufactum 21€ (ca 189:-)

 

Det tillkommer frakt på Manufaktum, men jag lästa på en diskussions sida att man aldrig betalar mer än 5€ (45:-) och att de har mycket snabba leveranser, 3-4 dagar. De hade även en bra support som talade bra engelska om man hade frågor.

 

Jag mailade dem igår och frågade om kopplingsdosor, de hade inga på sin hemsida.

 

Gysninge 130:-, Byggfabriken och Nacka byggnadsvård 145:-

 

 

Jag tittade även på en annan tysk tillverkare, Berker. De hade snygga grejer men lite dyrare. En väldigt svår sida att hitta på, priserna fanns bara på den tyska versionen av sidan.

 

Jag funderar på om jag ska ha vippbrytare där jag bara har en lampa, vridströmbrytare med kronfunktion i hallen där jag har två lampor (en inne och en utanför dörren) och en vridströmbrytare med trappfunktion i trappen upp till övervåningen.

 

För att spara in lite funderar jag på att köra på Eljos renova serie på de uttag som syns men som man inte så ofta pillar på och känner hur plastiga de är… Ha riktigt bakelit tex i köket där man sätter in brödrosten. Renova har ett snyggt dubbeluttag tycker jag (179:-). Finns i svart också.

 

Deras lampknappar är helt okej designmässigt men tydligen väldigt plastiga att ta på tyvärr. (109:- för det enkla och 179:- för det dubbla)

De har även fördelningdosor och lamputtag, men jag har inte bestämt mig för om de ser för moderna och plastiga ut. Man ska ju inte ta på dem, så de kanske kan funka. Såg just nu att kopplingsdosan från Eljo kostar 115:-, då kan man ju lika gärna köpa en i porlin från Gysinge för 130:-! Kom även på att mitt hus inte har några lamputtag, det är ju utanpåliggande el så i sladdändan är det bara en kontakt som man kopplar in lampan i.

Alltså, några såna här blir det inte för min del:
Oj, det här blev ett långt inlägg... Men om någon har några andra tips så välkomnas de! Har ju bara betat av två fabrikat, finns det fler?

Imorn ska jag på Antik och Kuriosa mässan i Kista! Bilder kommer.

Ha en trevlig helg!


Trapp, kron och kors

 

När jag satt och surfade på strömbrytare kom jag i kontakt med tre ord: trapp, kron och kors. De ser alla likadana ut men har lite olika funktioner.


 

Trappbrytare är den vanliga brytaren, som används om du har en ljuskälla som du vill tända och släcka. Den används också i vardera änden av t ex en trapp eller korridor, så att man kan tända och släcka i båda ändarna.

 

Korsbrytare används då fler än två brytare används t ex ett vilplan i en trapp.

 

Kronbrytare används då flera lampkombinationer ska tändas t ex i en kristallkrona med två kransar av lampor. Eller man kan styra två helt olika lampor i rummet med samma strömbrytare. Kronomkopplaren regleras med ett vred i bakelit. Vid första vridningen tänds A, vid andra vridningen tänds B, vid tredje vridningen släcks A och vid fjärde släcks B. Vredet kan dras åt vilket håll man vill.

 


Kuddar!

 

Kommer ni ihåg kuddarna som jag suktade efter från Ikea? Som jag tyckte var lite dyra… Nu har jag köpt tre stycken! Från blocket, ser helt nya ut. Känner mig väldigt nöjd.


 


Nu är bara frågan var de ska vara. Kökssoffan, soffan i vardagsrummet eller på någon av alla gästsängar? Hmm…


Fluff till gäststugan

 

När jag såg bilderna som jag la ut på gäststugan, såg jag hur illa det såg ut. Även om det är långt kvar tills det blir fint där så funderar jag på att piffa till lite med sängkappor och överkast. Så att sängarna ser lite mer inbjudande ut för gästerna.

 

Hittade två fina och billiga sängkappor på Ellos.

 

En med volanger för 179:-

 


Och en lite enklare för 195:- (den finns även i vitt och flera andra färger)

 


Jag har svårt att bestämma mig, är lite orolig för att det ska bli för gulligulligt med volangerna… Om jag till exempel vill ha blommigt överkast. Hmm…


Pall

 

Jag har länge varit på jakt efter en sån där trappall från 60-talet. Men de har tydligen blivit riktigt poppis, går dyrt på tradera. Men nu har mamma lyckats byta till sig en på jobbet! Så den får jag mot en flaska gott vin! Riktigt bra byte tycker jag.

 

(Bilden har jag lånat från Tradera, jag har inte fått hem min än.)

 

De är så praktiska för oss som inte är så långa. Just nu har jag en liten pall, men den passar bättre på Torpet, så den får flytta ut dit.

 

Trappallen ska jag pimpa till lite… Ni får se när jag är klar!

Som ledtråd säger jag bara Josef Frank... ;)


Elektricitet..

 

…det är nått konstigt med det!

 

Ojojoj, vad jobbigt det är med el. Nu har allt stannat upp i väntan på att jag gör nått åt elen.

 

Jag trodde att det var dags för målning och tapetsering, men nej… Innan man målar och tapetserar måste man dra om elen, om det behöver göras, vilket absolut behövs. Tror inte att något har gjorts sen elen drogs in. Det är kuloledningar i såna där metall rör, bakelit knappar och någon 70-tals knapp.

 

Jag försökte hitta bilder på elinstallationerna men jag har aldrig tidigare tänkt så mycket på det där med el och kabeldragningar. Hittade en rätt dålig bild på knappen i hallen, en svart med dubbla knappar. På bilden syns även en kopplingsdosa och lite kablar.

 Jag har gjort en första skiss för att se behovet:

 

Vill inte sätta uttag efter dagens standarder, 1 uttag per 4 meter vägg. Så mycket elgrejer har jag inte där ute, och det passar inte i ett sånt här hus heller.

 

Nu gäller det bara att bestämma vilka lampknappar och uttag jag ska ha och handla upp en elektriker. Har fått pris av en på 430:-/h, efter ROT avdrag blir det 215:-/h, han trodde det skulle gå minst 40h, vilket blir minst 8600:- i arbetskostnad. Sen tillkommer alla sladdar, knappar, uttag, kulodosor, proppskåp, resor mm. Kanske går det att recykla lite av det gamla…

 

Det där med knappar och uttag visade sig vara en djungel… Det är tydligen svårt att återanvända bakelit knappar då de oftast har torkat och faller sönder när man börjar skruva i dem. Vilken gör att många elektriker inte vill använda gamla pga garantifrågor.

 

Jag har nu ägnat mig åt att göra en marknadsundersökning av alla nytillverkade uttag och knappar i gammal stil. Den kommer imorgon!


Snyggt målade fönster

 

När jag tog bort köksbänken och garderoben i gäststugan blev det så här fint!

 

 


Det här är det sista fönstret som behöver skrapas, sen är nästan all brun plastfärg borta!

 

Kan inte ens föreställa mig hur gäststugan såg ut när alla fönster var knallgröna… Och knäppisarna har täljt bort en bit av fönsterkarmen för köksbänkens skull!


Tapetrester

 

Bläddrade lite bland tapetlagren i gäststugan och hittade flera fina.


En grönmönstrad

 


En småblommig, med blå små blommor

Det här tycker jag ser lite ut som Soltorp från Duro. Kanske vore kul att ha den i gäststugan, tillbaka till ursprunget lite.

 Den kostar 485:- rullen på Alviks måleributik.


Men det är låångt kvar tills jag kommer kunna tapetsera i gäststugan. Nu ska jag låta allt vara fram tills midsommar när jag måste kunna ha gäster där. Sen kommer antagligen golvet brytas upp, grunden grävas ut, stockarna bytas och sen nytt golv. Sen all el rivas ut, spånskivorna på väggarna rivas, sen ny el, tillslut nya tapeter. Känns som det ligger minst ett år fram i tiden… Men lite måste man få drömma om tapeter och färg!


Ettårsdag!

Idag firar jag och Torpet vår ettårsdag!

 

Just idag var det ett år sen jag köpte Torpet. Och jag har inte ångrat det en sekund.

 

På en ettårsdag kanske man borde göra en tillbaka blick, men jag känner att jag gjorde det rätt nyligen, efter nyår, så det får va.

 

Jag ser på statistiken att det är många nya läsare, välkomna!Gäststugegolvet part two

 

Började ju riva upp det fula, lackade, furugolvet förra helgen. Den här helgen blev vi klara.


 


Först såg det rätt bra ut, lite skadat på vissa ställen, men inget som inte går att åtgärda.

 

 

Men sen såg det mindre bra ut, på vissa ställen va det rätt murket och svajigt. Och när vi kom längst bort var golvet ersatt av…. Masonit!!! :(

 


På två ställen var golvet lappat med plåt! Lite charmigt...

Garanterat mussäkert. Eller?


Nu kommer det stora frågeställningar. Vad gör jag??? Det jag borde göra är att riva upp hela golvet, gräva ut grunden, som är full med jord och annat bös ända upp till golvbrädorna, byta ut stockarna under huset och sen lägga ett nytt golv. Men är det prio ett just nu? Det kanske finns några andra saker att göra först?

Provisoriskt så piffade jag i alla fall till rummet lite. Med trasmattor kan man dölja mycket! (Jag vet att sängarna är rätt gräsliga.. De ska snart få sängkappor, nya överkast och örngott.)Trotts masonit-besvikelsen så tycker jag att resultatet blev finare än vad det var tidigare och vi hade en väldigt mysig helg. Men god mat och trevligt sällskap!


(Boeuf bourguignon på vildsvin, gott med långkok!)


Hilda verkade trivas på Torpet också. Framförallt på kökssoffan...


Rondellrosor

Idag grävde jag upp rosorna för uttransport till Torpet! Eller “jag” kanske är fel ord, grävmaskinen grävde upp rosorna. Inget direkt finlir så vi får se om de överlever..

 

Försökte få med så mycket jord som möjligt. Sju stycken buskar blev det, får se om jag tar någon till vid senare tillfälle.


 Den stora rondell-masakern:

I rondellen finns även en rund rabatt, där det har börjat kika upp lökar av något slag, kanske tulpaner eller påskliljor. Funderar på att ta med mig några av dem ut också… Får se.
Nu är det bara en timme kvar tills jag blir upplockad på jobbet! Kommer ha med mig en hund ut också som jag ska vara hundvakt åt för första gången. Ska bli mysigt!

Ha en trevlig helg!


Småprylar

 Här kommer en bild på mina tre blåvita koppar, har tänkt att de ska bli fler. Gillar när de är omaka men ändå passar så fint ihop.

 


Och här är brödkorgen i samma modell som brickorna som jag är så förtjust i. Den fick jag i julklapp av mamma. Kommer fyllas med kanelbullar och kakor i sommar!


 


Och så en bild på kroken som jag också fick i julklapp av mamma, som gör att jag kan utnyttja en av alla de öglor jag har i taket.

Om några timmar bär det av ut till Torpet igen!


Nytt projekt - Gäststugegolvet

 

Jag kan inte låta bli att börja på nya projekt, även om jag vet att det är en dålig idé. I helgen började jag riva upp golvet i gäststugan. Det var ett gräsligt lackat furugolv, skruvat uppifrån med stjärnskruv, som hade börjat böja upp sig i alla skarvar så det var vågigt.

 


Det stod en köksbänk från 70-talet i gäststugan som jag började med att lyfta bort, och under den så hittade jag ett fint gammalt målat trägolv med breda plank. Så då var det bara att börja dra upp alla skruvar, de flesta var tyvärr förstörda så de gick inte att få upp med skruvdragaren. Det fick bli kofoten istället! (Mitt favorit verktyg.) Golvet under kommer ha många hål i sig från alla skruvar, och är kanske förstört på något ställe, varför skulle man annars lägga ett nytt golv ovanpå? Men man vet aldrig, kan ha varit en smak sak.


 


Längs med kanten på vedspisen har de lappat golvet med plåtbitar, mycket märkligt. Kanske för mössens skull? Lite längre bort var det en tegelkant, har jag aldrig sett förut runt en vedspis, har den också varit putsad? Eller har spisen varit större? Hm...

Garderoben i hörnet ska också bort. Den täcker en bit av fönsterkarmen.


Nu ska jag läsa på vad jag kan göra med alla skruvhål och hur golvet ska behandlas!


Medan jag bröt upp golvet började mamma skapa på det sista bruna fönstret. Snaaart är all brun färg borta! Bara golvlister kvar...Rosenträdgård

 

Jag jobbar som vissa av er vet i byggbranschen. Men på jobbet är det inte små stugor som gäller utan stora infrastrukturprojekt. Jag har just avslutat jobbet med en bro och började igår på ett projekt där vi ska göra om en stor rondell till en korsning.

 

I den här rondellen växer idag massor av rosor, ca 50 löpmeter plantor. Dessa skulle bara grävas upp och kastas, men jag har snackat med grävmaskinisten att lägga dem åt sidan åt mig. Så snart kommer jag ha en liten rosenträdgård! Enligt eniro är de rosa/röda.


 


Hörnet av tomten vid carporten är inte så fint idag, där funderar jag på att fixa en grop/stor rabatt och stoppa ner dem.  Jag försökte byta till mig lite grävmaskin tid mot rosor, men grannarna med grävmaskinen ville inte ha rosor, men erbjöd sig att hjälpa mig att gräva ändå! Lärkträdet är borta nu men det kommer antagligen vara massor av rötter där..

 


Och så har jag hålet i häcken mellan torprosorna och syrénhäcken där jag satte en liten krusbärsbuske i somras, den mådde inte så bra på sensommaren så jag funderar på att byta ut den mot lite rosor istället.

 


I slutet på veckan har jag fått låna ett släp, så då bär det av ut till Torpet igen. Med släpet fullt med rosor!

 

Men de kommer få vänta några veckor på nedplantering, ska försöka få med så mycket jord som möjligt och ställa dem på en press på allmänningen. Har hört att rosor är rätt tåliga.

 

Bilder kommer efter helgen!


Tallrikshyllan Före-Efter

 

Vilken stor skillnad det blev! Köket känns ljusare och till och med lite högre i tak! 

Före:


 

 

Efter:Linoljefärg, titanvitt med ca 5 % grön umbra. Så kommer det nya tapeter snart och lite tallrikar ska ju på plats också.


Skön helg på Torpet

 

Jag och mamma åkte ut till Torpet lördag till söndag, lite spontant. På vägen ut passerade vi Roslagsjärn som har det mesta man kan behöva. Den här gången var målet en separett till dasset! För om man får bort urinet så luktar det inte alls illa, mer en mysig mull lukt. Inte för att det luktar så farligt nu heller, men ändå. Dessutom kan man använda urinet (utspätt) att gödsla med. Eller så kan man leda ner det i en infiltrationsbädd, men det vet jag inte om jag har plats för, kanske ner under min rosenträdgård som jag ska anlägga… Hmm.. Mer info om rosorna kommer snart!


 


Vår vän fjärilen som vi väckte i julas hade nog somnat om, men när vi kom ut i helgen så väckte vi honom igen. Hoppas att han kan somna om en andra gång, än så länge är det lite för kallt ute.


 


Det måste ha blåst mycket för på vissa ställen var drivorna riktigt höga. Men eftersom snön smält och fryst på i omgångar så var det hårda skorpor.


 

(Bordet är ett stort, fullhögt matbord för 10 personer!)

 

Vi hann med en del saker i helgen, bland annat målade jag lite och började med ett nytt projekt som jag kanske borde ha låtit bli… Bilder på det kommer snart.


Köpa en - sälja en

 

Jag har egentligen en teori om att för varje sak man köper måste man göra sig av med en annan, sälja, skänka eller slänga. Men jag lever tyvärr inte alltid själv efter den devisen.

 

Men idag fick jag faktiskt något sålt på Tradera! Sex stycken assietter ur serien Picknick som mamma hittade i min grannes grovsopor. 600:- fick jag för dem, så jag är mycket nöjd. 50-tals porslin är inte min grej.


 


Igår beslutade jag och mamma att vi åker till Torpet lördag till söndag! Ska bli helt underbart! Det är en hel del grejer som väntar på att få åka ut. Ska se till att ta många foton.

 

Jag har inte riktigt klargjort planerna för helgen än, det enda jag kommer på nu är att måla klart tallrikshyllan. Och äta och dricka gott! Men om jag känner mamma rätt så blir det mycket gjort.

 

Vi hörs efter helgen!


En till köksvåg

Nu har jag ropat hem en till köksvåg på Tradera... Kunde inte låta bli, den var så fin! Men nu får det vara nog, två köksvågar är mer än lagom.

Men den var så annorlunda från den första, och så fin! Mer bilder kommer när jag har fått hem den.
Snart kommer det även bilder på kristallkronan jag köpte förra helgen, håller på att rengöra och fixa till den.Fynda gratis!

 

Visst är det roligt att gå på loppisar, pruta och känna att man gjort en bra affär. Men ännu bättre är det när man kan komma över saker gratis!

 

Jag håller bland annat på att renovera en industrilokal på jobbet, den har ett teatersällskap tidigare haft sin rekvisita i och de lämnade efter sig en hel del grejer. Det här är vad jag kom hem med igår:

Ett fat, lite större än en vanlig tallrik. Det är från ikea, men jag tycker att det var sött ändå.
Två gamla kakformar och en sil av något slag.

En liten kvarn, kan den var för mandlar? Det var svårt att få en bra bild på den... Men tyckte att den var fin, i gjutjärn och med patina. Kommer passa fint på ett av de öppna hyllplanen som kommer i köket!

En stor skål från Gustavsberg, en liten flaska i brunt glas som blir fin att ha mjölk i och en liten äggkopp som jag egentligen inte vet varför jag tog...

Och två "silver"brickor! Den ena i nysilver, rätt repig och ful och den andra i nån annan metall. Men med kakor, blommor, ljus eller något annan fint på kommer det inte synas.
Ursäktar igen för de dåliga bilderna.. Så svårt att få dem så där ljusa, skarpa och fina. Miljön, i mitt moderna kök i stan, kanske inte heller är den bästa.Shopoholic...


Det är så svårt att låta bli att köpa fina saker, som man dessutom kan argumentera för att man behöver. I måndags köpte jag en kristallkrona på auktion!

 

Idag sitter det en otroligt ful lampa i vardagsrummet på Torpet, eller gäststugan som det kallades förr, ”finrummet”. Lampan är en veckad lampskärm som sitter upp och ner som en plafond.

 

Kronan behöver lite kärlek i form av putsning och upprätning av vissa detaljer, men det har mamma lovat att hjälpa till med! 

Fick betala 1500:- för den, vilket jag tycker är bra om man jämför med liknande kronor på blocket eller antikhandlar. Det är 50 cm hög, men jag vet inte när den är ifrån, ska försöka ta reda på det.


Nytt tak på gäststugan

 

Idag ligger det ett gammalt ”korrugerat” papptak på gäststugan, med ett tjockt lager mossa på. Som ett våtomslag, inte det bästa för ett gammalt hus. Takknocken böljar på ett märkligt sätt över huset som är ca 10 meter långt.

 

Helst skulle jag vilja byta till ett tegeltak, men stommen är för klen för att orka det. Verkar inte som det har varit det tidigare.

 

Torpet är från början ett tjänstemannatorp för de som jobbade på tingsrätten och häktet som ligger på granntomten. Därav att Torpet håller lite ”högre kvalitet” än vanliga torp, med påkostad kakelugn, fina dörrar och snickerier. Gäststugan däremot var fattighjonsstugan i bygden, som tjänstemännen höll ett öga på. Den är därför av lite sämre kvalitet, antagligen med papptak från början och utan timmerstomme.

 

För att gäststugan skulle orka ett tegeltak skulle jag behöva förstärka stommen, och det känner jag är ett för stort och kostsamt projekt. Därför väger jag nu mellan ett papptak eller plåttak. Själv tycker jag att falsat plåttak skulle vara det snyggaste, men min morbror som ska lägga det lägger hellre ett papptak, för det har han gjort förut. Ska försöka övertala honom… Har hittat den här återförsäljaren som verkar ha ett bra system, ser lätt ut att lägga! Och ser ut som ett ”riktigt” falsat plåttak, fast det är klick-modell på det. Fick en offert igår, ca 300:-/m2  inklusive vindskivor, nockskiva, skruv och emballage, exklusive frakt och underbyggnad. Inte så farligt tycker jag!
Bilderna kommer från deras hemsida.


RSS 2.0