Funderingar kring färgsättning - golvlister

 

Förra helgen låg jag lite på soffan också, och bläddrade igenom gamla Gård och Torp för att spana in färgsättning av foder, karmar, golvlister och bröstpaneler. Nu är det inte så långt kvar tills vi ska börja måla i Andreas hus och många beslut måste fattas.

 

Vi har tänkt ha samma ljusgrå kulör på alla foder i hela huset, ca 5% grön umbra. Men panelen i hallen ska ju vara ”jugendgrön”, och bröstpanelen i ena sovrummet blir blå och i det andra ljusgrön. Frågan är om man ska ha samma färg på golvlister som på panelen eller om de ska vara grå som fodren??

 

Andreas röstade på att ha samma färg på panel och golvlist, men erkände att det var för att han inte orkar ligga och sparmåla mellan list och panel. Ska lathet gå före skönhet? Inte om ni frågar mig.

 

Här kommer exempel på paneler som har avvikande färg från golvlisterna. De två översta har jag fotat av från Gård och Torp och den undre hittade jag när jag googlade bröstpanel.

 

 
 

 

 

Hittade inte många exempel på paneler med samma färg som golvsockeln, om det inte var en vit panel, med vit golvlist och vita foder, men det räknas inte. Den här bilden hittade jag dock på http://www.veckebosag.se/index.php/miljobilder Men jag tycker nog att det hade varit snyggare med den mörkare grå färgen på golvlisten. Det blir ett snyggare avslut då.

 

 

Jag måste nog övertala Andreas helt enkelt!


Framsteg

Det händer mycket i Andreas hus just nu! Vi var ute förra helgen, och den här veckan har han varit där själv varje dag så då hinner han mycket. Även om det tar tid att renovera gamla hus. När nya mellanväggar ska upp och varken golv eller tak är raka så är det pilligt. Det är en svår avvägning hur rakt man ska bygga i ett snett hus, hur mycket man ska låta golv luta osv.

 

Förra helgen la han golv i den övre hallen. Han fick göra en ny trappnäsa, den profil som är på trappstegen, alltså på det översta steget i trappan som är en del av golvet. Det är en fin gammal trappa, men tyvärr har de limmat på plastmatta (i fiskbensparkettsimitation...) på varje steg. Ett riktigt h-lvete att få bort har jag hört… Men det är ett av de sista sakerna som ska göras, när det fortfarande är byggarbetsplats på övervåningen vill man inte riskera att förstöra en nyrenoverad trappa.

 

 

 

 

Jag kofotade ett av sovrummen på övervåningen. Rev bort tretex från väggarna och masonit från taket. Blev så otroligt stor skillnad!

 

 
 

Golvet ska brytas upp och nytt massivt golv läggas. Originalgolvet under korkoplasten är tyvärr förstört, de har hällt ut betong över det för att få det helt horisontellt…

 

Jag fortsatte även att kofota lite i trappan. Tidigare hittade vi faspanel där, som i resten av huset. De måste ha fått ett stort parti väldigt billigt för det är samma panel som bröstpanel i två av de sovrum som vi blottlagt, hel panel i det lilla sovrummet, i alla tak och Andreas misstänker även som fasadpanel, under tilläggsisoleringen och masoniten. Men när jag fortsatte riva kom plötsligt en smal pärlspont fram! Jag har aldrig sett en så smal pärlspont, ca 5 cm bred bara. Och rätt grovt hyvlad, måste vara lokalt producerad. Undra om den fortsätter ner i hallen…

 

 

Jugendgrönt

Är på jakt efter den perfekta gröna.
 
På Gysinge har de en grön som de kallar för Jugendgrön, så här skriver de om den:
 
"Jugendgrön är en kulör som var vanlig både exteriört och interiört från 1890-talet fram till 1930-talet. Utvändigt ser man den ofta på fönsterbågar, invändigt är den en väldigt vanlig färg på den fasta köksinredningen och i köksfarstun och hallen som väggfärg. Jugendgrön är därför intimt förknippad med framför allt pärlspontpanel, men den förekom inte sällan även på möbler. Som kulör kan den beskrivas som en ljus kromoxidgrön, men gulare och samtidigt lite klarare grön. i inredningsmåleriet i början av 1900-talet kombineras den ofta med Jugendbeige på foder, fönster och dörrar, men även en mörkare kulör, cirka 7-15% obränd umbra är en vanlig kontrastfärg till Jugendgrön. Obs! Färgåtergivningen på skärmen överensstämmer inte till 100% med verkligheten."
 
Det låter ju rätt, vi ska ju ha den på panel i en trappa och hall. Men jag ska nog förbi Gysinge i helgen och se om de har den uppmålad, och om de har prov på hur den blir med vitt i. 
 
Just nu ser den lite mörk ut. 
 
 
 
Ska även köpa en bruk kromoxidgrönt och blanda med järnoxidgult och vitt (som jag redan har) och se om jag får till någon fin färg!
 
 

Julklappar på plats

För ett tag sen fick några julklappar komma ut till landet.

 

Ett fårskinn som jag fick av mamma, väldigt skönt att sitta på i köket när det är kallt.

 

 

En oljelampa från Klong som jag fick av pappa, är rätt modern i formgivningen men jag tycker att den passar fint med allt det gamla ändå.

 

 
 

Och en vattenbehållare från mamma, tror i och för sig att jag fick den i födelsedagspresent… Väldigt smidig att ha i köket när vi inte har vattnet på. I sommar om vi har stora kalas så ser jag framför mig att den är full med lemonad! Kanske med en skvätt gin i.

 
Den är från Granit.
 
 

RSS 2.0