Grå umbra/grön umbra

Nästa steg är att måla hela golvet med linoljefärg. Det är så här jag vill att det ska se ut när det är klart:

 
Men att hitta rätt NCS kod visade sig inte vara så lätt. När jag googlade efter den så fick jag massor med olika svar…

 

Vill ju att det ska bli rätt eftersom det är så mycket som jag ska måla. Alla dörrlister och foder, alla fönsterkarmar, köksgolvet, alla golvlister och trappan.

 

Efter ett tag insåg jag i alla fall att det är grön umbra som jag vill ha. Den blir en varmare grå nyans. Men det fanns ändå fyra olika nsc koder för grön umbra.. Måste fråga Gysinge. På bilderna ovan misstänker jag att det är grön umbra på det övre golver och grå umbra på den undre.. Gud vad svårt det är att bestämma sig för färg!

 

Koderna var:

9005-Y20R

8505-Y20R

7005-G80Y

6005-G80Y

Toapappershållaren är på plats

Tillslut, efter 14 års väntan, kom toapappershållaren upp igen! Passade perfekt.

Före:
Efter:

Baksidan av dasset:
Snickarbon skymtar i bakgrundenKöksgolvet är lagt!

Äntligen är köksgolvet lagt! Det blev en så otroligt stor skillnad, ett helt nytt rum. Från den blå, småmönstrade plastmattan till ett vackert furugolv.

 

Fick tipset av ”snickaren” jag hade med mig ut att man kan lägga aluminiumfolie i springorna längst med väggarna så kommer inte mössen in. De gillar lika lite som vi att bita i foliet.

 

Just nu ligger det marmorplattor framför vedspisen som jag hittade på granntomten i ett nedbränt hus, men det är osäkert om jag kommer lyckas få dem rena och snygga. Annars så såg jag att det finns kakelplattor som är 60x30cm som är i stenliknande material. Kanske vore snyggare med en stor platta än de 2x4st 15x15cm som ligger där nu… De plattorna kostade runt en hundring, så det var inte så farligt. Men väntar med att bestämma tills jag målat golvet, vill se vilken stentyp som matchar golvet bäst.


Övergivet torp

 

På vägen ut till Torpet i helgen stannade vi vid ett gammalt ruckel som jag många gånger tänkt på när jag åkt förbi. Taket har helt ramlat in och jag tänkte att de kanske ville sälja de en kupiga takpannorna billigt till mig. Men många takpannor var trasiga och det såg inte ut som om någon hade varit där på mycket länge.Brevid torpet låg en gammal kohage, med den här finurliga inpasseringslösningen.Och enorma gamla ekar, super vackra!Torpet hade sett bättre dagar...


Helgens bravader

 

Var ute på Torpet i helgen, i underbart sensommarväder! Hade med mig en kompis som hjälpte mig att lägga trägolvet i köket, vilken skillnad det blev!!! Blev ett helt annat rum.

 

Packade upp alla mina fynd från Myrornas också.

 

Och jag tog massor av bilder! På köksgolvet, huset utifrån, trädgården, dasset, alla mina nya saker. Men…. Glömde sladden till min kamera hemma. Så idag kan jag inte ladda upp några av helgens bilder tyvärr. :(

 

Imorn kommer de!


Linoljefärg eller inte?

 

I helgen tänkte jag måla mitt skafferi invändigt! Grönt blir det.

 

Den här:

 

 

När jag gör saker gillar jag att det går fort, tanken var att jag skulle måla ikväll när jag kommer ut till Torpet och kunna ”flytta in” i det på söndag. Och därför tänkte jag fuska och välja en annan färg än linoljefärg. Men med mycket övervägande fram och tillbaka så bestämde jag mig för en linoljefärg ändå tillslut.

 

Snart är det dags att köpa all grå färg till lister, karmar, köksgolvet och trappan. Han i färgaffären tipsade om de här två nyanserna:

 

Jag tycker att de ser lite mörka ut nu… Såg inte alls lika mörka ut i butiken. Ska till Gysinge i veckan och fråga dem!


Myrornas!

 

Det finns så mycket fina saker på myrornas, stadsmissionen och andra liknande affärer! Och så känns det så bra att handla där när man vet att pengarna gör nytta. Ibland kan man verkligen fynda!

 

Som jag gjorde igår. :)

 

Var där för att leta efter en trasmatta till kökssoffan och nysilverbestick som födelsedagspresent till en kompis. Bestick hittade jag massor fina, 3-10:- styck! Men några trasmattor hade de inte…

 Sen hittade jag såklart saker som jag inte alls behövde.

Det jag lyckades stå emot var ett jättefint lakan, ett sånt som man ska ha över sig men som inte är ett påslakan. Med spetakant och monogram… 50:-! Och två gamla emalj kastruller (55:-/st), men de var lite väl slitna.


 Men med mig hem fick jag dessa söta burkar:

 

 

15:- för de små och 30:- för de stora, som hittat! De hade inga lock så det tänkte jag göra i trä, kommer nog bli fint. Och så köpte jag en sänglampa till i mässing. I gästhuset är det antingen fula spottar som sänglampor eller av 70-tals modell. Hittade även en sax som jag inte kunde motstå i Jugend style… Ska fota den i helgen!


På jakt efter tyg

 I min kökssoffa ser jag framför mig randiga, rutiga och blommiga kuddar i blåvitt. Några kuddar med knytband och några med knappar. Men att hitta ett fint blommigt tyg var lättare sagt än gjort…

 

Jag var på tygcentrum och en inredningsaffär som hade lite tyg i Sundbyberg.De två sista var nog mina favoriter...

Men med tanke på hur lätt det var att hitta fina rutiga och randiga tyger, så väntar jag med dem och hittar det blommiga först. Så att det matchar. :)


Mer öppna hyllplan…

 

Det finns så många fina bloggar därute! Hittar nya varje dag.

 

Idag när jag letade efter mönster till kuddar snubblade jag in på den här bloggen: http://meandalice.blogspot.com/

 

Hon har superfina hyllor i sitt kök. Framförallt gillar jag alla rostfria saker som hänger under dem.

 

Och bloggen är full av massor av andra fina bilder! Ska läggas in i mina favoriter.


IKEA katalogen

    

Igår damp Ikea katalogen ner hos 9 miljoner svenskar så jag var nog inte ensam om att ligga och bläddra i den innan jag skulle sova.

 

Jag tycker egentligen inte att man ska köpa nya grejer, gamla är både finare, mer personliga, mer miljövänliga och mer ekonomiska. Men det är inte en devis som jag lever upp till själv så ofta… Det är ibland lättare att hitta nya saker än att leta i secondhandbutiker, på loppisar eller på blocket.

 

Förra gången jag åkte till Ikea var det bara för att köpa såna här ljusstakar:

 

9 :- kostar de! De syns på bilden från mitt inlägg om kökssoffan, står på mitt köksbord.

 

Såg att Ikea hade fått in nya kuddar, Alvine heter dom och skulle passa bra i min kökssoffa. Tycker dock att de var lite dyra, 99:- och 199:-.

  
 
I eftermiddag kanske jag hinner förbi tygaffären för att sy egna.


Fat utan kopp…

 När jag var nere i mammas källare hittade vi massor av fat till Blå Blom kaffekoppar, men utan koppar. Jag förstod inte alls varför mamma hade sparat dom och kom inte på något bra användningsområde. Men! Idag såg den här bilden på http://smakmakare.blogspot.com:

 

 

Så nu behöver jag bara små ljushållare i porslin! Tycker att de var jättesöta. Men mamma hade säkert 30 fat som saknade koppar, och så många ljusstakar behöver jag ju inte. Kanske ska göra och sälja, om jag får för mamma?


Fynd i mammas källare

 

I söndags var jag hemma hos mamma och rotade igenom källaren. Den var en speciell sak jag letade efter, men jag kom hem med två stora väskor, proppfulla med saker!

 

Min morfar hade ett stort hus ute på Dalarö och när han gick bort 1996, när jag var 12 år, var det en specifik sak jag ville ha därifrån, toapappershållaren. Jag tänkte att när jag skaffar ett eget landställe så ska jag ha den där. Den kommer passa perfekt på mitt dass!

 

Den är i vit emalj, med ljushållare, tändsticksaskhållare och fack för använda tändstickor! Den är helt genialisk. Det finns ingen stämpel på den, så jag har ingen aning var den kommer ifrån, har aldrig sett en liknande. Har ni?


 


Fick även med mig lite dukar, lakan och kuddfodral. Och fina flaskor och lite andra köksgrejer. Varje gång jag anklagar mamma för att spara för mycket grejer så påminner hon mig om såna här tillfällen när hennes saker kommer till användning…
Ena locket ser lite skumt ut så det måste jag fixa till.. Vet inte vad som har hänt med det.

I helgen ska jag ut till Torpet igen! Längtar! Då kommer den mer bilder, har insett att jag inte har så många på själva huset.. Ska hänga upp min toapappershållare och plocka upp alla andra grejer också!


Kökssoffa

 

I Torpet stod en gammal kökssoffa när jag flyttade in. Den har inte original färgen kvar, men jag vet inte när den målades om. Jag tycker att den är rätt fint målad, men kanske inget jag skulle ha valt själv. Får se om jag målar om den… Hörnskåpet är målat på samma sätt.

 

Men den behöver en dyna och massa fina kuddar! Tanken var att de skulle gå i blått, har ett grovt ljusblått tyg som jag tänkte sy en dyna av, men så hittade jag den här bilden när jag letade inspiration:

 

 

En trasmatta vore fint att sy en dyna av! Och då syns inga fläckar heller! Och så lite blommiga och randiga kuddar, gärna med knytband på… Finns så många vackra tyger nu! Åhléns är ett favorit ställe, de kopierar snabbt dyrare designers tyger. Här är tre kuddar som jag hittade på deras hemsida, 200-300:- styck. Men jag syr hellre själv!

 

 Ikväll ska jag ta bilder på alla fynd som jag gjorde i min mammas kvällare igår… 


Öppna hyllplan kräver vackra ting…

 

Det är i alla fall den ursäkt jag kommer ha för att få köpa vackra koppar, skålar, fat mm.. Kantband är fint tycker jag, gärna i spets. Hittade de här bilderna som inspiration:


 

 Sista bilden kommer från Levindas blogg.

Har letat på nätet efter några stora vackra tekoppar som jag sett i en butik. De var rätt dyra, men kommer inte ihåg märket, ska försöka se om de finns lite billigare någonstans… De som jag såg kostade nästan 500:- styck!

 

Blåvitt porslin tycker jag är väldigt vackert! Jag gillar framförallt dem med hus på. Helvitt porslin och också fint, stör inte maten… Snart fyller jag år så då tänkte jag sätta ihop en liten önskelista med saker jag behöver till Torpet!


 Och fina plåtburkar vill jag ha, både i skafferiet och på en hylla i köket. Finns väldigt många fina och de brukar inte vara speciellt dyra, har sett många billiga på tradera.

lite webdesign..

Kände att min blogg behövde en header (en sån där bild högst upp) så det har jag fixat idag!

Kanske inte blev jättesnyggt, men det var ett första försök som jag pillade ihop på jobbet. Tycker att det är kul med grafisk design så det kommer säkert en ny inom kort!

Fick tips hur man gjorde på http://www.designadinblogg.se/lagg-till-en-egen-bild-som-header/

Förstukvist

 

I inlägget om grannens hus började jag skriva om förstukvistar men insåg att det fanns alldeles för mycket att skriva i ämnet för att inte göra ett separat inlägg!

 

Så här ser förstukvisten ut nu förutom att den nu är oljad med svartpigmenterad olja. Här slår jag i de sista spikarna. Ersatte bara den gamla trallen med en likadan. Lådan till vänster i bilden är borta nu också, i den stog den gamla pumpen.

 

 

 

Planen är att ställa en liten ljugarbänk längst med väggen på vänster sida. Och på kortändan på trallen tänkte jag sätta upp ett litet staket och en kort väggfast bänk på höger sida om dörren. Men det kan jag inte göra förrän jag bytt fasad på verandan, där är det för tillfället massonit. Kanske hinner göra det i höst! Men något tak blir det inte, skulle inte passa till husets proportioner.

 

Jag surfade lite för att hitta en bild på ett sånt staket som jag skulle vilja ha. De här tycker jag är fina:

 
(lite för avancerad för mitt lilla torp..)Den här var till salu!


När jag letade efter bilder så snubblade jag in på den här bloggen: Gårdsromantik Havsviken.   Där tipsar hon om en bok som heter Snickarglädje och Blomdoft av Hans Mårtensson, måste snarast till biblioteket och låna den!

 

Hon tipsar även om två andra böcker i ämnet Snickarglädje - dekorativ träarkitektur och Förstukvistar och Verandor av samma författare. De böckerna innehåller inte lika många handfasta anvisningar som den andra men har många vackra inspirationsbilder.   

 

Hon tipsade även om en återförsäljare av snickarglädje: http://www.nordingratra.com

 

Från deras sida kommer den här bilden:

Det högra staketet tycker jag är vackert!


Köket fortskrider

 

På semestern målade mamma köksluckorna. De var rosa/beiga innan och skulle nu bli ljusgula. De ser fortfarande lite beiga ut så de behöver nog ett lager färg till. (Den luckan längst till höger är inte målad än)

 

Ovanför diskbänken finns kökets enda överskåp, som snart ska bytas ut mot öppna hyllplan men i väntan på det så hakade jag av skåpsluckorna. Det blev riktigt fint tycker jag.

 

Diskbänken är riktigt gammal och lite klumpig, men jag tycker att den är fin och passar bra här. Bakom diskbänken har de satt upp en våtrumstapet för att skydda mot stänk, men eftersom bakstycket på diskbänken är så pass högt tror jag inte att det är någon risk att det skvätter upp dit. När jag tapetserar om kommer jag ha samma tapet hela vägen ner.

 

Just nu ser det lite stökigt ut, med färgburkar och annat som står framme, tänkte inte på att ta bort dem innan jag fotade.


Gamla fina grannar

I området finns många fina gamla hus, bland annat den här stora villan. Enligt ägarna som bor i längan som hör till så är huset i princip orört sedan det byggdes. Vilket innebär att det varken finns el eller vatten. Jag skulle få kika in i det någon gång när jag hade tid, ska bli spännande, ska fota mycket!

 


Ett annat hus i närheten, som mer ser ut som en lada än något annat har de här gamla fina pardörrarna. Såna skulle jag vilja ha! I framtiden kommer jag vilja byta ytterdörr på Torpet, men jag vet egentligen inte om det skulle passa med en pardörr.. Kanske.Badrum

 

Vet egentligen inte om min lilla skrubb kan kallas för badrum, men det är i alla fall vad den används till. Tidigare var det massa verktyg här, men dem har jag tagit ut till snickarbon och i skåpet förvarar jag nu handdukar, toapapper och necessär grejerna.

 

Mamma har sytt en liten gardin, och här kan man nu med en tvättlapp svabba av sig hjälpligt.

 

Väggarna är laxfärgade och på golvet ligger en gammal plastmatta, så här finns en del att göra. Om jag får golv över efter jag lagt i köket tänkte jag lägga in det här och måla det som i köket. På väggarna skulle jag vilja ha pärlspont och sen kanske en söt tapet över. Men det är inte ett så högprioriterat projekt.


Lat helg på Torpet

 

I helgen var jag på Torpet igen, men när jag åker ut med kompisar istället för med mamma så blir det inte alls lika mycket gjort… Det blev bad, sol och kräftor istället!

 

Jag hann såpa mitt nylagda golv en gång till, plantera massor med smultron och jordgubbs revor som jag rensat ur min trädgård i stan och plocka ännu mer vinbär. Hallonen är i princip slut nu.

 

Gjorde ett halvhjärtat försök att plocka svamp också, hittade bara en liten Carl-Johan men den lät jag stå kvar. Det fanns en hel del blåbär i skogen, men dom är jag lite för lat för att plocka.
Den bärtid nu kommer...

Den sommartid har nu bytts ut till den bärtid. Även fast svenska sommarblommor är väldigt vackra så föredrar jag ändå bär! Hallonen på tomten var super goda, stora och smakrika. De på allmänningen var inte så dumma de heller. Vinbär och hallon fanns i överflöd!

På försommaren fanns det otroligt mycket smultron också, har aldrig sett så många. Kunde lätt plocka en halvliter på kort tid!
En hel del av alla bär hamnade i frysen, härligt att ta fram under årets mörka månader!


Ödetomtens skatter

 

Bredvid mitt torp finns en stor öde tomt. Eller den är egentligen inte öde, tidigare stod det tre stycken torp på den. Och vackra gamla ekar, enar och 300 åriga granar. Det fanns också tio sorters orkidéer och vackra gamla torp-trädgårdar med blommor, bärbuskar och fruktträd.

 

Men inget av det finns kvar. Jag hann inte se tomten innan en bulldozer kom och tog bort en meter av jordskorpan med träd, växter och allt och innan brandförsvaret var där och ”övade” och brände ner de gamla torpen. Nu ska det snart byggas sju villor på tomten, men inget vet när.

 

Under tiden så roar jag mig med att rädda vad som räddas kan! I ruinerna av de gamla torpen har jag hittat massor av handsmidd spik och gamla marmor plattor som jag ska ha framför vedspisen i köket när jag lägger trägolv. Har även hittat porslinsgrejer till elen, vet inte hur mycket av det som jag kan använda..

Och i trädgårdarna gräver jag upp det som jag tycker är vackert! Har bland annat tagit den här fingerblomman:

 

 

Och en orkidé av något slag, har kollat i min flora men kan inte förstå vilket sort det är.. Ska ta bättre bilder så kanske någon kan hjälpa mig!

 


Har även tagit en krusbärsbuske som jag tidigare har berättat om. Skulle vilja gräva upp alla växter på tomten, men jorden är hård efter bulldozerns framfart och jag har inte heller plats för alla…


Hemlighuset

 

Hemlighuset, som mamma kallar det, har fått en rejäl upp-piffning i sommar! Tänk vad lite vit färg kan göra stor skillnad. Ställde in det ena blå/vita emalj-setet från Åhléns där också, och mamma sydde gardiner.

 

Före:

 


 

 

Efter:


Bilderna är lite mörka... Får ta nya när jag är ute nästa gång. Men det går att tänka sig hur fint det blev! Vi har även ställt in en vit, stor rörstrandskruka till att ha mullet i, istället för en ful hink. :)


Massivt furugolv!

 

Takhöjden är lite bättre i Torpet än i många andra torp och jag är inte så lång. Men mina vänner är... Så när jag valde trägolv ville jag ha ett som tog så lite av takhöjden som möjligt. Jag ville även ha ett med så breda plankor som möjligt, vilket visade sig vara en svår kombination. Efter mycket efterforskningar hittade jag ett! Har inte måtten eller fabrikatet här, återkommer med det.

 

Det fina var också att det gick att få home delivery! Så jag behövde inte hyra släp eller liten lastbil. 250:- tog de för hemkörning och två dagar efter att jag beställt det stod det en stor lastbil utan för mitt lilla torp!

 

 

Just nu känns det lite ljust men jag hoppas att det får fin patina snabbt. Jag såpade det på en gång med Gysinges linoljesåpa, med en extra stor dos såpa eftersom det är nytt (5dl). Kände mig lite som Pippi Långstrump… ;) Nu kan jag såpa det upp till varannan vecka om jag vill påskynda processen.

 


Lillhallen före:
Och efter:
När jag hade gäster i helgen la jag en liten trasmatta vid dörren för att skydda golvet. Men när jag efter bara en dag skulle skaka den hade det redan blivit märken av den! Golvet under mattan var ljusare. Så när jag åkte därifrån såg jag till att ta bort alla möbler och skor från de nylagda golven.

Jag gjorde en jättesnygg tröskel också! Men den glömde jag fota.. En hög, rejäl tröskel. Återkommer med bilder på den.

 

När jag började lägga golvet hade jag bara en handsåg, men insåg snabbt hur lång tid det tog så jag köpte en sticksåg på Clas Ohlson för 249:-. Riktigt bra var den!

 

Nu är det bara köket kvar att lägga… Eftersom trägolv är bäst att lägga på sommaren då luftfuktigheten är som högst så får det bli någon helg snart, vill inte vänta till nästa sommar!


Vad har då hänt i sommar?

Innan sommaren gjorde jag en prioriteringslista, nu är det dags att följa upp den.

 

- Skrapa och måla taket i lillhallen, linoljefärg

Status: Nej, inte påbörjat

 

- Lägga trägolv i köket

Status: Golvet är köpt men inte lagt

 

- Måla köksgolvet med snedställda rutor, linoljefärg

Status: Inte hunnit lägga golvet än… 

 

- Måla köksluckorna

 Status: Japp! I en ljusgul nyans, kanske ska målas en gång till

 

- Lägga trägolv i stora och lilla hallen och såpa det

Status: Japp! Tog längre tid än jag trodde, bilder kommer snart. 

 

- Skrapa klart alla fönster- och dörrkarmar invändigt och måla dem, linoljefärg

Status: Nästan! Om det inte hade varit för att mamma bosatte sig på Torpet i en månad i sommar och skrapade i stor sätt varje dag så hade det inte varit alls klart. Det är tre dörrblad och ett fönster kvar. 

 

- Lämna in det norra fönstret på renovering, trä behöver bytas ut

 Status: Fönsterkillen var och kollade, nu väntar jag på en offert. Men ca 800:- per fönster par fick jag som cirka pris. Helt klart värt det!


- Renovera fönster

 Status: Skippar att göra själv, det är alldeles för tråkigt, tar för lång tid och är inte speciellt dyrt.

 

- Byta fasad på verandan, är masonit på den nu..

Status: Inte på börjat, kommer nog få vänta till våren.. 

 

- Måla de delar av fasaden som snickaren bytt

Status: Klart! 

 

- Måla de detaljer på huset som ska vara vita men som idag är övermålade i rött

Status: Insåg hur jobbigt det är att få bort falurödfärg för att kunna måla vitt, så jag lägger det projektet på is. Det är inget som är akut. 

 

- Byta betong plattorna framför dass till naturstensplattor

Status: Hade sett jättefina plattor på ödetomten men nu är det en djungel där så jag hittar inte tillbaka till dem! Får bli ett projekt till våren kanske. 

 

- Måla dass invändigt, från furu till vita väggar

Status: Japp, klart! Och det blev super fint. Är en fröjd att gå på hemlighuset nu. Mamma målade det mesta av det.

 

Och så blev det ju så att jag gjorde saker som inte var med på listan… Bland annat plockade jag massor av vinbär och hallon, plockade fin handsmidd spik från några ruiner, städade i vedboden, fixade ett litet badrum, skrapade på vedspisen i gästhuset som förra ägaren målat med silver färg (!), sotat spisen i köket, med mera, med mera..

 

Men det har varit en underbar semester och sommaren är inte slut än!

 

I dom följande inläggen ska jag försöka visa bilder på allt som jag gjort.


Tillbaka!

Nu har jag varit nätlös i fyra veckor! Det här har varit min längsta semester någonsin, fyra långa härliga veckor. Det har varit så sköna veckor att det inte ens känns speciellt jobbigt att vara tillbaka på jobbet idag.

Min inkorg är full och jag har mycket att styra upp efter fyra veckors semester, så jag hinner inte blogga idag... Men mina händer är fulla av valkar så jag har inte legat på latsidan på semestern! Kanske hinner med ett inlägg ikväll.

Det som har gjorts är mycket skrapning av tjock, brun, plastfärg som prytt alla dörr- och fönsterkarmar, dass har fått sig ett rejält ansiktslyft, trägolv har lagts, skafferiet har restaurerats, fasad har målats, och lite andra saker!


Brb!


RSS 2.0