Köksvåg/fruktskål

Gjorde just ett fynd till! En jättefin gammal köksvåg på tradera. 77:- och så 59:- i frakt. Den saknar visare men det tycker inte jag gör nått, är lite poetiskt med en våg utan visare... Och dessutom köpte jag den inte för att väga saker med utan för att ha som fruktskål! Den får bo kvar i stan, kanske köpter en till för att ha på Torpet, jag gillar gamla vågar.

Jag skulle säga att den är från 1920, vad tror ni?Dagens loppisfynd

Varje söndag är det loppis på Hötorget, inte så stor, kanske fem-sex försäljare. Men man kan göra riktigt bra fynd där. Många av dem har inte så bra koll på vad de säljer, för något år sen köpte mamma en Josef Frank ljusstake där för någon tia, kostar flera tusen på Svenskt tenn!

Jag hittade massor med saker jag ville köpa men försökte hålla igen.

Kom hem med den här stora soppterrinen från Rörstrand. Den är lite nött och utan lock, men min plan var inte att ha soppa i den... 30:- betalade jag!
Hittade även de här gamla glasburkarna, måste bara köpa nya packningar till dem. Fick betala 20:- st, men det tycker jag de är värda, ser riktigt gamla ut.
Köpte de här två té burkarna också, vet inte om de är speciellt gamla men jag tycker att de är fina. 10:- för ena och 20:- för den andra.
Ångrar lite nu att jag inte köpte ett saltkar i porslin med trälock från Rörstrand. De skulle ha 100:- för det. Såg två vågar som var fina också, en i emalj och en i någon annan metall med mässings skål. Jaja.. det kommer fler tillfällen.

 


Värm ditt hus med värmeljus!

Snubblade över en rolig artikel idag: http://www.e24.se/analys/varmeljus-billigare-an-elbolagen_2637713.e24

Gillar tanken att värma upp sitt hus med ljus, väldigt vackert och mysigt. Men det gäller att inte gå därifrån och elda upp hela huset!


Odla Scharlottenlök

Växtplats och jordmån.
Soligt läge med, lucker, mullrik och varm jord med hög kalkhalt, pH-värde 7,0-7,5.

 

Plantering och planteringstid.
Sättlöken planteras ut när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Planteringsdjup 2-3 cm, plantavstånd 10-15 cm och ett radavstånd på 25-50 cm.

 

Skadeinsekter och sjukdomar.
Lökflugans larver kan ibland orsaka stor skada på lökodlingen. Samodling med t.ex. morötter gör det svårt för lökflugan att hitta löken.

 

För att undvika sjukdomar bör man ha en ordnad växtföljd och inte odla lök på samma plats år efter år. Lök bör inte återkomma på samma plats oftare än vart 4-6 år. (Oj! Då måste man ju ha ett jättestort trädgårdsland…)

 

Skörd.
I juli-augusti, när blasten vissnat, och rötterna lossnar lätt. Låt löken ligga kvar på marken och torka några dagar om vädret tillåter.

 

 

 

Hmm, läste lite på nätet ang att så lök. Tydligen så blir det bättre resultat, tätare lökar och längre hållbarhet om man frösår lök istället för att använda sättlök. Men så här första året så orkar jag nog inte det, testar med sättlök. Frågan är varför man inte skulle kunna använda vanlig lök från mataffären och gräva ner? Kanske ska testa några såna också och jämföra…

 

Jag hittade även några tips från Ica Kuriren:

 

Så odlar du lök

  • När jorden nätt och jämt reder sig och smulas söder i din hand är det dags att sätta lök. Det krävs bara ett par plusgrader i jorden. Förbered genom att luckra och blanda in lika delar kompost och naturgödsel, helst höns. Soligt läge är ett måste.
  • Om du inte har pallkragar kan du bygga upp odlingsbäddar, 20 cm höga. Då ökar värmen och luft kommer till som gynnar tillväxten.
  • Sätt lökarna ganska tätt, cirka 10 cm. Gallra efter hand och använd färsk lök i maten. Använd gärna värmebehandlad sättlök så minskar risken för att den går i blom om det blir för kallt.
  • Fiberduk ökar värmen och gör att fukten hålls kvar i jorden – extra viktigt senare på säsongen, eftersom lök inte vill torka ut. Fiberduk skyddar också mot lökflugan och andra fluglarver.
  • Vattna ofta om det är en torr sommar. Rensa bort ogräset.
  • Lök som du vill spara för vintern ska få vissna. När hälften av stjälkarna ligger ner är det lagom att skörda. Ju längre löken stannar i jorden, desto mer minskar hållbarheten. Å andra sidan växer den mycket i slutet av säsongen, så skörda inte för tidigt.
  • Låt lökarna torka ute hängande under tak eller inne torrt och svalt.

 


Drömmar om vår

 

Nu är det dags att börja planera inför odlingssäsongen!

 

Förra året hade jag två sorters potatis (en tidig till midsommar och senare), jordärtskockor, morrötter och dill i trädgårdslandet. Dillen blev helt uppmumsad av sniglarna, det lilla som överlevde torkade bort. Den späda morotsblasten vara också mumsig enligt sniglarna, tre stycken skördade jag. Men potatisen och jordärtskockorna funkade bra! Ska kanske byta den senare sorten av potatis i år, den hade ett rött skal som jag inte gillade. Någon som har nått tips?


 


Eftersom jag inte kan gå och vattna hela tiden så behöver jag växter som klarar sig själva, de ska även klara sig undan sniglarna vilket gör att det inte är så mycket alternativ kvar. Vitlök tänkte jag kanske testa, eller någon annan lök, Charlottenlök kanske?

 

Försökte hitta information på nätet om grönsaker som sniglarna inte gillar men listan var kort. http://www.odla.nu/artiklar/ute/skadedjur-och-sjukdomar/snigelsakra-vaxter Det fanns dock en hel del blommor som de inte gillar. Men jag har redan blommor som jag gillar och sniglarna inte; rosor, pioner och rododendron, så jag tänkte varken lägga energi eller pengar på mer. Finns så mycket annat jag vill prioritera!

 

 


Gräsmattan måste få sig lite näring i vår och gräsklipparen måste lagas… Den gick sönder lagom till sista klippningen för året, så under snön ligger gräset långt och tjockt.

 

Förra året flyttade jag växter från allmänningen till mina rabatter, bland annat såpnejlika och fingerblomma. Jag satte även stockrosor i jorden som jag drivit upp i stan, och smultron som jag tagit rivor av från min planering i stan. Ska bli spännande och se vad som överlevt!


 

Läste just igenom alla mina gamla inlägg om trädgård, väldigt roligt! Hade helt glömt bord växterna jag flyttade från allmänningen och Stockrosorna jag drev upp!

Just det! Satta massa vårlökar i höstas! Ska bli kul att se om/när/var de kommer upp! 

I stan blir det minst chili, tomat och basilika. Chilin från frön, men de andra köper jag som plantor, inte värt jobbet med frön tycker jag.

Längtar till vår!!!


Vedlår/kista

Hej! Glömde visa hur kistan ser ut nu. Letade efter en före-bild, men den var så ful att den inte ens lyckats hamna med på nån bild!

Här är en bild när mamma börjat skrapa. Många tjocka lager färg varav de sista med platsfärg, ljusblå, gul och dalablå. Gick tyvärr inte att skrapa fram nån orginalfärg.

Den är verkligen ett hemmabygge, och jag hoppas att den får tillbaka sin gamla charm med lite fin målning. Mamma skrapade klart den helt i julas, kanske ska jag ta den till stan och måla den så att jag slipper slösa på "torp-tiden" till något som är mobilt...


Allmogemåleri

 På antikmässan passade jag på att hämta inspiration till min kista som ska målas. Den står i köket med ved i, kanske kallas vedlår då? Men den har nog inte alltid varit en vedlår. Alla tjocka lager färg är borta nu så det är ett litet projekt till våren att måla den.Så häligt klara färger!


Färgsättning i köket

 

Ibland tycker jag att det kan vara svårt att se framför sig hur olika färger och mönster kommer passa ihop, så jag gjorde ett litet kollage!


 

Golv och snickerier i grön umbra (10-20 %), köksinredning och dörrar i gul umbra. Jag tror det blir den ljusare tapeten Dellen ifrån Duro (översta bilden), och inte Gästgivar. Vad tycker ni?


Fast köksinredning

 

Jag följer http://wheretheforestends.blogspot.com/ där de håller på med en storrenovering av köket (bland annat) och gör fasta köksskåp i gammal modell. Såg två stycken såna köksskåp på antikmässan, de var så klart inte fasta, men av den gamla typen köksinredning. Lite som i pippis kök...


 De hade båda en liten kant på skivan, undrar om det var för att vatten inte skulle rinna ner på golvet? Om man till exempel stod och diskade i en balja. Annars är det ju rätt opraktiskt när man ska torka av bänken.


Den första har så fina detaljer, så som list nere vid golvet!

  
Så nu är jag lite sugen på att göra om köksinredningen på Torpet! Kanske går att använda den befintliga stommen på något sätt. Men det kommer att få vänta ett bra tag, tusen andra saker går före…

Och innan dess måste beslut tas om hur jag ska göra med spis och ugn. Idag har jag en gammal spis med två plattor och en miniugn under. Skulle vilja byta ut den mot en spishäll som är nedsänkt i arbetsbänken. Men då kommer vi till problemet med ugn. Ska jag skippa ugn? Och bara använda vedspisen.. För en stor ugn har jag inte riktigt plats för. Men man vill ju kunna baka mycket när man är på Torpet! Hmmmm...


Antikmässan

Så i söndags var jag på antikmässan igen, den här gången med kameran i högsta hugg!

Uppstoppade djur...
En söt kombinerad hylla och tallrikshylla.
Hittade några fina trasmattor, men de var redan sålda. Men de skulle ändå ha hutlösa priser för dem... Bättre att leta på loppisar!

Det är kakformarna som jag fotade i första hand, en så härlig patina! Men fotöljen är rätt fin den också, fast skulle vara finare i annat tyg.
En så vacker soffa! Så lätt och skir på nått sätt, inte en tung och klumpig möbel.
En fin mamma framför ett fint golvur!
Läckert målade byråer!
En vacker rullgardin, men passar kanske inte på ett Torp....
Har många fler bilder, bland annat på allmogemåleri och köksinredning, men det kommer någon annan dag!


Alla hjärtans dag present

 

Fick den här av Mamma i alla hjärtans dag present! Väldigt fin tycker jag, kommer passa fint på de öppna hyllplanen i köket på Torpet.
Den är från Granit.


Nytt plank

 

När min granne tog ner det enorma Lärkträdet som stod i ena hörnet på min tomt, på gränsen till hans så försvann även en del av det staket eller plank som avskärmar våra tomter. Nu har jag börjat fundera på vad jag ska sätta upp där istället…

 

Så här ser det ut idag.

 

 

 

Det ska ju passa till mina hus, enkelt men snyggt. Syftet med det är att avskärma våra tomter, det måste vara snyggt från båda håll och han måste gilla det också. Vore skönast med ett omålat, finns ändå så mycket annat att göra därute, och måla staket verkar så tråkigt…

 

Tog några bilder med mobilen när jag var ute och promenerade på Djurgården förra helgen. Men det översta är nog för fint för mitt Torp, och det undre är mer ett staket än plank.

 

Här kommer några fler bilder som jag hittat på nätet.

 
Snubblade över den här gamla bilden. Ser ni staketet i bakgrunden? Superfint tycker jag! Men avskärmar inte speciellt mycket.


Får leta inspiration och fundera vidare!


Blå Blom ljusstakar

 

Nu är jag snart klar med ljusstakarna jag har pysslat ihop!


 


Jag ska ha en konstutställning i mars och funderar på att även sälja ljusstakar då. Två behåller jag själv, men resten tänkte jag nog sälja. Vet inte hur mycket man kan ta för dem, 75:- eller kanske 100:-? Vad tycker ni?


Förra veckans fynd

 

Tidigare berättade jag om brickan jag köpte på Stadsmissionen för 40:-, här kommer en bild. På brickan står en kopp som jag köpte på Hötorgets loppis i söndags, för bara 10:-! Inte för att den kanske är så gammal, men jag tycker att den är fin. Nu börjar jag få en liten samling av blåvita koppar.

 


Min gudmor berättade för min i onsdags vad brickorna kallas, men jag har redan glömt bort! Måste fråga henne igen.


Dröm om apokalyps

 

Inatt drömde jag en så märklig dröm. Jorden var på väg att gå under och totalt kaos uppstod. Så jag och Mamma bestämde oss för att ta oss ut till Torpet och invänta slutet där. Mamma försäkrade sig först om att det fanns vitt vin på Torpet, sen började vi gå och lifta för att komma dit.

 

Kanske ett tecken på hur mycket jag längtar ut dit! ;)Minirapport från antikmässan

 

Oj vad mycket fint det finns att köpa! I onsdags var jag på antikmässan tillsammans med min gudmor, den var som vanligt full med vackra saker.

 

Men jag köpte faktiskt ingenting! Jag visste ju att jag ska dit på söndag igen, så jag sparade mig lite till dess. Ofta säker de priserna lite sista dagen, och så hinner jag fundera vad jag vill ha. Det som jag är mest sugen på att en våg. Såg i ett inredningsreportage en tjej som hade en sån som fruktfat, väldigt fint.


 

 Den i mitten och längst till höger är mina favoriter, de kostade 950:-, får se om de finns kvar på söndag och om det går att pruta lite...

Men så mycket bilder blev det tyvärr inte, tar kanske några på söndag istället.

 

Vissa trender märktes väldigt tydligt på mässan. Uppstoppade djur fanns i nästan varje monter, en monter hade bara uppstoppade djur! Allt från olika sorters fåglar, till krokodiler, vildsvin och apor. Blev lite väl mycket, en liten fågel eller så kan jag tycka är fint, men en apa känns inte helt okej…

 

En annan trend var Josef Frank. I nästan varje monter fanns någon möbel som de klätt om i hans tyg, jag älskar verkligen hans tyger men att klä om en Rokoko stol i hans tyg ser lite fel ut.

 

Jag träffade chefsredaktören för Gård och Torp, min gudmor känner henne så vi stod och prata ett tag. Hon frågade om de fick komma och fota mitt torp för ett reportage! Vore väldigt kul, men jag måste bara få det lite fint först… I alla fall hinna tapetsera om och måla köksgolvet. :) Slutet på sommaren kanske.. Håller tummarna!


Besjäla mitt hem...

Ikväll ska jag besjäla mitt hem! Det är temat på årets Antikmässa"En antikvitet lever sitt eget magiska liv. Bjud in den till ditt, och den kommer att besjäla det med sin historia och förtrolla det med sin skönhet."

Hade planerat att gå dit på söndag med mamma men fick erbjudande om att gå på förhandsvisningen ikväll! Snittar och champagne har ju ingen dött av. :) Men det ena utesluter inte det andra. Hoppas på att göra bra fynd den här gången också, eller investingar som man kan kalla dem!
Bilder kommer!

Brickor

 

Hej! Har haft en jättestressig vecka på jobbet så inte hunnit blogga alls…

 

Men snart! Har flera saker på gång.

 

Bland annat är mina ljusstakar av gamla kaffekopps fat snart klara, bilder kommer!

 

Förra helgen var jag inne på Stadsmissionen och hittade ytterligare en jättefin bricka, har insett att jag nog börjat en liten samling. Har hört att om man har fler än fem av något så är det en samling. Det är metallbrickor med perforerad kant, har försökt hitta vad de heter eller var de är tillverkade på nätet med utan att lyckas. Någon som vet?

 


Den största brandgula hittade jag på en loppis i närheten, den rosa och gula fanns i huset och den andra gula tog mamma ur grannens grovsopor! Har tänkt måla om några av dem, rosa och knallgult känns inte som orginalfärg..

Mammas sopfynd:
De passar perfekt som frukostbrickor!

Eller att styckfrysa bär på.


De nyaste tillskotten till min samling har jag tyvärr inte på bild. Det är två stycken små vita som man bara får plats med en kopp té och smörgåstallriken på. Och en med lite högre kant och handtag, en brödkorg, som jag fick av mamma i julklapp, bilder kommer nästa gång jag är på Torpet!


En smak av sommar..


Igår hade jag tjejerna över på middag, lyxade till det genom att plocka fram lite vinbär ur frysen från i somras. Bakade min favorit kaka, vilken underbar smak av sommar.. Längtar tills buskarna dignar av bär på Torpet igen!

 


Här kommer receptet, går säkert att använda andra bär eller skippa bären. Det blir en rätt stor sats, räcker till många.

 

1 långpanna

3 dl socker

75 g smör

5 äggulor

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 1/2 msk vaniljsocker

2 1/4 dl kall mjölk

3 msk kokande vatten

2 msk ströbröd

 

Vinbärsmaräng

5 äggvitor

5 dl socker

1 1/2 msk vaniljsocker

3-5 dl röda vinbär (beroende på hur mycket vinbärssmak man vill ha)

 

1. Rör socker och smör vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna. Blanda de torra ingredienserna och rör i omväxlande med mjölk och vatten. Bred ut smeten i en smord och långpanna.

2. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter.

3. Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Rör i sockret och vaniljsockret. Blanda sist i vinbären. Ta ut kakan. Höj temperaturen till 250 grader. Bred på vinbärsmassan. Grädda 5 minuter och låt den sen svalna något. Skär kakan i fyrkanter. Kakan kan frysas, men är förstås godast nygräddad.Tog med mig resterna till jobbet, snart ska nog jag och gubbarna mumsa lite kaka.. Mmmoch så var det HM

Med risk för att låta tjatig.. 

Till och med HM Home hakar på trenden. Visst är dessa bilder vackra? Som en hyllning till det gamla, ärvda, slitna.


De har fina bäddtexilier också, om man nu inte vill köpa det begagnat. Vilket jag i och för sig inte har något emot, hur många har inte sovit i hotellakanen? Gamla lakan är dessutom ofta väldigt billiga och med vackra spetsar och broderier, och en härlig kvalitet. Förr använde man inte påslakan, utan bara ett enkelt överlakan, men två överlakan går snabbt att sy ihop till ett påslakan!

Här kommer ändå några HM favoriter

RSS 2.0