Nytt år

 

På en annan blogg, kommer inte ihåg vilken det var, hade bloggaren summerat sitt år och blickat mot ett nytt.

 

Tid för reflektion är något som jag sällan tar mig. Vad har jag hunnit med det här året och vad vill jag göra nästa? Det ska jag reflektera över i början på nästa år, men inte idag för nu måste jag börja förbereda inför kvällen. Jag har blivit snitt- och förrättsansvarig på vårt nyårsfirande.

 

Ha en underbar kväll, och kom ihåg att det kommer komma många till!

 

Gott Nytt År!Grannens vackra hus

 

På en av våra små promenader tassade vi runt grannens hus. Det är en stor vacker grosshandlarvilla med tillhörande länga. Det stora huset har i princip stått orört sedan tidigt 1900-tal så det finns varken vatten eller värme. Ägarna har börjat renovera längan och drömmer om att göra om stora huset till ett Bed and Breakfast.

 


En sån här dörr skulle jag vilja ha på Torpet!

 

Vacker list under fönstren:
Dörrarna på längan är vackra också:

 

Fina, original stuprännor:Fin skorsten:De har lovat att jag ska få gå in och titta någon gång, då kommer det mer bilder!


Torp-klappar

 

Av mamma fick jag mycket fint till Torpet. Bland annat en ”ny” hasp till dasset den förra var alldeles för blank och ny.

Före:
 

Efter:

(Vet inte varför färgerna blev så olika på bilderna.. Den översta bilden stämmer mer i färgen.)


Fick även två vackra ljusstakar.

 


Och en krok i gjutjärn som man hänger upp saker i taket med. Så lyktan fick den istället för den fula kedjan som den hängde i tidigare.Och två jättefina, stora krokar i gjutjärn från Clas Ohlsson:Kostar bara 19:-! Om du köper liknande på någon byggnadsvårdsbutik så får du betala tiofallt. Ska dit och köpa fler!

Fick även nya vinglas från Svenskt Tenn och en kruka/urna från Gustavsberg, men de fastnade tyvärr inte på bild!

Tack lilla mamma för allt fint! Puss!


Torpet i julskrud

 

Så fort vi kom ut så pyntade vi Torpet.
Torpet är som gjort för att fira jul i!


Kallt men musfritt

 

Den 23 kom jag och mamma ut till ett nedkylt torp. Min lilla väg var som tur var plogad av en snäll granne med traktor men den hade gjort stora vallar.

 


Inne var det lika kallt som ute och isen var tjock på rutorna.

 
Men eftersom jag inte har någon underhållsvärme på så hade inga möss flyttat in. Några små lortar hittade vi i kastrullskåpet, men skafferiet hade de inte hittat. Dock hade någon gnagt på tvålen på dass, stackarn måste ha fått ont i magen…Nackabyggnadsvård

 Glömde säga att vi ska stanna till på Nackabyggnadsvård på vägen ut till Torpet idag! Ska bli kul, har aldrig varit där, trotts att det ligger så nära vårt huvudkontor. På inköpslistan står det linoljefärg, grön umbra och vit. Inget mer eller mindre, hoppas bara jag kan hålla det…Snart på väg..

  

Om två timmar kommer mamma hem till mig och då ska vi försöka få in allt pick och pack i den lilla lilla bilen. Hyrde den minsta (och billigaste) de hade på OKQ8. Men finns det hjärterum!

 

Mamma har gått loss rejält med klapparna i år, en och en halv Ikea kasse har hon tagit hem till mig. Andra familjer skär ner eller till och med tar bort klapparna helt, med inte vi! Hos oss känns det som om de blir fler och fler varje år. Enligt Handelns utredningsinstitut har julhandeln ökat varje år sen 1995, förstår inte hur det går ihop med tanke på hur många man hör om som skär ner på eller helt skippar klapparna.

 

Med tanke på att Norrtäljevägen sägs vara en skridskois så håller jag tummarna för att vi inte hamnar i diket på vägen ut… Tog med mig en snöskyffel hem från jobbet för säkerhets skull.

 

I eftermiddag kommer en fönsterkille ut till Torpet och ska ge en offert, den förra som jag fick en offert av har gått under jorden. Tack mamma för att du tog tag i det! Jag har hela hösten väntat på att han skulle höra av sig, eller någon gång svara i telefon. Men nej. Hoppas den nya är lika billig och lite snabbare på att komma igång!

 

(Bild från förra vintern, som mäklaren tagit)

God Jul på er!

 

Hörs snart


Hurtbulle med extra fibrer

 

Igår kväll hann jag baka ett härligt bröd inför jul, hurtbulle heter det. Med lingon och hasselnötter i, mums! Rörde i degen med en gammal träslev, men när jag var klar såg jag att en ”tand” på gaffeln hade gått av! Letade igenom degen med hittade den inte… Blir lite som mandeln i gröten - fast träsleven i brödet. ;)Hyr ut Torpet!

 

För att få ekonomin att gå ihop har jag tänkt hyra ut Torpet. Förra sommaren var det så nytt och så mycket att fixa så då blev det inte av men idag la jag ut en annons på hyrhus.se


Klara paket!

 

Hade tyvärr inte så mycket tid på mig att slå in julklapparna som jag hade velat, men här kommer resultatet. Men något innehåll kan jag inte avslöja eftersom mamma är inne och läser bloggen.. ;)

 


Pyssel: Julklappsetiketter

 

Tycker att det är kul att slå in klapparna fint. I år blir det ett gammeldags tema eftersom vi firar jul på Torpet!

 

Men att texta är inte min starka sida, tillhör datagenerationen, på gott och ont… Så därför har jag skrivit ut med hjälp av några snygga typsnitt! Hittade många nya på http://www.ffonts.net/ helt gratis. Fanns massor! Sen är det bara att skriva i Word. Här har jag gjort ett litet kollage:

 

 

 

De ska sen klippas ut och fästas på lite hårdare papper och knytas fast med ett snyggt snöre. Lägger snart upp bilder på det färdiga resultatet.


Pynt i stan


Det är inte bara på Torpet som jag gillar gamla saker, men i stan blandar jag lite mer. Lampetter från 1800-tal samsas med ett barskåp från 1950-talet, soffbord med Josef Frank mönster, skrivbord från tidigt 1900-tal, ljusstakar från mitten på 1800-talet och en soffa från 2000-talet.

 

Alla mina ljusstakar har fått manschetter nu till jul!


 

 Trotts att jag har tre flyttlådor med julpynt så kunde jag inte låta bli att köpa några nya kulor idag, de var så fina!Var riktigt svårt att fota granen.. Utan blixt blev det suddigt och med blev det så kallt och omysigt. Skulle behöva gå en fotokurs!Nio hus och en kyrka

Wow!

Idag till frukost såg jag dokumentären om Lars Sjöberg som gick i K-special. Vilken fantastisk människa och vilka hus! Har insett jag jag vill äga en herrgård någon gång i mitt liv. Vilka vackra miljöer och så fint filmat.

Att titta på den här är ett måste:
http://svtplay.se/v/2252810/k_special/en_kompass_mot_skonhet 

Han har tydligen kommit ut med flera böcker, måste snarast till biblioteket!
Tack Lotten för tipset!

Försök till luffarslöjd


För några år sen gjorde jag en toppstjärna inspirerad av luffarslöjd, tyckte att det var så svårt att hitta fina i handeln. Den är lite ranglig och instabil, men jag gillar den!Skulle vilja göra en liknande men löda ihop den så att den skulle kunna sitta i toppen, fritt. Det är ett senare projekt!


Med i Gård och Torp!

 

För längesen, när jag nyss hade köpt Torpet och stod med den stora uppgiften att börja renovera, mailade jag till Gård och Torp och frågade hur jag skulle få tillbaka 1800-tals känslan i mitt kök. I veckan fick jag reda på genom Lottens blogg att jag hade fått svar!

 

Bättre sent än aldrig.

 

Så jag sprang till butiken och köpte numret. En hel sida hade jag fått, med flera av bilderna jag skickade med. Svaret var lite förlegat, eftersom jag kommit på nya lösningar, hunnit läsa många tips och fått mycket ny inspiration, men det var ändå kul att komma med i tidningen!

 


Nu ska jag ta och köpa en prenumeration. Det konstiga är att det är billigare att köpa 4 stycken 3 nummers prenumerationer än en 12 nummers vid Tidningskungen.se.


Mera pynt

 

Jag gillar att julpynta! Det finns så mycket fina saker; stora guldiga och glittriga glaskulor, röda sidenband, vackra ljusmanschetter, halm figurer; änglar, tomtar, grisar, bockar… Och så mycket härliga dofter från granen, hyacinterna och baket.

 

När jag flyttade hemifrån plockade jag med mig en flyttkartong med mitt favorit pynt och har haft gran varje år sen dess. Men eftersom mamma slutat pyntat så har hon i år kört över ALLT pyntet till mig, så nu har jag tre flyttkartonger! Och så mycket pynt får inte plats i en etta på 50kvm… Så nu håller jag på att rensa ut, det blir tre högar; en som ska vara kvar i stan, en som ska ut till Torpet och en som jag ska göra mig av med.

 

Det här är pyntet som ska till Torpet:

 

Söta gammeldagsa ljusstakar:

 

Det mesta av det gamla pyntet kommer från mammas barndomshem tror jag.

 

Tre små tomtar:

 


Några andra gamla tomtar:

 


Två ljusstakar som faktiskt köptes på Ikea på 80-talet:

 


Äpplen och pepparkakor i plåt:

 


Små kärvar att hänga i fönstren:

 


Äpplen till granen:

 


Mina favorit tomtar:

 


Halmfigurer:

 


Till julbordet:

 Jag orkar inte ha gran både på Torpet och i stan, så på Torpet får det nog bli en stor granbukett i en vas eller urna med lite pynt i. Vi är bara ute i fyra nätter ändå, men för doftens skull.

 

Jag och mamma har bestämt att vi skippar julmaten och äter god mat istället! Så det blir skaldjur, fisk och andra delikatesser. Ser verkligen fram emot att åka ut!


Julpynt á la Torp

I år ska jag och Mamma fira jul på Torpet! Jag längtar sååå!

Hinner bara ett kort inlägg, kommer många fler ang julpynt.

Här kommer en första bild på det pynt som ska få följa med till Torpet:


RSS 2.0