Tingsgården

Nu är det lite glest mellan inläggen, det är lågsäsong i torpvärlden.
 
Men om 1,5 vecka ska vi ut igen! Den här gången kommer vi bo på Torpet, och inte i Andreas hus. På Torpet går det fortare att få varmt och snabbare att sätta på och stänga av vattnet.
 
Andreas är ju snickare och har en stor verkstad, så han kan ”bygga på sitt hus” även när han inte är där! Förra veckan gjorde han egen pärlspont till köket i sin länga. Han hade sett en pärlspont som han gillade uppe i Delsbo hos en kompis som han mätte upp och sen slipade till ett frässtål efter. Det är en lite grövre pärla som ger en äldre känsla. Så igår kunde han schellacka allt, och så kan han grunda den innan den sätts upp där ute.
 
Här gör han även ett frässtål till golvsocklarna:
 
Och här ligger all pärlspont på torkning:
 
 
Han har ingen blogg men lägger upp bilder på flickr, en fotosida. Där kan ni se vad som händer på hans sida av staketet! http://www.flickr.com/photos/wezzel/

Tihi!

Idag är jag väldigt glad att kunna berätta att jag och Andreas har förlovat oss. Den 17 november friade jag och han sa ja! Vi är väldigt lyckliga.

 

Ett bröllop kommer att ske i sommar, vilket vi ser väldigt mycket fram emot.

 

Tihi!

 

Skämt åsido.. ;) Det är sant! Tanken är att vi ska gifta oss i början på juli, och antagligen ute vid Torpet. Det är alltså bara sju månader kvar att planera så vi kommer behöva vara lite effektiva. Men jag känner mig inte stressad! Vi vill ha ett enkelt bröllop, lantligt och fint. Och vi tänker hålla en ganska stram budget. Nära oss finns en lada som jag vet används till kräftskivor och fester, och den kan vi nog få låna gratis, eller i alla fall mycket billigt. Eller så finns det en annan lada, som är finare men som jag misstänker är full av bråte.. Ska kika runt nästa gång jag är ute på Torpet!

 

Jag kommer inte omvandla den här bloggen till en bröllopsblogg, men några torprelaterade inlägg kommer det nog bli! Samlar dem under en egen kategori.

 

Har just upptäckt Pinterest! En sida där man delar med sig av bilder som man samlar som ”mood boards”. När jag hittar en fin bild på nätet så kan jag klicka på den så hamnar den på en av mina boards. Eller så kollar man på andras boards och ”pinnar” bilder därifrån. Finns oändligt med inspiration där, för allt. För er som vill kika på min sida där så klicka här: http://pinterest.com/amarriesa/

 


Bit för bit..

 

.. växer tapeten fram på verandan! Satte några till när jag var ute förra helgen, höger om dörren. Och så hann jag måla ett lager gult till på det lilla förrådet. Nu är det inte långt kvar! Andreas hjälpte mig bygga en lucka till proppskåpet också, men den hann jag inte måla och tapetsera. Det får bli nästa gång!

 

 

Ibland har man tur, ibland inte

 

Som vanligt efter ett glas vin eller två en sen kväll så börjar jag och Andreas att riva lite i hans hus. Förra helgen var det dörrarna. På 50-talet sattes det masonit på dörrarna för att det skulle bli fint, modernt och lättstädat. Vi var så nyfikna på hur dörrarna såg ut under så vi slet bort masoniten på baksidan. (Dörrarna står nästan alltid öppna, så det vi har rivit syns inte så ofta.)

 

Den ena dörren var fin under!

 

 

 

Den andra var det inte.. Speglarna stack antagligen ut för mycket, så dom sågade helt enkelt bort dem! Vandaler… Men Andreas tror att han kan fixa till dörren så att den blir fin igen.

 
 

 

Trevlig helg på er!


Berättelsen om en mus

Det var en gång en mus som smet in på ett torp. På glasverandan passerade han ett blåblommigt fat med aklejafrön som någon hade sparat till våren, hälften mumsade han upp och hälften spätte han ner på golvet.

Han var fortfarande hungrig så han tassade iväg till skafferiet. Så mycket gott som fanns där! Ett halft paket spagetti och nästan ett helt paket mackaroner la han beslag på. Delar av det åt han upp på plats och resten bar han iväg till sitt vinterbo som ingen någonsin kommer hitta.

Sen gick han på en nästan full påse med stora vita marshmallows. Efter dom blev han törstig, som tur var fanns det en flaska saft i skafferiet. Han tuggade och gnagde på locket tills det tillslut gav med sig. Sen stoppade han ner sitt lilla huvud i flaskan och pressade ner sin tjocka mage.

Här slutar berättelsen om den lilla musen.


Höstsådd

För någon vecka sen ställde jag en fråga till odla.se´s expert Sylvia angående min höstsådd av Aubretia som redan har kommit upp. Idag fick jag svar!

 

”Hej

Ja, du satte dina aubretia lite för tidigt. Meningen med höstsådder är  
att så så sent att plantorna inte hinner gro men att frosten bearbetar  
fröna (stratifierar med naturmetoden) och så gror de på våren så fort  
fröna tycker att det är dags.

Du kan försöka täcka dina aubretia med torra löv och granris, kanske de  
klarar sig och de aubretiafrön som inte har grott ännu kan gro på våren.

Med vänlig hälsning
Sylvia”

 

Täcka med löv har jag ju redan gjort, så där tänkte jag rätt. Men frågan är om jag för säkerhetsskull ska så lite nya frön om de som redan grott inte överlever.. Har nog några kvar så det är kanske lika bra!

 


Ny ytterdörr

Igår blev jag så sugen på en ny ytterdörr till Torpet!

 

Den gamla är verkligen inte snygg och dessutom väldigt otorpig. Och för att verandan ska kunna bli helt klar, och jag ska kunna sätta lister runt dörren så känns det som att det är dags att byta dörr nu.

 

Jag vill ha en dörr med fönster i för att få ännu mer glasverandakänsla på verandan. Den behöver inte vara från när Torpet byggdes, ca 1850, vilket dessutom är svårt eftersom de inte hade fönster i dörrar då.. Eftersom utbyggnaden som dörren sitter på är från ca 1950 så har jag lite mer frihet med att välja dörr. Jag ser framför mig att den målas i gulockra. Som den här, men inte riktigt lika pampigt:

 

 

Har hittat två dörrar som jag gillar på byggigen.se. Båda kostar runt 1000:- och har ingen karm. Men som tur är har min snickare till sambo sagt att det går fort för honom att snickra ihop en karm och sätta dörren på plats! Jag borde nog fått skriftligt på det…

 

 

 

Så här skulle det kunna se ut:

(inte den bästa bilden och inte jättesnyggt inklippt, men det ger en känsla!)

Skärgårdshelg

I helgen var jag ute i skärgården med ett gäng vänner. En härlig, lugn helg med god mat, gott vin, underbart väder och ännu bättre vänner. Det var så klart och härligt, inte för kallt så vi kunde promenera runt ön och plocka lite svamp. Fick en hel del fina bilder med mobilkameran! Men med så vackert motiv är det svårt att misslyckas. När vi vaknade på söndagen låg dimman tung och de stora färjorna tutade dovt ute på farleden.

  
 
 

 

På torsdag kväll åker jag ut till Torpet! Andreas och hans pappa ska dra om elen under torsdagen och fredagen i hans länga. Det måste göras innan han kan fortsätta måla och tapetsera. På så sätt syns eldragningarna mindre och ser om som att de alltid suttit där. Ska bli skönt att jobba Torpifrån för mig med!

 

På lördag ska jag se till att tapetsera klart på min veranda, lacka tapeten och kanske även måla klart det som ska vara gult. Men då måste jag värma upp rummet lite. Andreas har lovat att hjälpa mig med en lucka för proppskåpet och kanske hinner han även göra en tröskel. Om jag har tur får jag även hjälp av svärfar att dra elen till min utebelysning!

 


RSS 2.0