Tävling

Idag var jag med i en tävling! För om man aldrig tävlar så kan man ju aldrig vinna.

 

Det är Kronfönster som arrangerat en tävling om Sveriges vackraste fönster. Den avgörs i början på oktober och jag tror inte att de fått in så många bidrag så jag hoppas att oddsen är goda! Jag valde att tävla med den här bilden från min glasveranda.

 

 

Jag renoverar hellre mina gamla 1800-tals fönster än att stoppa in nya, men en nytillverkad dörr till glasverandan skulle kunna funka fint. På Kronfönster så kan man designa nästan helt själv hur man vill ha den, så det går nog att få en dörr som passar mitt hus!

 

Kolla in tävlingen på: http://www.kronfonster.se/uncategorized/tavling-sveriges-vackraste-fonster/

 

Portvinskokta päron

I eftermiddag ska jag laga Portvinskokta päron för första gången. En granne här ute på Torpet har ett päronträd med päron som kommer lämpa sig finfint till att koka in.
 

1 kg medelstora päron

2 dl rött portvin

4 dl vatten

2 dl strösocker

1/2 citron, skal och saft

 

1. Skala päronen men lämna skaftet kvar. Lägg allt i en kastrull och sjud dem försiktigt ca 20-25 min. Känn efter med en sticka att de känns mjuka. De kan vara lite fasta men inte överkokta.
2. Låt päronen ligga kvar i sin lag. De kan förberedas upp till 2 dagar innan. Förvara i kyl till servering.

De går att koncervera också. Häll upp i väl rengjorda burkar och förslut. Förvara i kylskåp. Päronen håller sig fina i 2-3 veckor, men använd alltid rena redskap när du ska ta upp päronen och inga fingrar! Vill du förvara dem längre, behöver du tillsätta konserveringsmedel ex Atamon.

 

 

Jag kommer servera dem imorn när vi får gäster, med lite vispad grädde med vaniljstång i. Men det passar bra till mjuka kakor också, till exempel mjuk pepparkaka eller chokladkaka.

Fler recept hittar ni här!

 

(Ps: igår när jag var på bolaget och köpte en halv flaska portvin fick jag visa leg. Som alltid. Man kan ju tycka att det inte är så många 19-åringar som köper en halv flaska portvin.. Jag är 28, undrar hur länge till jag kommer få visa leg? Min syster är tio år äldre än mig och får också alltid visa. Jag borde kanske inte klaga, men vill man verkligen se ut som under 20 när man närmar sig 40??)

 


Jobbar Torpifrån!

Sent igår bestämde jag mig för att åka ut till Torpet, tanken var ju att jag skulle åka ut ikväll efter jobbet men jag beslöt mig för att jobba Torpifrån! :)

 

Otroligt nöjd med beslutet.

 

Sitter i Andreas kök i Tingsgården och tittar ut genom fönstret över till mitt Torp. Vackra höstfärger och lite droppande regn utan för fönstret som gör att man inte får dåligt samvete för att man inte är ute. Skulle kunna tänka mig att jobba torpifrån varje fredag!

 

 
 
 
 
 

Helg på Torpet!

Imorn drar jag ut till Torpet! Andreas är redan där och fixar med sitt hus, ska komma ihåg att ta lite bilder i helgen så att ni får se hur fint det blir.

 

Vi kommer ha vänner på besök så vi ska försöka att inte jobba ihjäl oss utan vara lite sociala också. Det som är planerat är att rensa Andreas gräsmatta från äpplen. Hans fyra träd fick massor med äpplen i år, mina två träd fick en rejäl klippning i våras så jag fick bara ett (1!) äpple. Kanske dags att plocka det! Om det hänger kvar…

 

Vi skulle även behöva klippa gräsmattorna en sista gång innan vintern också. Och få ner lite vårlökar och vitlök i jorden. Tänkte förså Aubretia också, i små krukor som jag gräver ner i mitt trädgårdsland. Ska tydligen gå väldigt bra med perenner att göra så! Och på våren när det kommit upp små kraftiga plantor så planerar jag dem där jag vill ha dem. Under mina rosor.

 

Sen påminde Lotten om att det är viktigt att se över hängrännorna nu, så det ska jag hinna med också.

 

Och så skulle jag vilja hinna tapetsera klart på verandan också! Inte så mycket kvar, inte ens en kvadratmeter, men det är det jobbigast kvar.. På bilden ser ni ser ni proppskåpet som jag måste bygga en lucka för innan jag kan tapetsera klart. Och så har jag köpt en matt lack som jag ska pensla på hela ”tapeten” så att den håller sig fin.

 

Får se vad jag hinner! 


Torptalibanerna?

Fick tips om en krönika i DN, och blir riktigt upprörd när jag läser den. ”Torptalibanerna tar sig inte tid att njuta”. Jag förstår att krönikan är skriven för att provocera, men lika provocerad blir jag för det.

 

Vem är hon att säga att jag inte njuter när jag står och långsamt målar med linoljefärg. När jag snickrar lite för att sedan gå ner till trädgårdslandet och gräva lite. På eftermiddagen skrapa lite färg och senare dra om elen i en gammal utebelysning. För mig med ett kontorsjobb är det avkoppling att få komma ut till friska luften och gå och lägga mig trött i kroppen.

 

Och att hon dessutom påstår att det skulle kosta mer att renovera byggnadsvårdsmässigt är bara okunnigt. Ta exemplet med linoljefärg: en liter linoljefärg räcker till ca 15kvm och kostar ca 200:-, alltså ca 13:-/kvm. En liter akrylatfärg räcker till ca 6kvm och kostar 130:-, alltså ca 22:-/kvm. Linoljefärg är alltså 40% billigare! Visst, det tar längre tid att måla med linoljefärg. Men det är kanske tid som man njuter av att lägga på sitt hantverk.

 

Eller ta exemplet med platsbyggda kök. Jag letade lite på nätet men utan att hitta jämförbara kostnader. Men säg att ett platsbyggt kök kostar dubbelt så mycket som ett kök från något av de stora kökstillverkarna. Med platsbyggt menar jag ett kök med massiva luckor och lådfronter gjorda av en snickare. Marbodal har 10 års garanti och det har Ballingslöv också. För att tjäna på att bygga ett platsbyggt kök ska det alltså hålla i 20 år, vilket inte är mycket för en gedigen trämöbel.  

 

Visst, om man köper allt till sitt torp på Gysinge så blir det dyrt, men det är inte vad byggnadsvård handlar om.

 

”hur i all världen har folk så mycket tid att lägga ned på sina tidstrogna 1700-talsmiljöer?” – Tid är inget som man har, tid är något som man tar sig. 


På besök i Kalmar

Jag reser en hel del med jobbet och har precis kommit hem efter två dagar på Öland. Jag hade aldrig varit där förut och passade på att turista lite. Hann inte med så mycket; Allvaret, Färjestaden och Kalmar blev det.

Vilken vacker ö! Och vilken fin gammal stad Kalmar är! Här skulle jag definitivt vilja spendera mer tid.


Tapetval

I Andreas länga blir det förresten antagligen den här tapeten.

 

 

Härligt somrig och fin tycker jag. Till den; ljusgrå lister och en ljusgul panel i det angränsande rummet.

 

Den kommer från Boråstapeter och deras kollektion Karlslund. Tapeterna har inte namn utan nummer, den här har #2910.


Potatis!

I slutet på förra veckan var Andreas ute vid Torpet och slipade golven i sin länga. På sin tomt har han ett huvudhus från 20-talet, det gamla häktet i bygden från början på 1800-talet och en länga från ungefär samma tid. Han har börjat i längan, tanken är att den ska vara klar för uthyrning till nästa sommar. Elen är riven, plastmattorna borta och tretexen som satt på väggarna är ersatt med gips.

Snart är det dags att måla listerna som han har nytillverkat, måla panelen som sitter i den ena rummet och tapetsera! Ikväll ska han ta hem färgkartor, jag får hjälpa till med färgval eftersom han är färgblind. Kommer bli ett så fint hus! Sovplatser för fyra personer, litet vardagsrum och ett litet kök. Bilder kommer!

När han ändå var där plockade han upp all potatis som var kvar i mitt land. En hel del var grön, jag har inte varit så duktig på att kupa den… Svärfar som hjälpte till fick med sig hälften hem, men vi har ändå mer än vad vi kan äta upp hemma! Vi har inget bra ställe att förvara den på, så än så länge står den framme i köket i en pappkasse.

Men det är gott med potatis! Rårakor, gratäng, hasselbackspotatis, potatisklyftor, potatis och purjolökssoppa… Mmm


Idag i brevlådan!

Woho! Äntligen är Gård och torp i min brevlåda! Är väldigt nöjd med bilderna. (Förutom att jag kanske ser lite väl allvarlig ut på bilden där jag är med...)

Har precis kommit hem och ska krypa upp i soffan med en kopp te och lusläsa hela tidningen!


Höstpyssel i trädgården

Nu lider trädgårdssäsongen mot sitt slut. Några av mina rosor blommar fortfarande men förövrigt börjar blommorna dra sig tillbaka.

 

Det som jag vill hinna göra i trädgården innan vintern kommer (än finns det några månader kvar) är att:

 

- Så vitlök – frågan är bara var man bäst sår den? Om jag sår den i mitt land kommer jag ju kanske ”störa” den när potatisen ska ner i vår. Kanske i en blomrabatt istället?

 

- Så lite fler vårlökar

 

- Ta upp all min potatis som är kvar, ca en tredjedel av landet(!). Måste komma på något bra ställe att lagra den på…

 

- Ta upp de få jordärtkockorna som kom upp. (Självsådde sig från förra året.) Räcker nog till en soppa för två. :)

 

- Beskära mina äppelträd. Beskar dem ju hårt i våras, men det har kommit massor av skott rakt upp mot himlen. Om jag håller efter dem hårt i några år kommer träden nog bli fina snart.

 

- Så Aubretia. Läste på nätet, minns inte var, att det är bra att så perenner på hösten i krukor och sen gräva ner dessa under vintern. På våren kommer det då upp kraftiga små plantor. Hade tänkt plantera aubretia som marktäckare under mina rosor redan i år, men i butiken hann plantorna ta slut så jag köpte frön, men dessa hann jag inte så innan det var för sent.

 

Nu längtar jag ut till Torpet! Får se när jag hinner åka ut igen.. 

 


Snart!

Den 18 september händer något stort! Då kommer nya numret av Gård och Torp ut. Och jag är med! :) Förra sommaren var de hos mig och fotade lite, dagen efter skulle jag ha kräftskiva och jag hade dukat upp fint. Känns väldigt längesen nu, köket blev precis klart inför fotograferingen, färgen hade nog inte ens torkat helt.

 

Såg på deras hemsida att de kommit ut med en ny tidning, ”återskapa stilen” som handlar om byggnadsvård i stan, i lägenheter. Nästa nummer kommer ut 2 oktober, ska se till att köpa ett exemplar och se om den är lika bra.

 

Jag reser en hel del i jobbet just nu, där av de något sporadiska inläggen. I måndags var jag i Östersund, för att sedan åka till Sveg i två dagar. Får se så otroligt många fina hus när jag är ute och reser, många är tyvärr fallfärdiga och det gör ont i hjärtat när man tänker på hur många som om några år kommer vara bortom räddning!

 


RSS 2.0