”Tapet” till verandan

 

Har funderat ett tag på vad jag ska ha för tapet på verandan. På ena väggen har jag fått fram en gammal pärlspont, inte speciellt fin, olika spont och bredder med ändå rätt charmig. De andra väggarna är tapetserade. Så planen nu är att behålla pärlsponten, bara skrapa och måla den och sen inspireras av Carl von Linné och tapetsera de andra väggarna med blomsterplanscher! (Som han gjorde i sitt arbetsrum på Hammarby, hans gård utanför Uppsala.)


 


Duro gjorde en tapet på 70-talet som är inspirerad av Linnés uppsatta planscher. Den nytrycktes till hans jubileum, 2007 tror jag att det var, men är redan slut. Den är ändå inte jättefin tycker jag, svartvit och för modern.

 På loppisar har jag hittat tre floror men jag behöver några till, kanske tre, är inte så många kvadratmeter tapet som tur är.

 

Någon annan som inspirerats av Linné är en av mina favoriter, Josef Frank.


Gult är svårt...

Håller på att leta efter en gul färg att måla innerdörrarna i, men det är så svårt!

Här är dom jag har på förslag nu:


Dessa från Gysinge
Eller dessa från Ottossons

Solgul
Herrgårdsgul
Svårt... Är det någon därute som har klassiska gula dörrar? Vilken färg har ni använt? Alla övriga snickerier är i ca 15 % grön umbra.

Tacksam för gula tips! :)

Bänkskivan i köket

 

Fick en fråga ang bänkskivan som jag har i köket.

 

Jag ville att köksinredningen skulle se gammal och platsbyggd ut men hade varken tid eller budget för helt ny köksinredning. Så jag målade luckorna och stommen i samma färg, tidigare var stommen vit och luckorna beiga. Jag bytte handtag och ska sätta en sockel längst ner.

 

Bänkskivan ska se ut lite som ett bakbord. Jag köpte massiva, tjocka spontade golvplank, vi rundade av kanten framåt och satte på lister på de andra sidorna. Listerna skyddar även tapeten vilket är bra. Den är målad i linoljefärg, grön umbra. I början är den rätt känslig för fukt, det blir märken rätt fort, men den blir tålig efter att den fått härda ordentligt.


 Att använda plank istället för en massiv bänkskiva blev både mycket billigare och ser betydligt äldre ut.

 

Den kanske kommer torka isär lite, men eftersom det var golvvirke så borde det vara rätt torrt. Lite sprickor är charmigt, även om det är lite opraktiskt och svårt att hålla rent.


Kräftskiva

 

Första helgen i september blir det kräftskiva på Torpet! Ser verkligen fram emot det, håller på att planera för det redan nu.

 

Ska ta ut sängarna från gäststugan, Andreas har snickrat ihop ett långt bockbord, och så blir det pinnstolar. Golvet täcker jag med många fina trasmattor. Har köpt gamla snapsglas på hög fot och även gamla kräftlyktor på loppis. Så ska vi duka upp tillbehör och västerbottenpaj på vedspisen, och så massor med ljus och lyktor!

 

Tänkte plocka rönn om det finns kvar då och sätta grenar i stora urnor och dekorera bordet, kommer bli så fint!


Köket nästan klart!

 

I helgen blev köket nästan klart!

 

- Bänkskivan är klar, behöver bara en sista strykning på plats.

 

- Konsolerna sitter uppe, hyllplanen behöver bara ett sista lager färg de med. Tog med mig dem in till stan så att de är klara när jag åker ut nästa gång.

 

- Tapetserade klart.

 

- Tavlor, spegel, tallrikshylla och brickor uppe.

 

- Vitvaror på plats.

 

Kameran är återfunnen, den var inte i Norrland! Men kamerasladden som jag laddar kameran med och för över bilder med är borta, ska se till att köpa en ny så fort som möjligt.


Än så länge lägger jag upp lite mobilkamera bilder och en liten film!


 


 Den vänstra konsollen ovanför diskbänken sitter väldigt löst, skruven fick inget grepp alls, det är en gammal fuktskada där bakom. Ska prova med jätte långa skruv, men om inte det funkar vet jag inte vad ska ska göra! Någon som har nått förslag?
 

 

 

Det som är kvar nu i köket är att måla golvet rutigt, men det sparar jag nog till våren, är inte bråttom. Någon gång i framtiden ska jag skrapa och måla om taket och knacka ner lite lös puts från murstocken och bättra på den, men det får också vänta.


Mysteriet med grön umbra

 

Har funderat på en sak ett tag nu.

 

Alla mina snickerier går i olika nyanser av en varm grå färg, 10 % grön umbra, 15 % grön umbra osv. När man öppnar burken med grön umbra så är det en tjock, mörkt chokladfärgad smet. Jag får inte ihop det hur brunt +  vitt = grått. Gör ni?


 


En blandning, kanske 20 % grön umbra.
Bänkskivan i köket ska jag göra av tjocka, breda golvplankor. Sen ska jag snickra dit en kant på den, som på bakbord. Vill att det ska se ut mer som en möbel, än den 70-tals köksstommen som det är. För två veckor sen målade jag planken i 100 % grön umbra och de blev mörkt bruna, inte alls den lite grönbruna som jag trott. Blev fint ändå, men jag är lite förvånad.

 

Förstår ni det här med grön umbra?


Sneek peek

 

Jag har tyvärr bara några mobilbilder på renoveringen av köket eftersom kameran blev kvar i Norrland. Men jag tänkte att jag ändå skulle visa er en glimt av hur fint det blir!


 (är väldigt nöjd med det här hörnet, var inte lätt att tapetsera ett så snett hus!)

 

Tapeten heter Dellen och kommer från Duro.
 


Gjorde en lista över vad jag skulle hinna för två veckor sen när jag var ute på Torpet. Det gick kanske inte riktigt som planerat… Är lite av en tidsoptimist.

 

- Måla fönster  - Ett lager till behövs på alla snickerier

- Måla dörrkarmar

- Måla golvsocklar

- Måla taklister - Klart

- Tapetsera!!!  - En våd kvar

- Göra bänkskiva  - Hanns inte med, blir nu i helgen

- In med vitvaror (!)  - Japp!

- Upp med hyllplan  - Hanns inte med alls, köpte dem och målade konsolerna hemma i stan i måndags. De ska upp i helgen, kommer bli så kul att få ställa upp alla mina vackra burkar och mitt fina porslin!!

 

Från början hade jag tänkt att köksinredningen skulle ha samma gula färg som i tapeten, men när jag provmålade med den såg den beige/rosa/gul ut, alltså inte snyggt. Men det kliade i fingrarna att få måla så jag tog en burk gammelgrön linoljefärg som jag hade kvar från när jag målade skafferiet invändigt. Då insåg jag hur mycket bättre det blev! Kommer bli mycket finare till bänkskivan, som målats i 100% Grön Umbra och ser mycket mer gammeldags ut.

 

Tvekade länge om hyllplanen skulle vara vita som en del av möblerna och även taklister, grå som golvsocklar, fönster och dörrkarmar eller gröna som köksinredningen. Tillslut blev det gröna! Tänkte att hela köksinredningen blir en helhet, som underskåp och överskåp.

 

I helgen ska jag ut och slutföra köket, då ska jag se till att låna en kamera och fota mycket!


Målning av trappan

 

Nu har det varit tyst här länge.

Semestern är över och jag är tillbaka i staden. Men det känns okej, har haft en så underbar semester! Men nu verkar det som att jag har glömt min kamera uppe i Norrland… :( Så alla sommarens bilder på renoveringen av köket, loppisar och annat är lite otillgängliga just nu. Men lite bilder hann jag lägga över till datorn innan jag åkte upp dit!

 

Bland annat på trappan.

 

Före:

 

Medan:

 

 

 

Efter första lagret:

 

 


Vilken skillnad!

Det blev Ottossons linoljefärg, ca 10% Grön Umbra.


RSS 2.0