Linoljefärg i skafferiet

 

I helgen målade jag för första gången med linoljefärg! Jag blev mycket nöjd med resultatet. Det var skafferiets utsida som var först ut, men en mild grön-grå färg. Innan var det alla möjliga färger och material där inne. De hade försökt göra det mussäkert genom att sätta upp en tunn plåt på väggarna, men än så länge verkar det inte som om jag har möss inne. Inte i huvudhuset i alla fall, på dass hade en liten mus ätit upp halva tvålen och i matkällaren hade en kalasat på äpplen som jag hade tänkt ”lagra” där.

 

 Skåpet är skrapat på utsidan och den blå färgen verkar vara orginalfärgen, men jag skulle hellre ha den i samma ljusgrå färg (15% grön umbra) som alla andra snickerier kommer bli. Men samtidigt vore det kul att bevara orginalfärgsättningen... Svårt val!

När jag ändå höll på så fick den röda pallen som mamma räddade från min grannes grovsopshög lite ny färg på sig också!Nu måste allting bara få två lager färg till!


Handledsvärmare

Jag är rätt frusen av mig, speciellt på jobbet när jag är ute långa dagar. Så när jag såg den här tävlingen där man kan vinna ett par superfina hemmastickade handledsvärmare kände jag att jag måste vara med och tävla!

Gör det ni också! här (fast inte för många av er, för då minskar mina chanser att vinna!) ;)Ny spegel i ”badrummet”

 

Mamma hade med sig en väldigt söt spegel ut på Torpet som passade fint i det vi kallar för badrummet (ett två kvadrat stort utrymme utan rinnande vatten). Den är omålad än så länge, det får bli ett senare projekt. Tids nog kommer badrummet få trägolv, målat rutigt med linoljefärg, pärlsponts panel med en söt tapet ovan. Men det är ett senare projekt!


Skuggspel


Stänga av vattnet

 

Syftet med att åka ut till Torpet i helgen var att stänga av vattnet, men det var svårare än jag trodde… När rörmokaren förklarade vad alla vreden var för något för några månader sen kändes allt solklart, men när jag låg där under själv var det inte lika lätt.


 


Om jag hade haft lite grundvärme på hade jag inte behövt tömma varmvattenberedaren, men att värma upp ett hus från 1850 känns inte så energieffektivt, och värmepumpar (som vissa föreslagit) tycker jag bara är för fula!

 

I somras när jag bytte pump fixade jag även värmeslinga i backen så att det går att sätta på vattnet när man kommer ut på vintern. Jag och mamma planerar att fira jul på Torpet i år!


Härligt hösthelg

 

I helgen var jag och Mamma ute på Torpet! Det hade snöat lite dagen innan och var kallt och klart väder.

 


Gräset var alldeles för långt, fick inte igång gräsklipparen senaste gången jag var ute och löven låg i ett tjockt lager. Så det var bara att börja kratta, blandat med snön blev det en härlig ”höstsorbet”, rätt stora och tunga högar…

 


Rensade gräsmattan från fallfrukt också, en del gick att rädda. Resten gick till komposten, som nu är överfull av löv, snö och äpplen.

 


Jag har en höstblommande växt ute på Torpet, vet dock inte vad den heter. Någon som vet? Jag tycker egentligen inte om tjockbladiga växter, men när den är den enda som blommar så var den rätt fin.

 

Passade på att skörda jordärtskockorna också! Men det var inte så många kockor på varje planta, kanske fem stycken. Jag köpte ju en påse på konsum och sådde, kanske var det problemet. Sådde 250 gr och fick kanske 1,5 kg, inte lika bra avkastning som potatis, men väldigt gott!Skumplast till kökssoffan

 

Som jag skrev tidigare så har jag hittat en jättefin trasmatta som jag kommer ha att sitta på i kökssoffan, men eftersom både min och mammas bak är rätt benig behöver vi något mjuk under. Så för några veckor sen måttbeställde jag en skumplast dyna som jag nu äntligen har fått ändan ur vagnen att gå och hämta!


 
I helgen ska jag äntligen ut till Torpet igen! Får se om jag syr ihop trasmattan med ett bakstycke så att det blir som ett fodral eller kanske bara fäster trasmattan med gummiband.

 

Nu kan vi i alla fall ha långa härliga middagar utan att få träsmak i baken!


Mysteriet löst! Nästan…

 

När jag kom hem igår kväll vände jag på den stora skålen och under stod det; Bele, Gustavsberg. Men när jag sökte på det på internet fick jag inte många relevanta träffar.

 

Enda sidan där Gustavsbergs Bele förekom var den här. Och den enda informationen som fanns där var att den är från 1920-talet. Ingen bild eller nått.

 

Hm, vet inte hur jag ska gå vidare nu, får kanske fråga en antikhandlare som är specialiserad på porslin. Men det känns lite hopplöst att kunna börja samla på det med tanke på hur ovanligt det verkar vara. Jag får glädja mig åt den skål jag har!


Fin present!

Igår var jag på middag hos en av mina allra bästa kompisar. Vi har varit bästisar sen 1994 när jag började i hennes klass.

 

Hon hade hittat en stor jättevacker skål som hon tyckte skulle passa perfekt ute på Torpet med en härlig sallad i. Jag kan bara hålla med!

 

  Visst bli man glad för presenter när man fyller år och på jul, men när de kommer så här spontant blir man extra glad!

Den är från Gustavsberg, måste försöka hitta mer information om den, när det är tillverkad och till vad? Är det ett tvättfat?

 

Tog bilderna imorse innan jag gick till jobbet, vid fem(!), så det är inte det bästa ljuset… Men jag ville så gärna visa upp den.


PS: kommentarer

 

Ps: Det är mellan 20 och 30 personer som läser min blogg varje dag, vilket jag tycker är jätteroligt! Ännu roligare är det när jag får kommentarer. Det kan vara tips, synpunkter, uppmuntrande ord eller frågor. Allt är lika kul! Bara så ni vet… :) Ds.


Prenumerera på inlägg

Just nu är det fullt upp på jobbet och jag är ute på bygget nästan hela dagarna. Där av att det blir färre inlägg. Och så är det ju snart vinter och jag åker inte ut lika ofta och har därför inte lika mycket att skriva om.

 

Men nått inlägg i veckan kommer det bli!

 

För att man ska slippa gå in på en blogg ofta, bara för att upptäcka att det inte uppdaterats sen sist kan man prenumerera på inlägg.

 

Det kan man göra på två sätt:

 

1. Antingen genom att klicka på RSS symbolen till höger (den lilla orangea saken).

 

Viktigt! Om du får upp en sida med obegriplig datatext när du klickar på någon RSS-symbolen finns ingen läsare installerad på din dator. Det enklaste sättet att lösa detta är att skapa ett konto på Google och använda Googles rss-läsare

 

Gå till www.reader.google.com skapa ett konto om du inte redan har det gå sedan till www.google.com/reader

 

I vänstra spalten klicka på “Add subscription” och ange sökord entilltorpblogg.blogg.se

Klicka “Add”

Klart!

 

För att läsa nya inlägg kan du nu gå till www.google.com/reader

 

2. Det andra alternativet är att bli medlem på bloglovin.com. Där kan du lägga in alla bloggar du följer och lätt se när de uppdateras. Där har jag just blivit medlem! Det är många torp-bloggar som saktar ner nu när det blir vinter.

Lycka till!


Färg på invändiga snickerier

 

Jag har tidigare aldrig tänkt på vilka färger som det är på dörrar, lister och fönster i gamla hus. Om alla fönster har samma färg, om en dörr har olika färger på olika sidor osv. Nu tittade jag extra noga när jag var uppe i Hassela!

 

Det ser tydligen inte konstigt ut ha olika färger på olika sidor på en dörr!

Kimröksgrå dörrar i övre hallen:

 

Men vita på insidan, mot sovrummet:
Engelskt rött i nedre hallen, och vitt i vardagsrummet:(lite kladdigt målat om jag får säga så..)

Jag kommer ha 15 % grönumbra på de flesta snickerier men i vardagsrummet vill jag ha vita och kanske på verandan också...


Plåttak

Gäststugan har idag ett gammalt papptak som sett bättre dagar. Hade helst bytt ut det mot ett tegeltak, men enligt besiktningsmannen så klarar inte huset det. Så då får det bli ett plåttak.

 

Hade tänkt ha ett falsat plåttak först, med det hade man tydligen bara på finare byggnader. Gäststugan är mer av ett uthus och har tidigare varit fattighjonsstugan i bygden så falsat kanske inte är rätt.

 

Johan har tidigare lagt såna här tak uppe i Hassela och har sagt att han kan lägga sånt hos mig också. Ska tydligen gå snabbt och vara billigt. Men är det tidsenligt? Vad tycker ni?


Jag har fortfarande inte vant mig vid tanken att inte ha falsat tak...


Ytterdörr

 

Har funderat på att byta ytterdörr och surfade runt lite igår efter inspiration. Eftersom man kommer in via verandan, som är tillbyggd på femtio talet, funderar jag på att byta till en glasad dörr, så att man förhöjer glasverandakänslan!

Så här ser det ut nu:


(Lilla Mamma är på väg ifrån Torpet i somras.) 

 

När jag surfade på dörrar så var de flesta dubbeldörrar. Idag sitter det ju en enkeldörr och jag vet inte om det passar med en dubbel. Svårt!

 Den här hittade jag på Gård och Torps hemsida:
Den här utbyggnaden är väldigt lik min, förutom att jag inte har fönster på sidan om dörren. Den är från evahhojden.blogspot.com. Gillar verkligen den blå färgen!
Här är en till fin, den är från torparliv.blogspot. Fint med alla de små rutorna.
Här kommer en till som har lite mer "ytterdörrskänsla", den är från fyrbarnsmamman.bloggagratis.se:

När jag kollade lite på nytillverkade så var de fasligt dyra! Runt 30 000:-, så mycket har jag inte lust att lägga på en dörr. Det kanske går att hitta en gammal, det vore dessutom roligare.

Hittade en butik som heter Fönsterantiken, där hade de många fina dörrar! Vet dock inte vad de kostar... Tyvärr var bilderna väldigt små, ni får ta fram förstoringsglaset eller gå in på deras hemsida! :)

Hittade även fina på Byggigen som säljer gamla delar till hus.

Men det här får bli ett projekt till våren, men det är lika bra att börja planera nu!


Dass för många..


Här får fyra vuxna och ett barn plats samtidigt! Ingen enskildhet här inte…


 

 

Idag används inte dasset längre, det har ersatts av vattenklosetter. Men det finns kvar som historielektion.


Vacker natur

I Stockholm är vi inte vana att se kullar och berg i horisonten, det är otroligt vackert. Inte en så pjåkig arbetsmiljö, där vi stod ute på en udde och bytte panel på bastun.


Dimman låg tung när vi började snickra på morgonen


Takavvattning


Lotten skrev nyligen på sin blogg om rännor i trä som hon satt upp på sitt torp, super fina! Blev lite sugen att ha det på mitt torp också. Men hon var osäker på hur hon skulle fästa upp dem.

 

Här kommer en bild till dig, Lotten, som inspiration!
Helg på hälsingegård i Hassela

 

I helgen var jag uppe i Hälsingland på en jättevacker hälsingegård. Så här står det på Wikipedia om hälsingegårdar;

 

”Hälsingegårdar är ett kulturarv och ett exempel på svensk byggnadstradition i Hälsinglands gamla bondesamhälle.

 

En hälsingegård är en bondgård eller före detta bondgård i Hälsingland med bevarade kulturhistoriska värden. De stolta mangårdsbyggnaderna har blivit symbol för begreppet, men det är hela gården som produktionsenhet, med ekonomibyggnader och marker, som utgör en hälsingegård. Hälsingegårdarna speglar landsbygdens byggnadstradition, helt baserad på trä, och är ett uttryck för folklig arkitektur, det vill säga böndernas byggande såsom det utvecklades då förutsättningar gavs. Att ge en generell bild av hälsingegårdarna är svårt eftersom de ser olika ut beroende på var i landskapet de ligger och under vilken period de är uppförda.

 

Det unika med hälsingegårdarna är bland annat viljan att bygga stort. Ingen annanstans i världen finns en sådan koncentration av gårdar med stora byggnader som i Hälsingland. På gårdarna finns stora och rikt utformade bostadshus, ofta två eller tre stycken, ibland använda för generationsboende eller som sängstugor och festbyggnader. Ofta var bostadshusen uppförda i två våningar, men det finns också exempel på envånings parstugor.

 

De välbyggda bostadshusen, ofta rikt utformade med profilerad takfot, skurna eller profilsågade fönsterfoder och vackert utformade entrépartier, representerar i huvudsak 1800-talets byggnation, men det finns också mer ålderdomliga gårdar med låga, omålade byggnader uppförda i fyrkant runt ett gårdstun, och sekelskiftesbyggnader med rik snickarglädje och stora verandor.”


Tyvärr är tegeltaket borta, men tanken är att de ska byta ut det korrugerade plåttaket så fort de har tid. Problemet är att det är mycket de ska hinna med ”när de får tid”…"Gammgården", som den kallas. Den ursprungliga mangårdsbyggnaden. Ligger i vinkel mot den "nya" (från 1910). Hann tyvärr inte gå in den här helgen, vi snickrade mest hela tiden, men jag ska upp igen om två veckor!

Logen, som även den ligger i vinkel mot mangårdsbyggnaden. Mer bilder kommer på den också!

Hagar för får och hästar.
De stog så fint på rad innan jag hann få upp kameran...
Kyra var svår att fånga på bild!

Mer bilder kommer! Bland annat på ett fint dass, dörrar och takavvattning!


Blogg-tips

 Eftersom jag inte har så mycket att komma med just nu så kommer här några tips på bloggar som jag gillar:

 

http://marieelisabethsrum.blogspot.com/

På finska, jag förstår inte ett ord men bilderna är vackra!

 

http://pepparochvanilj.blogspot.com/

Också många vackra bilder. Snygg blandning av gammalt och nytt.

 

http://norrfrid.blogspot.com/

Eijas blogg, med många fina bilder på deras stora vackra hus.

 

http://vitaranunkler.blogspot.com/

Marie driver en butik som heter vita ranukler, med mycket fina saker i. Men jag har egentligen lite svårt för bloggar som drivs av butiker, känns inte så genuina, och det blir inga byggnadsvårds tips och sånt. Men mycket fin inspiration.

 

http://wheretheforestends.blogspot.com/

En ung tjej och hennes kille som håller på att renovera en fin gammal gård.

 

http://torpetberget.blogspot.com/

Ännu en torprenoveringsblogg med fokus på byggnadsvård.

 

http://minlillaveranda.blogspot.com/

Mycket vackra bilder och inspiration!

 

http://meandalice.blogspot.com/

Inredning och vackra loppisfynd i ett stort sekelskiftes hus.

 

http://madeinpersbo.blogspot.com/

Carina är fotograf och gör många fina inredningsreportage hemma hos folk.

 

http://litettorp.blogg.se/

Lotten har köpt ett Torp i rätt dåligt skick och gör om det mesta från början. Själv! Super duktigt, har till och med gått en kurs i timring.

 

http://solakra.blogg.se/

Inredning och design, lite djur och familj också.

 

Oj, oj, oj.. Va många bloggar det blev! Men då har ni något att läsa under helgen. :)

 

Efter helgen kommer jag säkert ha många fina bilder att lägga upp på Johans föräldrars gård!

 

Trevlig helg


RSS 2.0