Jag har en Jasmin!

 

Under våren har jag undrat vad det är för stor buske som växer intill huset, har nästan varit sugen på att ta bort den efter som den förstör både fasad och grund. Men i helgen när mamma var ute stod den i full blom, och det var en Jasmin!

 

 

De doftar så underbart smultronsött. Men den kommer behöva klippas ner en del när jag ska byta fasaden bakom den. Fasaden där är av masonit som försöker efterlikna ”riktig” panel.


Fynd!

När Mamma var ute på Torpet storstädade hon ovanpå matkällaren och på råvinden. Där hittade hon både det ena och det andra, men framförallt den här fina och praktiska pallen!


 
Det är i och för sig bara två meter i tak i köket, så jag vet inte när jag behöver en tappall… Men i vardagsrummet är det lite högre i tak!

Undra när den är ifrån? Eller den kanske är ett hemmabygge.. Någon som sett en liknande?


Det går undan

 

Mamma var ute på Torpet nästan en hel vecka själv och när Mamma gör saker, då går det undan. Ingen rast och ingen ro. Hon påstår att hon satt ner då och då och drack kaffe och lästa en bok i solen, men med tanke på hur mycket hon hade hunnit med varje dag när jag pratade med henne så vet jag inte om jag tror på det.

 

Hon hann bland annat skrapa klart två fönster i köket och började på en dörrkarm i hallen. Snart är all brun plastfärg borta!

 

Emalj set

Gick och spana på en kanna och ett tvättfat i emalj på Åhléns i våras men tyckte att de var lite dyra och tänkte att det måste finnas gamla på loppis eller blocket som är billigare och genuinare.

 

Men igår bad jag ändå tillslut mamma att gå förbi och köpa ett set åt mig. Och då var det halva priset! Ibland lönar det sig att vänta. :) Från att ha kostat 199:- per del så var det nu halva priset.

 

 

Har ett emalj set på dass redan, men det är rött med svart kant. Det tänker jag sälja, tycker att de vit/blå är mycket snyggare!


Fin tapet..


Här kommer en bild på en tapet från hallen i det stora huset i Småland, tycker att den var fin! Vet inte om den skulle passa på Torpet.. Kanske lite för stark i färgen.  

Lekstuga som heter duga!

 

Måns, som vi var och hälsade på nere i Småland, hade byggt en lekstuga till sina barn när de var små. Har aldrig sett en lekstuga i den här modellen! Lite förfallen, men när barnen var små måste den ha varit underbar…Lantkök från Småland

 På vägen ner körde vi in vid en skylt där det stog lanthandel i hopp om att det skulle gå att fika där. Det visade sig vara en strutsfarm! Det var riktigt spännande att se de otroligt stora fåglarna. Det blev strutsglass till fika!

Men det jag skulle komma till var att de hade ett så fint kök i lanthandeln:

 


I huset där vi bodde fanns också fin platsbyggd inredning:


 

Och en härlig gammal vedspis:

 


Härligt att få lite inspiration!

 


Dörrar från Småland

 

Här kommer tre fina dörrar! Den finaste, som sitter på torpet som vi bodde i förra året har jag inte på bild, men jag vet att en kompis har det. Ska be henne om den!

 

Så fina dörrspeglar! Och en enorm sten framför, undra om den låg där från början eller om det flyttades dit..?


Tycker att det är så svårt att välja vilken färg jag ska ha på mina innerdörrar…Det lutar åt havregult eller en varm grå nyans. Frågan är om man ska ha samma färg på hela dörren eller två olika nyanser som dessa. Måste till Gysinge och fråga dem!


Helg i Småland

 

I söndags kom jag hem efter en långhelg i Småland med tjejerna! Vi hade en lugn och skön helg och passerade många vackra hus.

 

Förra året när vi var nere fick vi bo i ett jättevackert torp som hör till gården, men i år var det uthyrt. Så vi fick bo i gästhuset, men det var super fint det också.

 

Framförallt verandan på stora huset tycker jag är underbar! Där åt vi alla måltider och är det ”rum” i huset som verkade vara mest använt. Den hade fasta bänkar på båda sidor, och med stolar och bord så fick många plats att äta.

 

 

Tycker att telefonen som var utdragen dit var så charmig!Blev sugen på en förstukvist... Skulle vara fint att ha på baksidan på mitt torp. Men eftersom det inte var någon där ursprungligt så känns det lite fel.


Kvinnan identifierad

 

Nu vet jag vem kvinnan på tavlan är! Min gammelmormor (som hette Elsa) hade en bror som hette Richard. Han gifte sig med en kvinna som min mamma kallar för tant Elsa och lät bygga ett stort hus ute på Dalarö, Knutsbo. Tant Elsa tog med den här tavlan dit, med hennes mamma på. Alltså är kvinnan på tavlan min gammelmormors brors svärmor!Bätte bild kommer snart!


Småland


Idag ska jag ner till Småland över helgen! Där kommer vi bo i ett vackert gammalt torp. Förra sommaren var vi också där och jag tog många vackra bilder, men innan jag hann tanka över bidlerna till min dator så blev min kamera stulen! Så i år ska jag ta nya, och hålla hårt i kameran!

Det är framförallt dörren på torpet som är otroligt vacker. Snart kommer det bilder!

Släkten fick flytta till Torpet!

 

I det första lasset saker som fick komma ut till Torpet var bland annat några gamla tavlor. De har länge legat under mammas säng och hon tyckte att de skulle passa på Torpet.

 

 

Kvinnan och mannen är min gammelfarmors farmor och farfar, tror jag. Gammelfarmor gick bort för drygt tio år sen när hon var 101 år. Så om hon var född någon gång 1890, så borde hennes morföräldrar ha varit födda ca 1840, ungefär samtidigt som Torpet byggdes!


 

Den här kvinnan minns jag inte vem hon är, men någon släkting är det i alla fall, måste fråga mamma.

 

Tycker att de är vackra och passar fint här i ”finrummet”, eller gäststugan som det kallades förut.


Första potatisen skördad och torprosorna blommar!

 

I midsommar skördade jag min första potatis! Borde nog ha väntat lite till, men jag är så otålig. Tog bara upp en planta, så jag har mycket kvar. De varierade väldigt mycket i storlek, från riktigt stor till ärtstorlek, men goda var de!


 


Två buskar som jag tidigare trodde var nypon stod i full blom! Med vackra vita blommor som doftade underbart. Jag har googlat lite på torprosor och de verkar vara av sorten Plena, Finlands vita ros. Den är en halvfylld pimpinellros som tyvärr blommar kort. Fram till Juli kan man gödsla med lite guldvatten och till hösten kan man ge den lite aska. Men såna här gamla, äkta sorter klarar tydligen det mesta och är inte så kräsna.

 


Förra gången jag var ute grävde jag upp en krusbärsbuske på en ödetomt. Hade läst på lite och det skulle inte vara så svårt, krusbär och hallon ska vara svåra att döda. En kvinna berättade till och med att de hade dragit upp en krusbärsbuske genom att binda fast den bakom bilen, men den överlevde och gav bär samma år!


 


Den satt som berget och stack oss många gånger under arbetets gång. Men tillslut var den på plats. Jag har ett hål i häcken mellan Syrénhäcken och Torprosen så där fick den stå. Den verkar ha överlevt flytten!


RSS 2.0