Blomstertid


Innan gräsmattan klipptes förra helgen var jag tvungen att rädda några blommor som stod dumt till.


"Gullvivans gyllene blomsternycklar öppnar portarna till sommarens sal" (skalden Atterbom)

Vad har hänt med den här gullvivan? En mutation?
Jag var tvungen att googla på den och hittade den här infon: "En dag får du kanske ett överraskande besök. Plötsligt står där en röd gullviva bland de gula. En spontan gäst som uppstått genom arvsanlag hos de gula. Den röda gullvivan är en urgammal form, som var mycket älskad i torpträdgårdarna, där röda och gula gullvivor ofta var kantväxter i finrabatten. En romantisk mormorsidé värd att ta efter!"


Rivning i köket!

 

Den här veckan har varit stressig på jobbet, därav att det inte kommit upp några bilder på rivningen i köket.

 

Men imorn ska jag ut igen för att sätta upp renoveringsgips, tallister där det behöver kompletteras och golvsocklar, så därför lägger jag snabbt in ett inlägg här! Jag vet att många tycker illa om gips, men att lerklina kändes inte som ett alternativ, det är bara några få väggar och det kändes övermäktigt och jobbigt, även om vissa av er säger att det är lätt och går fort så slår det inte gips. Renoveringsgips är dessutom så tunn att man ändå får en levande och inte perfekt yta.

 

Andreas har varit så gullig och kopierat taklisterna så att det räcker till hela köket. Han tog med sig en bit som var murken till sin verkstad där han har massa roliga maskiner. :) Han har även planerat och köpt allt material som vi behöver till golvsocklarna!

 

Så här fint var det före den stora rivningen:

 Och så här såg det ut undertiden och efter:


Pärlspont dök upp bakom gips och tretex!

 


På vissa stället hade någon rivit bort alla gamla tapetlager... Och satt asfaltspapp..Snickaren som satte panelen måste ha haft tummen mitt i handen.. Kilsågad pärlspont??
På vissa delar fanns alla tusen lager tapeter kvar! Har rivit loss en ruta som jag ska lägga i blöt så att limmet förhoppningsvis löser sig. Är så nyfiken!På ett ställe ser man att tapeten sitter upp och ner! En blind hantverkare skulle förklara både det ena och andra... (Den vinröda med lite asiatiskt tema)
Under panelen var det också tapet, den vinröda! Så panelen är alltså inte "orginal", känner mig inte lika tvingad att spara den då. Skönt! Men här har han satt den åt rätt håll i alla fall.. Vore kul att få den daterad för att veta när panelen sattes upp.Bakom alla skivor bodde det både en och en annan filur! Bland annat den här:Men även silverfiskar! Det kändes torrt och fint, bor inte dom bara där det är fuktigt???


Fast då och då tog vi paus och nöjt lite också!


Svartvinbärssaft, tyvärr kan jag inte säga att den är hemmagjord.
Rosébubbel och lokal ost.När väl gipsen och socklarna kommer upp är det dags för elektrikern! Och sen färg och tapeter. Kommer bli så fint! 

 


Loppisrunda

Vägen ut till Torpet kantas av loppisskyltar, men oftast så vill jag ut till Torpet så fort som möjligt och har därför inte tid att stanna, dessutom åker jag ofta fel tider. Men i lördags gjorde vi en lite utflykt för att gå på loppis!

 
Fem stycken blev det!

 

Två av dem var belägna i gamla fina hus. Det ena kändes helt orört! En underbar zinkbänk, fint fast skåp och väggfast köksbänk. Dessutom ett väldigt trevligt par som hade den.

 


Det andra hade en vacker vedspis (och gratis fika!), hon sålde en blandning av gammalt och nytt, tyvärr var många av de finaste sakerna inte till salu utan bara rekvisita.

 
Det jag fick med mig hem var dessa burkar, helt andra priser än inne i Stockholm. 10:- styck för bakpulver och vaniljsockerburkarna och 20:- för kakaoburken! På antikmässan tar de över 100:- för dem. Ångrar att jag inte köpte två till att ha i stan… Får nog passera där igen nästa helg!

 
Så här fint blev det i skafferiet:

 


Jag köpte även en gammal tvättkorg. Har varit sugen på en sån ett tag, tycker att de är så fina! De brukar vara rätt dyra, men den här fick jag ge 40:- för! :)


 


Frågan är bara vad jag ska ha i den… Ved är nog för tungt, tidningar kanske? Eller böcker. Just nu ligger det tapetbitar från rivningen som ska sparas för dokumentation.

 

Killen köpte bland annat en gammal badtermometer, väldigt fin tycker jag.

 

Om ni är på väg ut mot Väddö och vill ha tips på bra loppisar är det bara att ni hör av er.

Snart kommer det bilder från när vi rev i helgen!Underbar helg på Torpet, som alltid!

 

Har precis kommit hem efter en underbar helg på Torpet!

 

Vi har hunnit med mycket, äta och dricka gott, fem loppisar, klippa gräset, plantera lupiner, riva ytskikt på två väggar och planera fortsatt renovering inför omdragningen av elen!

 

Har tagit massor med bilder som kommer upp under veckan när jag får tid. Både på rivningen av väggarna men även på mina loppisfynd, är så nöjd!

 

Men nu ska jag hoppa in i duschen!

 

Så här vackert sken kvällssolen in i kammaren när vi kom ut på fredags kvällen:
Pärlspont kanske…

 

Jag och killen satt och snackade tapeter (tur att han också är byggnadsvårdsintresserad!) och jag funderade på vad jag skulle ha på verandan/hallen. Då kläckte han idén om att ha pärlspont från golv till tak. Att jag inte har tänkt på det! Det skulle kanske förhöja ”veranda-känslan”? Hmm..

 

 

 

Bild lånad från expressen
Bild lånad från http://lillavillavita.blogspot.com

 

 

Min första tanke var sen: ”Fuska eller inte? Mdf med pärlspont look eller riktig i trä?”

 

Ni kanske tycker att jag svär i kyrkan bara av att tänka ”mdf”, men jag har kollat lite på bilder och det finns riktigt snygga. Kolla in:

 Bilderna kommer från en tillverkares hemsida, http://www.panelskivan.se

Går dessutom så snabbt att sätta upp… Men byggnadsvård kanske inte ska gå snabbt. Hm.

 

Men så kollade jag upp priserna. Det blir nog ”riktig” pärlspont ändå.

 

Mdf ca 125:-/kvm

 

Riktig ca 135:-/kvm


Att jämföra med tapet, ca 5 kvm per rulle, á ca 500:-, ger 100:-/kvm.  

Trodde att det skulle vara mycket billigare med mdf. Jaja, tåls att tänka på.

 

Fördelar/Nackdelar med Mdf:

- går snabbare att sätta upp

- man behöver inte lacka kvistarna

- tunnare, bygger inte lika mycket, jag behöver alltså riva ner färre lager tapeter mm

- blir dock inte lika levande yta som riktig

 

Men i taket på övervåningen är det redan mdf-pärlspont så där tänker jag fortsätta med det. Behövs mer i ”hallen” utanför det lilla sovrummet. ”Hallen” är ett mörkt utrymme med en massa bråte i och med synlig isolering i hela taket, men det är inte ett prioriterat område just nu.

 

Nu är det bara några timmar kvar tills det bär av ut till Torpet! Med mig får jag några lupiner som mamma drivit upp, hoppas de kommer trivas där ute.


Äggoljetempera

 

Har just, tackvare tips från läsare, fått upp ögonen för äggoljetempera!

 

Jag har inte övervägt den tidigare eftersom jag trodde att den inte var så slitstark och att jag tänkte att det var jobbigt att hålla på att blanda ägg och olja och så… Men där hade jag fel, den är tydligen väldigt slitstark och det finns emulsion att köpa! (Ägg, olja och konserveringsmedel) Alltså bara att tillsätta färgpigment, vilket mamma upplyste mig om att hon har massor av hemma.

 

Billigt blev det dessutom! Även fast man köpte färdig emulsion istället för att blanda egen (som blir ännu billigare). På Ovolin kostar den 90:-/l, 200:-/2,5l eller 380:-/5l. En liter räcker till 10 kvadrat, så den är dryg också!

 

Äggoljetemperans fördelar:

- slits snyggt (alltså inte flagar utan nöts, fast väldigt långsamt)

- billigt

- vacker yta

- går att få både blank och matt beroende på om man polerar

- penslar går att tvätta i såpa och vatten

- torkar snabbare än linoljefärg, övermålningsbar efter 12h, yttorr 2-7 dagar, genomhärdad 3-4 veckor. (Olika för olika pigment)

 

 

Äggoljetemperans nackdelar:

- Kortare hållbarhet än annan färg, 2 mån i rumstemperatur, 6 mån i kylskåp. (om man köper emulsion med konserveringsmedel, annars bara två veckor!)

- Vissa tycker att den är lite svårt att måla med eftersom man måste vara snabb och lätt på hand.

- Kan vara svårt att få exakt den färg man tänkt sig, men oavsett om det blev den planerade färgen eller inte så blir det alltid bra påstår Ovolin…

 

Så nu överväger jag starkt att måla golvet i köket och alla lister, foder och dörrar med äggoljetempera!

 

Problemet blir bara att hitta rätt färg… Jag hade ju bestämt mig för grönumbra i 10, 15 och 20 %, men vad blir det om man översätter från linoljefärg till äggoljetempera??? Det gäller nog att tänka om.


 Och så bara ett snabbt svar till kommentarerna som jag fick på det tidigare inlägget! Jag blir så glad när jag får kommentarer ska ni veta! Jag har använt Ottossons linoljefärg och jag tycker att den har tagit ca en vecka att få damm torr och jag tycker att den luktade en hel del också. Men det är väl mest för att mitt sovrum ligger så nära köket där jag har använt den, inte kul att sova i färg ångor.

 

Och angående tvätt av penslar så tycker jag att det är lite obehagligt att ha burkar stående med linolja eftersom den är självantändlig, men det kanske inte är någon fara? Dessutom vet jag inte vad jag ska göra med linoljan sen, jobbigt att behöva åka till återvinningscentral.

 

I helgen bär det av till Torpet! Då står rivning på schemat, av alla gips och tretex skivor. Före-bilderna kommer tyvärr att vara finare än efter-bilderna, men tillslut kommer det bli toppen!

 

Bilder kommer!


Börjar ifrågasätta linoljefärg…

 

Jag har ju alltid tänkt att jag ska renovera med gamla material och färgtyper. Kanske lite hjärntvättad av alla byggnadsvårdsbutiker så har mitt mantra varit att ingen annan färg än linoljefärg ska användas. Men nu börjar jag tveka…

 

Linoljefärgens nackdelar:

- torkar sanslöst långsamt

- behövs mååånga tunna lager

- luktar stark

- jobbigt att rengöra penslar

 

Linoljefärgens fördelar:

- slits snyggt

 

Men - hur mycket kommer mina dörrar, lister och foder slitas??? Golvet ska jag självklart måla med linoljefärg, men resten…
Men observera, alternativet är ju självklart inte plastfärg! :) Men någonting annat... Någon som har något förslag?


Pyssel till trädgården

Igår var jag riktigt pysslig! Det resulterade bland annat i dessa små skyltar till kryddträdgården i stan. Kommer göra fler, måste märka upp vilken potatis jag har satt var och när den kan börja skördas!

Skyltarna köpte jag på panduro.

Loppis fynd!

Förra helgen innan vi for ut till Torpet och i lördags var jag på loppis! Jag älskar loppisar och har så svårt att låta bli att köpa saker.

Förra helgen fyndade jag bland annat dessa saker:

Två gamla fina lampetter, 50:- för paretEn kakao burk, 50:- tror jag att jag gav för den. (ursäkta igen för dålig bild..)
En hålslev i emalj och en söt plåtburk.Fick även några grejer av en kompis som städade ur sin pappas dödsbo.

Två till söta lampetter.Tre glas som blir fina att ha vårblommor i.Och ett stort fint rörstrands krus. (I bakgrunden syns en gul plåt skål/fat som jag hittade på loppisen)
I lördags köpte jag två jättefina emalj saltkar! 20:- styck! problemet är bara att de inte alls passar på Torpet, så nu vet jag inte vad jag ska göra av dem. Kanske sälja på tradera...
Hittade även en våg som jag inte kunde låta bli (40:-!!!). Det här blir min tredje köksvåg... Så det kanske blir till att sälja den, eller någon av de andra två.
Och en tallrik, den kommer passa fint på tallrikshyllan.
Vissa saker missade jag att fota, bland annat två stora jättefina plåtburkar. Men det kommer snart!


Besök av elektriker

Hej! har varit på kurs hela veckan och inte hunnit blogga alls, men här kommer ett snabbt litet inlägg!

 

Förra helgen var jag på Torpet lördag till söndag, dels för att möta upp några från den lokala kvinnojouren som skulle hämta lite grejer till deras loppis och dels för att möta upp elektrikern.

 

När vi gick igenom med elektrikern var som skulle göras så sa han vad jag måste ha gjort innan han kommer, och det var mycket!

 

På nästan alla väggar sitter det gipsskivor eller tretexskivor, som sitter så högt att de är i jämnkant med alla fönsterkarmar och dörrkarmar, i vissa fall sitter de till och med högre. Riktigt fult! Så överallt där elektrikern ska fram så måste jag riva väggar, eller skala av dem några lager snarare. Puh, det som ändå ser okej ut överallt nu… Kommer bli kaos!

 

Vi bestämde att han drar om elen i köket och hallen/verandan först, och sen vardagsrummet och sovrummet. Då slipper jag ha kaos överallt samtidigt. Men jag vill ju hinna bli klar till midsommar, nu är det bråttom! 

 

Började riva lite lite på en vägg i köket, var rätt kul! Många fina lager tapeter bakom.

 

 Tanken är att jag river ner de nya skivorna och sen där det är allt för ojämnt sätter upp tunn renoverings gips. Kommer bli så kul när allt är klart, ny snygg el (gammalt utförande såklart!) och vackra tapeter och vackra golvsocklar… Alla taklister är ”inbyggda” och intapetserade, men de finns där under någonstans! :)

 

Fortsättning följer!


RSS 2.0