Annat sätt att få bilder gamla

 

Trodde att jag redan hade tipsat om den här sidan, men såg just att jag inte hade det!

 

För alla oss som inte har en iphone finns det en japansk sida där man kan ladda upp bilder och så görs de om så att de ser gamla ut! Den är helt på japanska men jag tycker att det var ganska lätt ändå att förstå var man skulle trycka.

 

Länken: http://labs.wanokoto.jp/olds

 

Exempel:

 


Hipstamatics


Min syster och svåger var ute på torpet på Valborg och hälsade på. De har båda skaffat sig iphones och tog lite bilder med en ny application som heter hipstamatic, den gör att bilderna ser ut att vara tagna med en gammal systemkamera. Blev riktigt snygga tycker jag! Har inte tyckt att det varit värt att köpa en iphone tidigare, men nu kanske…Rabarber

 

Jag hade ju inte tänkt att det här skulle bli en trädgårdsblogg.. men det är ju så mycket som händer ute nu!

 

Alla säger till mig att jag ska ta det lugnt och skynda långsamt ute på torpet, men det är så svårt! I påsk kikade jag runt efter rabarber men såg ingen så jag köpte mig en stor planta som jag skulle planera på Valborg. När jag kommer ut och ska gräva ner den bredvid hallonsnåret, vad kikar inte upp ur jorden om inte massor med rabarber knoppar!!!

 

De har börjat komma upp ordentligt nu! Blev så glad att det redan fanns med tanke på att jag kommer behöva vänta två år på en rejäl skört från plantan jag har köpt.


Trädgårdslandet

 

Hur gick det med trädgårdslandet?

 

På Valborg var jag ute på Torpet med vänner och grävde! Jag följde planen som jag skrev om tidigare. Grävde djupt, la grässkalpen upp och ner i gropen och täckte över med jorden jag grävt upp blandad med kogödsel och kompostmull. Det finns så många jord-snobbar som påstår att jorden är a och o, att man ska välja noga bland blomjord, U-jord, S-jord, K-jord, P-jord osv. Det som lever får se.

 

Och så sådde jag dill och morrötter, samt satte potatis och jordärtskockor. Över la jag en fiberduk, den skyddar inte bara mot insekter, katter och annat otyg, utan fungerar även som ett litet växthus. Det blir varmare och jorden torkar inte lika snabbt!

 

Kom dock på när jag hade åkt därifrån att jag inte skulle komma tillbaka på nästan två veckor och blev lite orolig att det var för lång tid med fiberduk på.. Men när jag kom dit i Kristihim så hade bara dillen kommit upp en centimeter och bara en av alla potatisar jag satt kikat upp, så det var ingen fara! :)

 

Men jag vill varna för att det var ett slitjobb att gräva upp ett trädgårdsland! Hade ont i hela kroppen efteråt. Träffade som tur var bara på en stor sten, ett tips är att undersöka det innan genom att sticka ner ett spett här och var där man tänkt lägga sitt land.

 

Det roliga var alla skatter som jag hittade i jorden! Har inte tagit ett foto på dem än, men ska göra det och lägga upp. Massor med porslinsskärvor, vissa mycket vackra, och även gamla glasbitar, smidda spikar och målarfärgstuber! Sätter igång fantasin om vem som har bott i torpet.. Kanske en konstnär? Funderar på att göra ett kollage av dem…


Mördarsniglar...

Jag har skaffat mig en ny fiende!

 

När jag var ute på torpet över valborg träffade jag en grannfru som jag pratade lite med. Hon meddelade mig att min tomt är den mördarsnigeltätaste i området… :(

 

Så nu på Kristihim startade kriget!

 

Jag hade hört att ölfällor skulle vara effektiva, så jag hade sparat halvliters crem fraiche förpackningar. Dessa klippte jag några hål i, hällde öl i och ställde ut i trädgården på kvällen. På morgonen gick jag med spänning ut och skulle granska nattens fångst, som bestod av två flugor!!!

 

Locken är ju transparanta så jag tänkte att det kunde bero på det, så kvällen efter täckte jag locket med folie. Men ingen större jaktlycka då heller, bara två små babysniglar..

 

Insåg att det effektivaste sättet att fånga dem är att plocka dem för hand. Använde mig av en grilltång och en liten barnhink. På kvällen och tidiga mornar är de som mest aktiva. Smög ut efter middagen när det fortfarande var tillräckligt ljust för att se dem och plockade hinken full! Sen insåg jag att det är bättre att plocka i en plastpåse som man sen kan slänga, att tömma hinken var inte så trevligt…


 


En snigel får hundra barn, så jag hoppas att plockandet så här tidigt på sommaren ger resultat!


RSS 2.0