Nytillverkade tapeter

Måste tipsa om att Boråstapeter har kommit med en kollektion med gamla svenska tapeter, många riktigt fina!

 

 

Ni kan se hela här:

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=nk6jj0cq&gInitPage=1


Grannhuset

 

Jag kan inte låta bli att visa en bild på grannhuset som min sambo antagligen kommer köpa. Affären är långt ifrån klart än, han har inte ens varit inne i det än, bara tittat in genom fönstren. Men jag var inne i det förra sommaren och såg att det hade potential!

 

Under alla lager masonit och platsmattor finns det ett gammalt vackert hus. Tänk er det utan tilläggsisoleringen, utan masonitfasaden, kanske utan de två utbyggnaderna på varsin sida om ytterdörren, med bytta fönster…

 

Men vad ska vi kalla det? Min torp kallas ju för Torpet, men det här då? Min sambo heter Andreas och jag Andrea, så att kalla det för Andreas torp går ju inte heller, och dessutom är det inte ett torp. Vad kallas den här byggnads typen? Är det en sen modell av parstuga i två plan?

 


Nu händer det

 

1. Körsbärsträden slår ut!

 

(tänk om jag hade haft en bättre kamera än den i telefonen och om det hade varit lite sol... Men man kan inte få allt! ;) )

 

2. Det verkar som att vi kommer att få köpa Torpets granfastighet! De har sett hur väl jag har tagit hand om Torpet och känner därför att vi kommer bli de rätta ägarna till huset. :) Vi ska ut och titta på det om två helger. Sen ska allt pappersarbete göras. Det sägs ju att man inte ska ropa hej förens man är över ån..

 

3. Och imorn drar jag och min sambo ner till Franska Rivieran! Har kollat upp några loppisar, men mest ska vi utforska området, äta och dricka gott och njuta av lite värme.

 

Jag har medvind just nu!


Tändsticksaskfodral

I söndags köpte jag det här fina tändsticksaskfodralet på Nordiska Gallieriet! 200:- kostade det och kommer bli så bra vid vedspisen!

Fanns i svart, vitt, rött och silver. Och i liten version också.


Drop-in bröllop

Ett alternativ till Las Vegas?

 

Var inne på Skansens hemsida, de har både en webshop med byggnadsvårdsvaror (som tillfälligt ligger nere) samt en hel del tips och historia om gamla hus. Och där såg jag att de arrangerar drop-in bröllop! Väldigt rolig idé, 500:- kostar det per brudpar. Och det är 9 juni som gäller.

 

 

Men jag kommer nog vilja ha ett riktigt bröllop ändå.. Som inte är över på tio minuter.


Skrapa färg

Att skrapa bort oändliga färglager är inte så kul. Och att skrapa dörrar är nästan det värsta, det känns som att färgen sitter extra hårt på dem. Därför blev jag lite inspirerad när jag läste det här inlägget.

 

För att dörrspeglarna ska kunna röra på sig skapar hon bara kring dem, men låter resten av färgen sitta kvar. Låter som en strålande idé när färgen sitter som berget!

 

Sen när allting annat är klart, då kan man om man vill skrapa dörrarna. Vilket är aldrig kommer hända...

 

 


Det händer när som helst

 

 

Varje dag cyklar jag igenom Kungsträdgården på väg till jobbet. När som helst nu slår körsbärsträden ut i blom!

 

 

Någon annat som jag går och väntar på är ett besked om grannfastigheten. Det är så spännande så att jag har svårt att koncentrera mig på jobbet. Bredvid Torpet ligger ett hus som behöver räddas. Det består av ett huvudhus från sekelskiftet i två våningar, (sönder renoverat på 60-talet med masonit fasad och fula fönster) det gamla häktet från ca 1850 och en lika gammal länga. Allt detta på en underbar tomt med syrenberså, gammal flaggstång och fruktträd.

 

Min sambo har länge varit sugen på att köpa ett torp eller annat gammalt hus och har nu lagt ett bud på grannhuset. Man kan ju fråga sig hur vi ska ha tid med både Torpet och grannhuset, men han vill gärna ha något eget som han kan bygga på när han har lågsäsong på jobbet.

 

Men vi får se, vi kanske inte alls får det. I så fall hoppas jag att de nya ägarna inser vilken pärla det finns där under masoniten!

 

Tyvärr har jag inga bilder på det..


Köksträdgård

 

Tänk om man hade en sån här köksträdgård! Då skulle man i princip vara självförsörjande. Men den är nog ett heltidsarbete..

 



Glasverandan

Glasverandan är ett av årets största projekt.

 

 

När jag förra året rev bort lite gipsskivor hittade jag en blandning av pärlspont och slätspont. Har velat fram och tillbaka om jag ska behålla den eller byta ut den. Den är ojämn och lite trasig, målad i många lager färg (sista lagret rollad! Inte alls snyggt.) Men jag har nog kommit fram till att panelen är lite rolig, så nu ska den skrapas för att sen målas ljusgul (gulockra). Här och var kommer den behöva lagas och i vissa breda springor kommer jag trycka i lite latex.

 

Latex? Är det verkligen byggnadsvårdsmässigt?? Nej, inte alls. Min snickare/sambo kallar latexet ”snickarens bästa vän” och jag börjar förstå varför. Var väldigt anti när han först använde det på Torpet, men resultatet blir så mycket bättre! Om jag skulle använda spackel skulle det snabbt bli sprickor.

 

 

Verandan ska få golvlister och förhoppningsvis en ny dörr till ”tvagningsrummet” och helst en ny ytterdörr. Dörren till tvättrummet är en riktigt ful och billig dörr från kanske 60-talet, målad i blank beige plastfärg med mörkbruna foder. Här ska det såklart bli en liten söt spegeldörr. Ytterdörren drömmer jag om att byta till en gammal dörr med glas i, visar lite bilder snart!

 

 

Och som jag redan berättat så ska jag tapetsera övriga väggar med bilder ur floror, á la Linné och Frank. Tror att jag har tillräckligt många nu.

 

 

Har lite svårt att bestämma mig ang färg på dörrar och dörrfoder. Jag gillar verkligen den grå färgen som fodret på bilden har, men jag skulle vilja att dörren in till vardagsrummet skulle bli vit, och då måste väl det fodret också vara vitt? Kan man har olika färg på foderna i ett rum?

 


Rabarber

 

Rabarbern kikade upp ur jorden nu i påskas med sina stora, svullna knoppar.

 

 

 

Skattar fortfarande lite åt mig själv när jag tänker på mitt misstag för två år sen när jag precis hade köpt Torpet. Jag ville så gärna ha rabarber så jag gick och köpte en planta den första tidiga våren. När jag kom ut hittade jag en fin plats för den där jag trodde den skulle trivas. Precis när jag skulle börja gräva ser jag att det redan sticker upp stora rabarber knoppar ur jorden, precis där jag hade tänkt plantera min nyinköpta rabarber!

 

Så ett tips till er med nya gamla trädgårdar, vänta ett år och se vad som redan finns!

 

Kollade upp på http://www.odla.nu hur rabarber ska gödslas: "Rabarber är mycket näringskrävande. Före planteringen bör man bruka ner stallgödsel och sen fortsättningsvis tillföra stallgödsel eller t.ex. kompost under vintrarna."

 

Måste förbi en trädgårdshandel eller ett stall på vägen ut till torpet nästa gång!


Hallon utan mask!

Så här fint blev hallonlandet!

 

 

 

Andreas tanke var att kunna gå med gräsklipparen mellan raderna, men jag vet inte om jag kommer tillåta det.. För i hela hallonlandet växer min favorit blomma, Akleja.

 

Här kommer lite hallontips som jag hittade på:

http://www.mobackes.se/Produkter/hallontips.htm

 

Sammanfattning:

-          Gödsla organiskt, tex med kompost, inte med konstgödsel

-          Gödsla med granbarr

-          Gödsla inte efter midsommar

-          Släng inte hallon med mask i på marken

-          Plocka skalbaggar på försommaren

 

Gödsla organiskt

Om du varje år gödslar hallonen med riklig mängd kompost och/eller väl förmultnad kreatursgödsel, får du så småningom en biologisk balans som gör att du slipper besvärliga svampsjukdomar som hallonskottssjuka. Nyttiga mikroorganismer och svampar kommer att frodas i den naturgödslade miljön. Tack vare de nyttiga rovsvamparna behöver jag inte bespruta mina hallon längre, säger Herbert. Konstgödsel ger dessutom sura bär, menar han; de blir lösa och blöta också och möglar lättare.

 

Hämta granbarr i skogen

Alla har sett hur bra hallon trivs på hyggen där det stått gran. Förutom att det finns mycket mullämnen där som ger rikligt med balanserad näring, finns det gott om mykorhizza i sådan granförna. Mykorhizza är mikroskopiska svampar som lever i symbios med hallonens (och granarnas) rötter. Hallon som växer i jord med iblandad granförna (det översta lösa jordlagret under granar) får mycket finare och vitalare rötter.

 

Balanserad gödsling ger bättre härdighet

Om du gödslar hallonen främst genom att årligen mata jorden med mullämnen som kompost och välbrunnen kreatursgödsel så får du aldrig överfrodiga plantor, utan lagom kraftiga skott som tål vintern bra. De jätteskott som man får fram genom kraftig gödsling blir alltför frodvuxna och lösa och de fryser redan vid måttliga vintertemperaturer. Ofta kan man se sådana skott mörkna redan efter de första kraftiga nattfrosterna i oktober.

Samma sak händer vid för sen gödsling. Gödsla aldrig efter midsommar. Felaktig gödsling kan försämra härdigheten med flera zoner, liksom riktig gödsling kan förbättra den.

 

Plocka skadegörare på försommaren

Ta en runda förbi dina hallonbuskar varje kväll när hallonen står i knopp. Ha en hink  med dig och skaka ner alla små skalbaggar du ser i den. I hinken har du varmt vatten med lite diskmedel i. Skalbaggarna är hallonängrar, de äter upp knoppar och lägger ägg i andra. Äggen utvecklas till "hallonmask" och ger i sin tur upphov till nya skalbaggar.

 

Lägg angripna bär för sig

När du plockar hallon och hittar sådana med hallonmask ska du inte slänga det på marken. Hallonmasken kan då fortsätta sin utveckling till skalbagge där. Ha en liten påse hängande på armen där du kan slänga dåliga bär (eller ha några höns i hallonlandet).

 

Klipp ner rubbet

Om du vill bekämpa grundligt, du har glömt att "mota Olle i grind", kan du klippa ner allt vid eller under marken. Du får vänta ett år på skörden, men smittorna är borta - om du inte har sparat någon planta eller rad - och om grannen också är överens med dig. Hel nerklippning får bara göras efter bladfall på senhösten. Metoden var vanlig förr, innan kemisk bekämpning började användas.


Glad påsk i efterskott!

 

Firade en härlig påsk ute på Torpet med sambon, mamma, blivande svärföräldrarna och ett gäng vänner. Fullt hus med andra ord!

 

En hel del blev gjort, men vi hann även äta gott, gå långpromenad och ta det lugnt. Min enormt breda Syrenhäck smalnades av lite, gräsmattan mossbekämpades, gödslades och fick lite nya gräsfrön. Andreas byggde prydliga stöd till mitt hallonland som förvildats och var på väg att rymma ut i gräsmattan och in i trädgårdslandet. Komposten grävdes ut och fick jordförbättra mitt något leriga trädgårdsland. Det vårstädades ordenligt och golven skurades.

 

Dom här små kycklingarna är från mammas barndom, tycker de är så söta! Verkligen små personligheter.

Dom här är modernare, ser helt galna ut!

Äppelkvistarna som jag plockade in för två veckor sen hann nästan slå ut i blom.


Sänggavel och sänglampor på plats

I eftermiddag bär det av ut till Torpet! Kommer vara fullt hus nästan hela helgen, både av vänner och familj. Ska bli soligt men kallt, så det kommer bli till att elda i mina tre, numera fungerande eldstäder! Sotaren var där förra veckan och besiktigade, känns tryggt.

 

Men innan det kommer mera Torpet bilder så kommer här en lite uppdatering från vårt sovrum i stan. Min snickare, och tillika sambo, har byggt en sänggavel. Vi ritar och designar tillsammans och så plötsligt är den klar och på plats!

 

 

Vi köpte två olika sänglampor från 50-talet, de var rätt slitna i färgen, den ena var ljusgul och den andra var vit. Han skruvade isär dem helt, tejpade ordentligt och sprayade flera tunna lager. Nu ser det ut som att de alltid har varit orangea!  Har för mig att vi betalade ca 50:- styck för dem, på två olika loppisar. Sprayfärgen kostade 69:- på panduro och det gick åt två flaskor. (Deras sprayfärg är billigare än på många andra ställen, men flaskorna innehåller inte så mycket.)

 


Bättre sent än aldrig!

 

I tisdags köpte jag äntligen min sättpotatis, lite sent men det kommer nog gå fint ändå. Det blev ett kilo midsommarpotatis: Amandine. Provade Cherie förra året men den hade rött skal, kändes nästan för tjockt för att äta.. Så ska inte midsommarpotatis vara! Amandine hade jag första året, så jag gick tillbaka till den. Och så blev det tre kilo sommarpotatis: Linzer. Den har jag inte provat förut. Och så ett kilo sen potatis: sparrispotatis. Den hade jag förra året också och var mycket nöjd!

 

Alla tre sorter räknas som delikatess potatis. Men är inte all hemmaodlad potatis en delikatess?

 

Nu ligger de och lapar sol i vårt vardagsrum på silverbrickor! (och en Josef Frank bricka)

 


50-tals spegel

Gjorde det här tradera-fyndet för några veckor sen, tror jag betalade 150:-. I helgen kom den upp i vår lillhall i stan (mellan köket och storhallen).

Tanken är att det ska komma upp flera teakspeglar här.




Say hello to Albert

I söndags var jag på myrorna för att lämna tre stora kassar med grejer, men kunde så klart inte låta bli att gå in och titta lite när jag ändå var där.

Och då hittade jag Albert! En servis bestående av sju tallrikar, nio assietter, två djupa tallrikar och två stora ovala fat. Allt för 500:-. Albert passar dessutom fint ihop med Gösta som jag har fem tallrikar av på Torpet.

Har försökt att hitta information om Albert eller T&T men utan att lyckas. Ska till biblan idag och se om jag kan få några svar.


RSS 2.0