Uti vår hage..

Uti vår hage där växa blå bär. 
Kom hjärtansfröjd! 
Vill du mig något, så träffas vi där. 
Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia! 
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!

 

Den här vistexten är en bra ledtråd till hur en gammal trädgård kunde se ut. Akleja och rosor har jag redan, men jag skulle kunna komplettera med ängssalvia, kronlilja och krusmynta (samma sak som grönmynta).

 

Rosorna vid gäststugan:

 

Aklejor i hela hallonlandet..

 

Ängssalvia:

 

Kronlilja

 

Krusmynta/Grönmynta:

 

 

Ska se till att gå förbi biblioteket snart och låna Våra älskade torpväxter och Tusen år i trädgården för att få lite mer inspiration, det kliar i trädgårdsfingrarna! Det är ju stor tid att förså frön nu om det ska hinna bli några blommor i år.


Stackars äppelträd

Mina äppelträd fick sig en ordentlig ”genomkörare” i helgen. Jag har beskurit dem lätt de senaste två åren men inte haft hjärta att skära av alla grenar som man borde. Dels för att jag känner mig taskig mot träden och dels för att jag är rädd att inte få någon frukt det året då. Men nu har drängen tagit tag i träden, de ser ut som två nakenråttor nu. Hoppas att jag får några äpplen i år..

 

De påminner mig om en nyklippt hund som nästan ser ut att skämmas lite för att vara "naken".

 

Här ser ni det ena trädet. Högt, stolpigt och misskött under många, många år.

 

Tog in några kvistar och satte i vatten, förhoppningsvis blommar dom eller har i alla fall små gröna blad till påsk!

 


Fårskinnsdynor

Fick en tidig påskpresent av mamma, dessa runda fårskinn att lägga på pinnstolarna i köket. Super fina tycker jag!

 

Har sett att de säljs på många olika ställen nu, tydligen väldig inne.. Mamma köpte dem på Rusta, otroligt mycket billigare än på alla andra ställen, 99:- styck just nu, tror mamma tyvärr köpte innan rean. Finns i vitt, brunt, ljusgrått, mörkgrått och svart. Mina är ljusgrå.  http://www.rusta.se/search.asp?s=F%C3%A5rskinn&x=0&y=0

 


Större trädgårdsland!

Stora förändringar har skett i trädgårdslandet! Dels så har det blivit ca 25% större, kände att det inte riktigt fick plats all den potatis som jag skulle vilja ha och dessutom så skulle jag vilja prova rödbetor i år. Men innan var landet ca 1,5x1,5 meter, så det är inte så stort.

 

 

Och så har landet fått en rejäl kant av tegel och betongplattor. Kanten mellan gräsmattan och landet var diffus och hallonen höll på att invadera. Dessutom tycker jag att det blev riktigt snyggt! Materialvalet beror på vad som fanns tillgängligt. Teglet kommer ifrån min förra skorsten som murades om i höstas och betongplattorna kommer från min lilla ”parkeringsruta”. Men jag tycker inte att betongplattor hör ett torp till, och på det här sättet syns de mindre och gör dessutom nytta! Risk finns att teglet kommer att smulas sönder helt av frosten, men eftersom det varit en skorsten så hoppas jag att den i alla fall är lite frostbeständig. Men annars är det inte hela världen, då får det ligga tegelkross runt landet som gräsklipparen kan ha hjulen på.

 

En skiss: (en oproportionerligt liten gräsklippare, men ni förstår?)

 

 

 

 

 

 

Det som är bra är att jag på det här sättet får en upphöjd odlingsbädd. Både bra för värmen och för att det kanske håller sniglarna borta (förhoppningsvis, drömma går ju). Problemet är bara att jag just räknat ut att jag kommer behöva 0,8 kubik mer jord.. En hel del finns att plocka ut ur komposten, men lite kommer jag nog behöva köpa. Granngården har förresten kommit till Norrtälje, blir nog ett besök där på vägen ut i påsk!

 

Planen för trädgårdslandet i år är:

-          Potatis (tre sorter: tidig, mellan och sen)

-          Schalottenlök

-          Jordärtskockor

-          Rödbetor

-          Morötter


Julen varar än till påska!

När jag kom ut till Torpet i fredags kväll var det fortfarande jul där! Hade helt glömt bort att jag inte plockade ner julen när jag åkte därifrån sist. Jag trodde aldrig att det skulle ta så här lång tid innan jag skulle dit igen. Men veckorna går snabbt, Lofsdalen och Alperna kom emellan.

Men snart är det påsk och då åker vi ut igen, passade på att bära ner påskpyntet när jag bar upp julpyntet på vinden.


Grindar

Igår var jag och hälsade på i Skarpnäcks kolonilottområde (från 1936), många söta hus, men framförallt fina grindar!

Blev sugen på att påta i jorden. Och på att bygga en grind, men jag vill ha en i trä. Ska nog börja skissa...

Om fem dagar bär det äntligen av ut till Torpet! Längtar!!!


Stålhästen

Måste bara göra lite med reklam för Stålhästen som jag nämnde i förrgår!
Så här fina är deras cyklar:Och priset är lika fint som cyklarna! Från 2295:-

Min sambo har precis fått sin, en vacker, matt svart, herr cykel med frampakethållare som har har byggt en trälåda till. Kanske kommer foton på den snart..


Längtan till våren!

Nu längtar jag ut till Torpet! Längtar efter att se trädgården vakna till liv. Men just nu får jag nöja mig med lite fina vårblommor innomhus i stan istället. Inte så pjåkiga! Fick dem av sambon i förrgår. :)


Brage

Mamma hittade i höstas en kvaddad cykel i sitt soprum, antagligen påkörd av en bil. Men alldeles för fin för att slängas så jag adopterade den!

 

Nu äntligen är han klar att cykla på! Min kära sambo har bytt däck fram och bak, bytt fälj bak, riktat om stänkskärmen bak som var helt kvaddad, bytt tre ekrar i framhjulet, kortat kedjan och fått både fram- och baklyktan att fungera med den gamla dynamon! I julklapp fick jag en fin läder sadel, Brage saknade sin original sadel.

 

 

 

Sadeln är från Stålhästen, min sambo köpte nyligen en ny retro cykel av det märket, byggs i Kina billigt, riktigt fina faktiskt. Men de saknar tyvärr tyngden som gamla cyklar har, och håller säkert inte i 70 år! Han köpte en lös sadel till mig, 200:- fick han betala, som hittat!

 

Har surfat lite och det verkar som att Brage är 40-talist. Hittade den här reklamen på nätet:

 

Och den här sloganen: BRAGE är en bra svensk kvalitets cykel snabb, lättgående, stark och solid. Låt Brage bli Er följeslagare i år på landsvägarna - den är pålitlig och säker.

 

Enligt wikipedia: Brage (isl. Bragi, betyder ungefär "den förträfflige") är skaldekonstens och vältalets gud i nordisk mytologi. Troligen son till Oden och Gunnlöd, make till Idun.

 

Cyklade till jobbet idag, gick förträffligt!

 

Nu håller jag tummarna för att jag får behålla både cykel och sadel. Är inte så vidskeplig så jag har även två ordentliga lås!


Vår i stan!

Nu är det vår både inne och ute. :)

Tycker att det är fint att lägga lite mossa runt lökar, finns att köpa i blomsteraffärer eller hämta in från skogen.

Längtar tills träden på gården blir gröna!


RSS 2.0