Bröllopsmenyn

Det finns ingen gräns för hur mycket ett bröllop kan kosta. Vi satte tidigt en budget för vad vi ville att det skulle kosta, vilket jag tycker att alla som planerar ett bröllop ska göra.

 

Jag ville gärna att vi skulle göra mycket själva, inte bara för att minska kostnaderna utan även för att det blir mer personligt och att jag vet att maten blir bra om jag lagar den. Själv är bäste dräng! Eller piga i det här fallet…

 

 

Till förrätt lagade vi en hummersoppa, från grunden på riktiga, färska humrar. Brynte skalen, i med en massa grönsaker osv. Vi använde det här receptet: http://www.systembolaget.se/MatDryck/Recept/Recept/Hummersoppa/. För 70 personer gick det åt 17 humrar, det som tog mest tid var att rensa dem, men annars var det inte svårt. Vi hade hunnit provlaga den några gånger innan bröllopet så att vi kände oss trygga med att den blev god. Vi gjorde den måndagen innan bröllopet, frös hummerköttet och soppan var för sig och lät den tina långsamt, från fredag till lördag. Innan gästerna kom i la servitriserna hummerköttet och en liten timjanskvist i skålarna och sedan gick de runt med kannor och hällde upp soppan i allas skålar. Det blev fantastiskt god!

 

Till huvudrätt blev det en buffé med varmrökt lax från ett lokalt rökeri, rökt lamm (också det lokalt, köpt på ica så de la även upp det snyggt), fransk potatissallad som vi gjort själva, grönsallad med blad, avokado, gurka, tomat, sockerärtor och lite frön, till det hade vi gjort en god salladsdressing. Vi hade gjort två olika såser som passade till både laxen och lammet, en med yoghurt och getost, och en örtagårdssås. Vi hade bakat bröd och frusit in, köpt brie och gruyère. Helt otroligt gott!

 

 
 

Som efterrätt hade vi köpt champagne sorbet på Stockholmsglasshus. Vi kulade upp den innan och styckfrös kulorna så att det skulle gå snabbt att lägga upp. Till det hade vi en bädd med hackade jordgubbar.

 

Sen blev det tårta! Först ville jag baka dem själv, men Andreas övertalade mig att vi hade nog med grejer att göra innan så vi köpte dem av bageriet på ica. Blev två olika sorters moussetårtor med brownie botten, hälften med choklad och vit choklad, och hälften med hallon och citron. Vi bad dem att inte pynta dem utan vi la på en hög med hemplockade vinbär på chokladtårtorna och hallon på hallon- och citrontårtorna. Super gott!

 

 
(lyckas tyvärr inte vända på fotografens bilder...)
 

Vi snålade inte på något och fick mycket beröm för maten! Många sa att det var den godaste bröllopsmeny de ätit. Och därför måste jag avslöja vad det kostade! Jag hade räknat med 300:-/pers för all mat inklusive en stor lyxig frukostbuffé dagen efter, men det landade på straxt under 250:-! (Alkoholen är inte medräknad)

 

 

Maskinhallen i bröllopsskrud

Bröllopet var i grannens maskinhall, här står traktorn och en amerikanare på vintern. På sommarhalvåret har de fest här lite då och då så den har bland annat en bar. Det finns även en hel del bord och stolar, men vi ville ha lika breda bord och likadana stolar så vi hyrde allt. Vi hyrde även allt porslin och dukar.

 

Mamma hjälpte till att sy löpare av ett grönt tyg och Andreas mamma hade odlat alla blommor och gjorde vackra buketter och det fina hjärtat bakom oss.

 

 

Andreas hade gjort placeringskortshållare av tunna björkstammar. Placeringskort och program var av brunt/naturfärgat papper.

 

Vi satte upp långt spetstyg som gardiner vid entrén. Och vi hade köpt 350 meter ljusslinga på Julas rea i slutet på december som hängde i taket, blev helt magiskt!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sommarens eskapader

Jag vet inte var jag ska börja!

 

När man inte hunnit blogga på ett tag så finns det så mycket att berätta och så mycket bilder att visa.

 

Två veckor innan bröllopet var vi ute på Torpet och förberedde. Eller Torpet är inte helt korrekt, vi är nästan bara i Andreas hus nuförtiden. Dels för att hans hus har större sovrum och skönare sängar och dels för att min mamma är på Torpet i princip hela sommaren. Men det springs mycket mellan husen ändå.

 

I alla fall, vi var alltså ute på landet i två veckor och pysslade med vigselprogrammen, middagsprogrammen, placeringskorten osv. Och så tryckte vi vårt monogram på alla kökshanddukar som Mamma köpt som vi hade som servetter. Vi fixade fint i trädgården, städade alla husen, fixade i festlokalen, lagade all mat med mera, med mera. Sen kom den stora dagen och allt blev helt perfekt! Solen sken från en klarblå himmel och allt var fantastiskt! Men mer om det i senare inlägg.

 

 

Efter så städade vi i tre dagar och sen drog vi iväg till Åland på en mini smekmånad. Två nätter på Havsvidden, http://www.havsvidden.com, ett underbart hotell på klipporna. God mat, avslappning, tid att sitta i en bubbelpool och njuta eller i en solstol och bara läsa.

 

 

Sen tillbaka till landet, fixa det sista, städa, diska, plocka. Och igår var det dags att börja jobba igen.

 

Det hanns med lite loppisar så jag tänkte visa bilder på några fynd. Andreas länga, som även fungerade som bröllopssvit, har blivit så fin. Och ladan som vi hade bröllopsfesten i var magisk. Och så skulle jag vilja berätta om bröllopsmaten, som vi fick så mycket beröm för, flera sa att det var den godaste bröllopsmiddag de ätit, och den varken ruinerade oss eller innebar allt för mycket tid i köket. Och så har jag så många vackra bilder på oss förståss!

 

Så fler inlägg kommer! Snart.


RSS 2.0