Flaggnings regler

Jag och min sambo diskuterade i somras kring flaggreglerna, om några var lagar eller om det bara var rekommendationer. Här kommer svaren!

 

Historia

Bruk av flaggor är historiskt sett förknippad med sjöfart och förekom redan före vår tideräknings början. Flaggning i modern mening uppstod dock inte förrän på i början av 1200-talet då fartyg från de italienska handelsrepublikerna Venedig och Genua började föra nationsflaggor. I slutet av 1400-talet var det ett fast etablerat bruk att fartyg skulle föra flagga som utvisade fartygets nationalitet. I jämförelse med flaggning till sjöss är flaggning på land en relativt ung tradition. På 1600-talet kunde det förekomma flaggning på fästningar, framför allt på sjöfästningar. Senare kunde flaggning även förekomma på slott, kungsgårdar och beskickningar. Det var dock under 1800- och 1900-talet som flaggning på land fick sitt genombrott genom att flaggor efterhand kom att ses som symboler för hela folk och inte enbart för stater och deras ledningar.

 

Oscar II bestämde 1873 att en flaggstång skulle resas på Stockholms slott och att kungaflaggan skulle vara hissad när kungen vistades på slottet, vilket fortfarande görs då nuvarande kungen vistas på slottet.

 

I samband med Unionsupplösningen med Norge flaggades det allmänt i Stockholm och detta tillfälle verkar ha givit privatpersoner anledning att skaffa sig flaggstång och flagga. Med första världskriget fick den allmänna flaggningen sitt stora genombrott i Sverige. Den 6 juni 1916 firades för första gången Svenska flaggans dag i hela Sverige. Detta år togs också ett viktigt initiativ av grosshandlaren Johan Petter Åhlén, som erbjöd sig att skänka sammanlagt 2 000 flaggor till personer som kunde visa att de ägde en minst 12 meter hög flaggstång. 16 000 ansökningar kom in och efter en insamling kunde han dela ut totalt 8 000 flaggor.

 

Flaggningstider

1 mars - 31 oktober hissas flaggan klockan kl. 8. Under övrig del av året kl. 9. Flaggan halas vid solnedgången, se almanackan, dock senast kl 21. Detta är regler som rekommenderas, ingen lag förbjuder dig att ha flaggan hissad dygnet runt.

 

Flaggning vid dödsfall

Flaggan hissas på halv stång på döds- och begravningsdagen, då den först hissas i topp och omedelbart därefter halas 1/3 av stångens längd. När jordfästningen ägt rum, hissas flaggan i topp, varefter den halas antingen omedelbart eller på ovan angiven tid.

 

Förvaring

Vik inte ihop en våt eller fuktig flagga utan låt den först få torka. Vik flaggan så att den blå duken kommer utåt. Detta för att den gula färgen lättare fläckas och smutsas ner.

 

Vimpel

En svensk vimpel är delad längs med vimpelns längd i ett blått och ett gult fält. Under senare år har det dock blivit vanligt med en blågul korsvimpel som men denna utformning har inget stöd i traditionen. Vimpeln kan vara hissad dygnet runt, dock ej samtidigt med flaggan. Vimpeln är en trevlig dekoration, som gärna kan vara hissad året runt. Använd inte korsvimpeln som ersättning vid t ex allmänna flaggdagar. Den svenska och finska vimpeln består ju av två olika färgfält. Dessa vimplar skall hissas så att den blå färgen kommer uppåt.

 

 

Såg när jag letade information att man kan ansöka om att få en flagga av länsstyrelsen! Vet inte alls vad som krävs, men man kan ju försöka. Ansökan ska vara inne senast 1 januari. http://www.nationaldagen.se/sveriges-flagga/ansok-om-flagga-fana/


Flaggstång

Förra veckan såg jag på Äntligen hemma. Det är egentligen inget favoritprogram men just då fanns det antagligen inget annat att se på… Men i det avsnittet tog de ner en vacker gammal flaggstång och bytte ut den mot en ny.

 

Är ju kanske svårt att veta när en flaggstång har gjort sitt och är murken, men när de sågade upp den här så såg den helt frisk ut! De visste förr hur man valde ut ett träd att bli flaggstång.

 

Dessutom är det ju bara den allra nedersta biten som oftast ruttnar, går ju säkert att kapa stången lite.

 

Jag läste någonstans, minns inte var, om att man kunde laga sprickor i gamla flaggstänger med linoljekitt. Det händer ju att de spricker lite, men det betyder inte att de är uttjänta. Hittade den här kommentaren på en blogg:

 

”När jag köpte mitt ställe för 18 år sedan var ett av de första projekten att tillverka en egen flaggstång. Jag såg ut en lång och rak gran på min egen ägandes skogsbacke. Barkade efter alla konstens regler och så skulle sprickorna kittas. Jag rörde till eget kitt av krita och linolja och sedan målade jag med äkta linoljefärg. Visst tog det lång tid för den att torka, men vad gjorde det. I järnaffären ville de sälja en guldig plastkula att ha i toppen, men jag vägrade. De fick beställa hem en kula i mässing.

 

Ingen mer är jag vet att det är en mässingskula, att stången är kittad med linolja och krita o att den är målad med linoljefärg. Men det är känslan det handlar om och den gör mej mycket nöjd.

 

Stå på er alla linoljefantaster.” Från en Göran.

 

 

Den här killen beskriver hur han gjorde med en gammal flaggstång. http://biphome.spray.se/fam.polson/flagstang/flaggst%E5ng.html Först impregnerade han den med linolja och terpentin och sen målade han den med linoljefärg.

 

 

Andreas har en gammalflaggstång som har sett bättre dagar, kanske skulle den kunna få leva ett tag till med lite linoljekitt och ny färg? Hur kan man testa om den är rutten eller inte? Slå en stor spik igenom den och känna om den är mjuk? Hmm…

 


Gudmundsson och sug efter broderi

I torsdags var jag ju hos Gysinge och lyssnade på Göran Gudmundsson som pratade om gamla hus och renoveringar. Han visade en hel del bilder men de flesta hade jag redan sett i hans böcker, och de projekt som han berättade om hade jag tidigare läst om, så jag var lite besviken. Men det är ju alltid kul att höra honom berätta själv.

 

Det var även en hel del smyg reklam. Eller han smög i och för sig inte så mycket. Köp färg från Gysinge, och tapeter och möbler och beslag och…

 

Men allt som allt var det ändå trevligt och jag kan verkligen tänka mig att gå igen!

 

Något annat som är nytt är att jag fått för mig att jag ska börja brodera! Helst yllebroderier med gamla motiv. Köpte en bok igår som jag streckläste samma kväll: Karins broderier. Efter jobbet ska jag förbi Slöjd-Detaljer och titta vad de har, såg på nätet att de hade ett kit med flera olika färger för bara 49:-.   

 


 
 
 
 
 

Föredrag hos Gysinge!

Imorn ska jag till Gysinges filial i Stockholm på föredrag! Mailade för att kolla om det fanns några platser kvar igår, och det fanns det. Det är Göran Gudmundsson som håller föredraget som heter ”Från omöjligt till högst möjligt. Byggnadsvård när du trodde det var för sent.”

 

Ser verkligen fram emot det! 

 


Årets sista blommor

Än pågår lite blomning ute på Torpet!

Gräset hade vuxit en hel del, men jag orkade inte klippa det en gång till den här säsongen. En hel del tusenskönor hade kommit upp i gräsmattan och lyste som små solar!

Stockrosorna hade några sista blommor, och några till var på gång.

Min Kärleksört blommade fint, som varje höst.


Höstsådd

Ibland går det lite längre mellan inläggen. Dels för att det inte händer så mycket torpigt just nu och dels för att det är så mycket annat.

I helgen var vi ute vid Torpet, jag skriver vid Torpet eftersom vi faktiskt just nu mest är i Andreas hus (på granntomten). Han har ett vattenburet värmesystem, så känns det lite onödigt att värma upp mitt hus också, som ju bara har vedspis och kakelugn. Fast på lördags kvällen gick vi över till Torpet och eldade lite och åt middag där, är så mycket mysigare!

Tog det mest lugnt och gjorde inte så mycket nytta. Hjälpte Andreas att måla lite fönsterkarmar och foder i hans länga och pysslade lite i min egen trädgård. För ett tag sen sådde jag ju Aubretia, tanken var att de små fröna skulle ligga i vila tills våren. Men nej, de har kommit upp redan nu! Så nu är jag lite orolig att jag planterade dem för tidigt.. Vet inte om jag kommer behöver plantera nya. Någon som vet?

Men jag gillade tanken att plantera på hösten, så jag sådde Pionvalmo och Akleja i krukor som jag också grävde ner i potatislandet. Kommer ha fullt av små plantor när våren kommer! Den här gången krattade jag ihop 3 skottkärror med löv som jag la som ett täcke över krukorna, även de med Aubretiorna.

Läste på odla.nu att man även kan så vissa grönsaker på hösten. Bland annat gräslök, lök (lökfrön alltså, inte sättlök), morot, palsternacka, rättika, svartrot, spenat, dill, persilja och sallat. Men de uppmuntrar att testa även andra frön. Vore kanske kul! Problemet är väl att mitt land kommer vara fullt när det är dags för sättpotatisen att komma ner i jorden..


Spaljébåge

Spaljébågen som vi byggde i våras har utvecklats fint! Vildvinet som klättrar på den växte tidigare på carporten, när jag rev carporten så fick vildvinet ligga på marken en säsong men kom i våras äntligen upp. Blev fint tycker jag, men vi borde ha gjort den lite högre, grenarna hänger ner lite under vilket gör att det inte är så många som har fri passage under den.

 

Höll på att slå om till rött när vi var ute förra helgen! 

 


Sommarens sista ros?

När vi var ute på Torpet förra helgen blommade fortfarande en ros, och många knoppar var på gång. Vet dock inte om dessa kommer hinna slå ut innan det blir för kallt..

 

 

 

Rosorna har vuxit mycket i sommar och jag ser fram emot i vår (när björken har fått musöron) när jag får beskära dem och få lite fason på min rosenrabatt som just nu ser mer vild än tam ut… Planket har grånat mycket på den här säsongen, kanske tackvare allt regn. Snart ser man ingen skillnad på det nya och det gamla.

 

 


Rensning av rabarber

Tidigare år har jag bara låtit rabarbern vissna ner, men i år försökte jag få bort det mesta. Jag skar av stjälkarna men fick höra att jag egentligen skulle ha ryckt av dem.. Jaja, då vet jag till nästa år. Vad det nu gör för skillnad.

 

 
 

 

Hittade mördarsnigelägg under bladen, så det var bra att jag rensade! Hoppade på dem ordentligt. :)

 

 

Min syster fick all rabarber, jag har tagit hand om tillräckligt mycket rabarber i år. Hon gjorde saft av den som tydligen blev väldigt god!

 

 

Ge blod!

Då var det dags att ge blod igen! Något som jag tycker att alla som kan borde göra. Inte bara räddar man liv utan man får lite fika och fina presenter också! Vinglas, dricksglas eller ljuslyktor från Iittala. Porslin från Rörstrand (Swedish grace) muggar, assietter eller skålar. Eller pocketböcker, eller en trisslott. Det varierar kanske lite på olika ställen, jag går till Hötorget.

 

Förra gången valde jag en skål från Swedish grace, får nog bli en till idag. De är så fina!

 

Men presenterna är inte allt - man känner sig framförallt som en god medmänniska. Karma, ni vet!

 

En annan sak som jag tycker att alla borde vara med i är donationsregistret. Om du inte är anmäld så tvingas dina anhöriga ta ställning till organdonation, något som kan vara väldigt svårt i en dimma av sorg. Jag tror inte att jag kommer behöva mina organ när jag inte finns längre, en person kan rädda flera människors liv med sin kropp. Läs mer på: http://www.livsviktigt.se

 


Små filmer om byggnadsvård

När jag var inne på Skansens hemsida för ett tag sen så hittade jag dessa små filmer om svärtning av spis, skurning av golv mm. http://www.skansen.se/artikel/tips-och-rad-pa-film De är bara en minut långa, så de ger kanske inte alla ”svaren”, men var ändå lite kul att titta på. (Innehåller en del reklam för deras produkter..)

 

 

I den om skurnig av golv säger de att man måste ha gul såpa. Jag vet inte om det riktigt är sant. Mamma hörde av sig till Grumme för några år sen och frågade vad det var för skillnad på gul och grön såpa. Hon fick svaret att det inte var någon skillnad alls, av tradition så använder folk som bor norr om Stockholm grön och de som bor söder om Stockholm gul. Och därför har de kvar båda i sitt sortiment.

 

Och sen hävdar byggnadsvårdsbutikerna att deras såpor är mer ”äkta” och bättre än Grummes. De ska ha en högre fetthalt. Vem vet, men jag gick på det och köpte en dunk på Gysinge till mina såpskurade golv på Torpet.

 


Torsdagskvällar på Gysinge

Jag och min mentor från mitt förra jobb, som också är byggnadsvårdsintresserad, var sugna att gå på något föredrag eller liknande så jag letade runt lite på nätet. Skansen har både vandringar och hantverkskvällar, men där fanns inget som lockade just nu. Däremot hade Gysinge flera som lät spännande! 

 

De kostar 150:- och då ingår fika.

 

Torsdag 18 oktober Byggnadsantikvarie Stellan Ridderstrand

Byggnadsvård i storstad. "Folkets frågor" kring renovering av villor och lägenheter.

Moderator Per Ehn, Gysinge Stockholm

 

Torsdag 25 oktober Göran Gudmundsson

Från omöjligt till högst möjligt. Byggnadsvård när du trodde det var för sent.

 

Torsdag 8 november Henrik Åberg och Björn Extergren, Bukowski auktioner

Byggnadsvården möter auktionsvärlden.

 

Torsdag 22 november Göran Gudmundsson

Får man ha glitter? Jul för byggnadsvårdaren.

 

Torsdag 29 november Rikard Bodin

”Skapa ett paradis av din trädgård”

Du vårdar ditt fantastiska hus, men hur går det med din trädgård? Hur ska man göra?

 

Jag är sugen på ” Från omöjligt till högst möjligt”, ” Jul för byggnadsvårdaren” och ”Skapa ett paradis av din trädgård”! Vore kul att lyssna på Göran Gudmundsson. Han har fått väldigt mycket kritik på senaste tiden. Beror på att han predikar för ”den enda rätta vägen”, förespråkar och rekommenderar sina egna produkter och dessutom tjänar storkovan på dem. Men när man insett att det finns fler sätt att göra saker på än Görans och att det finns andra ställen att köpa saker till sitt hus på än Gysinge så är han värd att lyssna på med tanke på all hans kunskap och erfarenhet. Själv har jag bara läst hans böcker.

 

 

Om du inte bor i Stockholm så kolla på ditt länsmuseum, de har ofta liknande föredrag. Eller på din närmsta byggnadsvårdsbutik!


Fröer, kedjebrev, karma och ett filmtips

För ett tag sen fick jag en frökapsel från en pionvalmo av en trädgårdsintresserad kollega som vet om mitt trädgårdsintresse. Och för några dagar sen började jag prata med en ung torpare på nätet och erbjöd henne spontant att ta del av alla hundra små frön, jag behövde ju inte alla. Det fick mig att tänka på kedjebrev. Om jag skickar ut frön till tex tre personer, som odlar fröna och på så sätt får nya frön, som de i sin tur delar med sig av, tänk vilken vacker värld vi skulle få!

 

 
 

 

Jag är inte religiös, mina vänner skulle snarare kalla mig för millitant ateist (skämtsamt), men jag tror ändå på karma. Om jag gör gott mot andra kommer det komma tillbaka till mig. På ett logiskt sätt, inte övernaturligt.

 

Det leder fram till filmtipet! En rätt gammal film, från 2000, men otroligt bra: Pay it forward, eller ”Skicka vidare” som den heter på svenska. Om ni inte redan sett den, så gör det. Den är dessutom värd att se om. Den handlar om en liten pojke som kommer på en idé om hur han ska göra världen bättre, och är just kopplad till karma och kedjebrev. 

 

 

Så nu söker jag två till personer som vill odla en mörkt röd pionvalmo. Först till kvarn! (odlingsråd medföljer)

 


Rapport från helgen

Som vanligt hanns det med en del som stod på listan, men inte allt. Och vissa saker hanns med som inte stod på listan.

 

Fallfrukt är plockad och gräsmattorna är klippta, gräset hade blivit så högt att vi var tvungna att kratta efteråt.

 

Potatislandet är genomgrävt och jordärtskockorna uppe ur jorden, drygt ett kilo. De hade säkert kunnat få ligga ett tag till, men jag visste inte när jag skulle komma dit igen. Plantorna var otroligt höga! (Jag är 165 cm lång.)

 

(ursäkta för suddig bild, skyller på sambon..)

 

Jag stoppade ner lite snödroppelökar i gräsmattan och vitlök i en rabatt. Och så försådde jag aubretia. De små krukorna ser så söta ut där de sticker upp ur trädgårdslandet! Ska täcka med lite gräs eller löv om en månad, innan frosten kommer, för att skydda dem lite.

 

 

Det blev ingen tapetsering eller lackning av tapet. Och jag hann inte fixa med hängrännorna, det får bli nästa gång.

 

Men däremot hann jag få in alla pelargoner som mamma köpt ut till Torpet i matkällaren där de ska få bo över vintern. Förhoppningsvis klarar de sig. Fick tipset att bryta bort alla blommor och knoppar som fortfarande finns kvar, annars blir det så skräpigt i förvaringsstället. Och så ska jag komma ihåg att ta fram dem i mars när ljuset och värmen börjar komma tillbaka.

 

Jag hann även göra portvinsinkokta päron, rensa lite allmänt i trädgården och plocka undan lite inomhus.

 

En underbar hösthelg helt enkelt!

 


RSS 2.0