Strip teace!

"Projekt fåtölj" blev nästan klart i helgen. Efter-bild kommer snart! Är så nöjd. :)


Helgens mission

Jag har aldrig klätt om någon möbel men i helgen ska jag ge mig på en 60-tals fåtölj!

Har hittat ett grovt orange/rött tyg, det som sitter på nu är ett mönstrat blå/grönt velour tyg...

Fortsättning följer!


Guerilla gardening!

 

Jag har bestämt mig. Jag ska börja med guerilla gardening!

 

 

Nu när våren börjar närma sig så saknar jag min lilla stadsträdgård som jag hade i min förra lägenhet. Utanför där jag bor nu finns det en grön trekant mellan två rätt så trafikerade vägar. Det är mest gräs, några träd och lite misskötta rabatter. En hundtoalett skulle man kunna kalla den.

 

Så här beskriver wikipedia fenomenet: Gerillaodling eller guerrilla gardening är en typ av politisk icke-våldsam direkt aktion eller icke-våldsamt motstånd som används av bland annat ekologister. Aktivister tar över en i storlek obestämd bit land som de inte äger, för att plantera växter, grönsaker eller dylikt. Ideologin bakom aktionerna kan vara till exempel att tänka över ägandet av land, genom att återta land som anses vanvårdat eller felanvänt och ge detta land ny mening.

 

Nu är bara frågan vad jag ska odla... Det ska ju gärna vara vackert och förgylla platsen, men jag vill gärna ha något ätbart också. Jag har sett längst med E4:an att någon har planterat solrosor. Är egentligen inte så förtjust i den blomman, men det är kul att den blir så hög och syns, och så är den lätt odlad! Lite potatis vore gott också, eller jordärtskockor, då blir det både mat och höga, vackra blommor. Pumpor är vackra och uppseendeväckande.

 

Funderade på smultron också, men då vet man inte hur mycket hundkiss det kommer på dem, känns riskabelt. Tomater vore kul, men de kanske behöver för mycket vatten, och så äter kanske stadsråttorna upp dem.

 

Stockrosor ska jag ändå driva upp till Torpet, kanske ska sätta några i trekanten också…

 

På vägen hem ska jag reka platsen och planera vidare! Någon som har tips på grödor?

 

 

Läs mer på: http://www.tillvaxt.org och http://www.guerrillagardening.org/

 


Plan för 2012

2011 blev ett kostsamt år för Torpet. Men det är ju så svårt att låta bli, ville ju så gärna få en fungerande kakelugn och elen var ju tvungen att dras om när köket totalrenoverades. Men murare, plåtslagare och elektriker är inte billiga, trotts det fantastiska ROT-avdraget.

 

Planen för 2012 är att inte göra några kostsamma renoveringar alls. Men det betyder självklart inte att jag bara kommer ligga i hammocken när jag är där!

 

Många gör att-göra-listor och tidsplaner för vilka renoveringar som ska göras under året, men hur många gör faktiskt en kalkyl för arbetena? Om jag hade gjort det förra året hade jag kanske lugnat ner mig.

 

Det här är min plan för 2012:

 

- Göra klart panelbytet på verandan som jag tror att jag påbörjade hösten 2010 (fattar inte hur tiden har gått så fort!) Kostnad: Virket har jag hemma, så där blir det ingen kostnad. Räknar inte min egen tid.

- Skrapa och måla pärlsponten på verandan.  Kostnad: 300:- i linoljefärg, har inte bestämt nyans än, kanske ljusgult.

- Tapetsera verandan med gamla blomböcker á la Linné. Kostnad: Har redan 4 blomböcker, max 100:- till för några till böcker på loppis. Och för tapetklister.

- Golvlister till verandan. Kostnad: ca 400:-

- Plank mot grannen, det förra revs när Lärkträdet skulle fällas. Kostad: enligt byggahus.se ca 100:-/m inkl plintar. Så det blir ca 500:-

Om jag hinner (och orkar):

- Riva ner x antal lager gipsskivor och tretex-skivor i vardagsrummet, sätta upp renoverings gips och tapetsera. Kostnad: Det här bli lite dyrare..  Gips= ca 1600:-, tapeter= ca 3000:-, totalt ca 4600:-

 

Summa: 1300:- eller om jag även gör vardagsrummet: 5900:-. Klart hanterbart! Det dyrare alternativet blir bara 500:- per månad, utslaget över året.

 

Och planen för trädgården:

- Ge kärlek till rosorna som jag satte förra året

- Gräva upp de sista resterna på smällbären

- Så gräs där smällbären stod

- Kanske utvidga trädgårdslandet

- Rensa i hallonlandet, gödsla och stödja

- Fundera på vad jag vill ha i rabatten vid köksfönstret. Stenig och karg jord gör det svårt. Antingen gräva ur och byta jord eller planera sånt som trivs i stenig jord. Kanske kryddor? Timjan, rosmarin…

- I trädgårdslandet: potatis, lök, jordärtskockor, som vanligt. Kanske prova rödbetor också?

 

En mer detaljerad plan kommer nog att arbetas fram vart efter som!

 

En annan plan är att börja hyra ut Torpet. Det var planen förra året, men blev aldrig av. Var ju ett renoverings kaos i köket.. Så om det är någon som vill hyra ett torp veckovis, 10 mil från Stockholm så är det bara att höra av sig!

 

Här kommer en bild från i september när det var kräftskiva och äppelplockning på Torpet! Mitt stolpiga äppelträd skulle verkligen behöva en "extreme make over"...

 


Vild sekelskiftesträdgård

Snubblade över den här bilden idag. Jag gillar såna här gamla bilder där de stolt poserar framför sitt hus! Ibland även med sin häst.

Det som intresserade mig med den här bilden är trädgården. Längs med gången ser det ut som en rosrabbat, men sen då? En riktig djungel! På den här tiden fanns inga gräsklippare, och kanske inte heller tid för lek och umgänge på en gräsmatta... På vänster sida ser det ut som rabarber, men resten? Någon som kan gissa?

Bilden hittade jag på http://www.sockenbilder.se/

Kokkaffe

För ett tag sen gick kaffebryggaren sönder. Jag är själv ingen kaffedrickare, men sambon är och det är trevligt att kunna bjuda gäster på. Kaffebryggare är fula och tar plats, med kaffepress blir det inget gott kaffe enligt killen så vi gick över till kokkaffe. I kastrullen kokar det lätt över och det kan vara svårt att få sumpet att ligga kvar i botten så nu har jag köpt en traditionell kaffekanna i emalj!

Fin, tar lite plats och blir gott kaffe. Kostade dessutom bara 55:- på Tradera, ett riktigt fynd!

Övergivet hus

Var utanför Lingbo i tjänsten förra veckan och där passerade vi det här huset. Hur kan man låta ett så vackert hus stå och förfalla???

Om jag hade haft lite mer tid och pengar över hade jag tagit det under mina vingar.


Grön jul

Har varit borta från bloggen ett tag, men nu är jag tillbaka och har många bilder att visa!

Här kommer några bilder från min jul på Torpet.

Tusenskönorna blommade...


Sill-lunch!Mer bilder kommer!

RSS 2.0