Rabarbersäsong

I helgen ska jag ut till Torpet med mina tre bästisar! Kommer blir en härlig helg med god mat, vin och mycket snack! Har ringt och beställt två kubik ved som jag förhoppningsvis kan få lite hjälp att klyva och stapla in i vedboden också.

 

 

Rabarbern har redan vuxit sig stor så jag tänkte inviga rabarbersäsongen med ett recept som jag inte provat förut på knäckig rabarberpaj:

 

2 dl havregryn

2 dl socker

1 3/4 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

1 krm vaniljsocker

125 g smör

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl ljus sirap

rabarber i mindre bitar

 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en gryta tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner det i bunken. Lägg rabarbern i en smord form och bred på röran. Grädda ca 40 min i 150 grader. Servera med vaniljglass.


Risk för blom-massaker

 

Här i gången i mitt hallonland vill min sambo gå med gräsklipparen! Och meja ner aklejor, gullvivor, pärlhyacinter, smultron och förgätmigej. Det går ju inte. Bäst att hålla koll på honom!

 


Man glömmer snabbt

 

Hade glömt hur illa hörnet där planket och rosorna nu står såg ut innan! Mörkt, med lärkträdet som skräpade ner, carporten som skuggade och massor med smällbär.. Inte en vacker plats där man vill vara. Till skillnad från nu!

 

 


Före och efter

Här kommer en sorglig före- och efter-bild på det nya huset, grannhuset. Tanken är att före-bilden ska bli vår ritning när vi renoverar. Det är det enda fotot vi har tyvärr. Men man ser den fina pardörren och fönstersättningen. När vi river masonit panelen kommer vi se fönstersättningen i timmerstommen på de andra väggarna.

Även skorstenen såg annorlunda ut förut. De fina trekantiga förstrena måste tillbaka också!
Före:
Efter:

Plank!

Före och efter.

Nu har jag en mysig och skyddad hörna. Det är längs med det nya planket som rosorna står.


Sjösala vals

Lite trädgårdsinspiration!

 

Rönnerdahl han skuttar med ett skratt ur sin säng

Solen står på Orrberget, sunnanvind brusar.

Rönnerdahl han valsar över Sjösala äng.

Hör min vackra visa, kom sjung min refräng.

Tärnan har fått ungar

och dyker i min vik

från alla gröna dungar

hörs finkarnas musik

och se så många blommor

som redan slagit ut på ängen

gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol

 

 

Från wikipedia:

Sjösala var familjen Taubes sommarställe vid Nämdöfjärden nära Stavsnäs i Stockholms skärgård. Skildringen av familjen i skärgården har blivit en bild av sommarlovet i Sverige. Texten, som börjar "Rönnerdahl han skuttar", handlar om Rönnerdahls glädje över den spirande sommaren. Sången används ofta som i allsång, och har många gånger hörts i Allsång på Skansen.

 

Sjösala vals skrevs i Tisenhult säteri (Rejmyre) år 1941. Sången publicerades när andra världskriget härjade i Europa, och författaren själv ville med låten "besjunga skönheten och glädjen som kriget hotar att förgöra"


Alla dessa torp

Tittade just på hitta.se efter en ort där en av mina leverantörer på jobbet håller till i södra Sverige. Längs en väg där nere såg jag Skånstorp, Sonstorp, Stigstorp, Barketorp, Sontorp, Simonstorp och Rommetorp liggandes på rad. Det fick mig att tänka på alla övergivna torp som finns runt om i vårt land som inte har någon som bryr sig om dom… Tänk om man hade tid och pengar att rädda fler!

 

 

(bilderna hittade jag när jag googlade på "övergivna torp")

Omskolning

Igår skolade jag om alla mina små Fingerborgsblommor, 36 stycken blev det. Små och lite rangliga är dom, jag hoppas att de tjockar på sig lite. Passade även på att så chili, åt chili till middag och tog tillvara på några av fröna. Brukar bli jättebra! Gillar att ta frön från maten man äter istället för att köpa. Har genom tiderna sått det mesta, min mamma är montessori fröken och det är en del av deras pedagogik. Har sått kärnor från äpplen, citrusfrukter (apelsin, citron, mandarin mm), päron, gojibär, avokado, tomat, gurka mm. Försökte med oliv en gång, men det gick inge bra, trotts att jag hade sönder kärnan och bara sådde fröet innanför.

 

 

Försådde även rödbetor igår, de ska vara känsliga för flytt och egentligen sås på friland. Men eftersom jag inte kan vattna små späda plantor i trädgårdslandet och skydda dem från mördarsniglar när jag inte är där, så gör jag ett försök. Sådde i toarullar så att jag kan stoppa ner dem direkt i jorden utan att störa plantorna.

 

 

I helgen ska potatisarna få komma ner i jorden också!

 

Ett annat litet projekt som startade igår kväll var att torka kött! Blev inspirerad av min morbror. Köpte en bit urskuren biff som jag gned in i salt, den ska nu masseras och vändas dagligen i en vecka, ligger i en platspåse i kylskåpet. Sen ska den lindas in i ett tygstycke och hängas upp i kylskåpet. 2 månader senare ska jag har en bit hemmagjord Bresaola! Fick många bra tips på den här bloggen: http://copparules.wordpress.com/


Rosenrabatt

 

Två av rondellrosorna överlevde inte så de har nu ersatts av två ”köperosor”. En ”look good, feel better” (slottsros, vad det nu innebär) och den andra minns jag inte namnet på just nu, en buskros. De ska blomma hela sommaren, vara röda och dofta gott!

 

Att rensa ogräs är inte en favoritsyssla och när jag är på Torpet finns det dessutom tusen andra saker som behöver fixas, och så ska man hinna njuta lite också, så jag tänkte ha en marktäckare under rosorna för att slippa problemet. Dessutom minskar det behovet av vattning eftersom solen inte når jorden.

 

Jag googlade på marktäckare till rosenrabatter och fick många tips, tillslut bestämde jag mig för att ha en Näva av något slag samt Aubretia. Nävor tänkte jag köpa färdiga plantor av och Aubretia läste jag skulle vara lätt att fröså. Båda blommar hela sommaren, har blå/lila blommor, är låga, sprider sig lätt men inte epidemiskt, är perenna (fleråriga) och är tåliga. Frågan är nu bara vilken Näva man ska ha, har sett att det finns tusen sorter.. Jag vill ha en så låg som möjligt.

Nävor:

 

 

Aubretia:

 

 

Bakom rosorna tänkte jag ha Fingerborgsblommor som jag håller på att driva upp just nu, går väldigt långsamt men ikväll är det nog dags att skola om dem!

 

 

Det kommer bli en så vacker rabatt! Den ligger i ett soligt, skyddat hörn där jag håller på att bygga ett plank och så ställer jag dit en liten bänk eller två små stolar och ett litet bord!


Nya tider

 

 

Körsbärsträden i Kungsträdgården har blommat över nu, men våren är långt ifrån slut.

 

Vi har varit ute på Torpet två helger i rad nu. Förra helgen var vi bara där över en natt, för att titta på grannhuset. Det var så fint som jag minns det (om man ser bortom masonit och korkmattor), så min sambo och de nuvarande ägarna skakade hand över köpet! Nu är det bara pappersarbetet kvar. Känns underbart att rädda ett hus som behöver det så mycket. Vi har fått en gammal bild på huset från innan det förstördes och den kommer vara vår ”ritning”. (lägger snart upp ett foto på den)

 

På den nya tomten är det nu ett hav av vitsippor, men det kommer snart att ersättas av ett hav av Gullvivor.

 

Nu i helgen var vi också ute. Om jag behöver hjälp med något så gäller det att passa på nu innan han får tillträde till ”sitt” hus. Det blev mycket pyssel i trädgården, plantering av två nya rosor, rensning i rabatterna, beskärning av rosor, gjutning av plintar till ett nytt plank. I år kommer verkligen trädgården bli vacker!

 

Och vad mycket som blommar nu! Gullvivor, vitsippor, blåsippor, tulpaner, pärlhyacint, dvärghyacint, tusenskönor, och en gul blomma som jag inte kan namnet på. Någon som vet?

 

 

 

Tog en del bilder med min "riktiga" kamera också, men dem har jag tyvärr inte just här och nu. Lägger snart upp fler, bättre bilder!

 


RSS 2.0