Kalka och såpa

I helgen ska vi äntligen ut till Torpet igen! Vi kommer ha gäster med barn ute lördag till söndag, så jag vet inte hur mycket som blir gjort. Men det ska bli skönt att komma ut! Ser fram emot att se syrenen blomma, missade det förra året!

 

Andreas tapetserade sin länga förra veckan, alla lister är målade och det enda som kvarstår är att behandla golvet och sen piffa! Längan hade ett undergolv, som aldrig varit framme med två lager plastmatta på. Nu är det slipat och behöver få någon form av behandling. Egentligen så förespråkar jag vanligt såpaskurning, men längan kommer att hyras ut så vi behöver få ett tåligare golv snabbare. (Vill ni se mer bilder från Andreas hus så lägger han upp bilder här. Inte så ofta dock..)

 

Så här skriver Kullabygdens byggnadsvård om kalkade golv: ”Här råder delade meningar, vi vet, men redan Linné beskrev kalkskurning från sin resa i Västergötland, så metoden har hyfsat gamla anor. Och här i Skåne har man kalkat tämligen friskt inomhus, i första hand inte för att det blev snyggt utan för att desinficera och hålla loppor och löss borta i möjligaste mån. Speciellt noga var man med exempelvis skafferiet. Ett faktum är också att ytan blir motståndskraftigare både mot insugning och mekaniskt slitage med en kombination av kalk och såpa. Dessutom blir träet också aningens ljusare jämfört med bara såpa. Golvet blir efterhand stenhårt och fullständigt oemottagligt för inträngande smuts. Vårt golv i butiken som såpskurats sedan 1850-talet har det spillts både trätjära och rödvin på, utan att det blivit några fläckar.”

 

Så planen är alltså ett kalkat såpaimpregnerat golv. Så här beskriver kulturhantverkarna tillvägagångssättet:

 

SÅPIMPREGNERAT GOLV:

Vill man påskynda processen att få ett skurgolv kan man impregnera golvet med såpa. Gör då så här:  

Fukta först golvet lätt med vatten. Blanda en del såpa med två delar vatten. Moppa ut såpvattnet över golvet så jämt som möjligt. I kanter  och hörn kan man använda en trasa eller stor pensel. Därefter låter man golvet torka någon timme. Denna behandling  upprepas en eller två gånger. Man kan polera golvet med en fin polerskiva på en singelskurmaskin när det är torrt för att få en fin yta. Var beredd på att golv behandlade med såpa är flammiga och gula till en början. Med tiden försvinner flammigheten och golvet bleks till en silverskimrande yta. Det tar ungefär ca 6 månader upp till 1 år, beroende på hur ofta man våttorkar eller skurar golvet. Gör alltid en provyta först.

 

Bild från.

 

FÖRBEHANDLING MED MÅLARKALK:

Vill du ha ett golv som är ljust från början och något hårdare börjar du med att behandla golvet med kalk:

1 del släckt målarkalk till 5 delar vatten (0,5 1 målarkalk räcker till 20-30 kvadratmeter golv), som målas ut över det slipade golvet. Vänta tills det är helt torrt, 5-10 timmar. Torrborsta bort överflödet. Sedan läggs såpa på, enligt anvisning ovan. Behandlingen med kalk, görs bara en enda gång. Det går inte att lägga kalk på ett redan såpskurat golv, eftersom såpan hindrar kalken från att tränga ner i golvet. Gör alltid en provyta först.

 

Bilder kommer!

Trevlig helg


Rossticklingar

När jag beskar rosorna för två helger sen så kom jag på tanken att det borde gå att ta sticklingar från dem. Jag googlade lite snabbt och visst skulle det gå. Jag klippte av ca 15-20 cm långa pinnar och tyckte ner i små krukor med jord och satte en påse över. Läste bara lite snabbt på mobilen hur man skulle göra när jag stod där med jordiga händer.

 

Igår när jag kollade till dem så hade den enas blad börjat mögla lite, så jag tog av påsarna. Men imorse så alla rätt ledsna ut..

 

Så idag googlade jag lite mer noggrant. Jag hade inte gjort helt rätt… Man skulle egentligen sätta dem i sand, och det verkade vara viktigt var på grenen som man tog sticklingen. Och så skulle man duscha dem 2-3 gånger om dagen, först efter 2 veckor skulle man ta av plastpåsen och då skulle man bara göra det under korta stunder för att vänja sticklingen. Jaja.. Får se om mina klarar sig, annars får jag ta nya! Man kan ta sticklingar från april till augusti, så jag har många försök på mig!

 

Eller så kan man ta vintersticklingar. Dom tas från rosens mer vedartade delar i oktober. Så sticker man ner dem i jorden i en rabatt och så får de stå ute under hela vintern, täckta med löv i skyddat läge.

 

Det går även att ta sticklingar från snittrosor! Så om man får en vacker bukett i alla hjärtansdags present, konfirmation eller student så kan man göra en buskros av dem! Eller om man vill föreviga sin bröllopsbukett.

 

På någon hemsida stod det att det inte skulle gå att misslyckas, men det kanske bara gäller om man följer anvisningarna. ;)

 

Finns massor med information på nätet om rossticklingar, jag läste här: http://www.naturochtradgard.se/smattogott_rosstickling.html

http://www.svenskros.se/sommarsticklingar

http://www.tradgardsmastaren.com/?s=24&m=20&title=Rosor

och här var ett sätt som kändes lite lättare: http://www.algomin.se/blogg/foroka-dina-rosor-med-sticklingar/

 

Imorse åkte Andreas ut till Torpet, och sitt hus. Blir så avundsjuk när jag sitter i stan på jobbet och jag vet att han är därute och pysslar! I helgen ska han tapetsera sin länga och behandla golvet med kalk och sen såpa. Berättar mer snart, och visar bilder! Kommer bli så fint!

 


Små söta kakor

Förra helgen provbakade jag småkakor till bröllopet. Tanken är att vi till brunchen dagen efter ska några olika sorter. Jag gillar finska pinnar så jag tänkte göra små hjärtformade.

 

Ville inte baka så många så jag halverade receptet, men missade att halvera sockret… Blev lite väl söta! Och så hade jag inget ägg att pensla med. Får se till att öva en gång till! Men söta, både till smak och utseende blev de!

 

I Andreas kök är den översta lådan även ett bakbord, mycket praktiskt.



 

 

Jag använde det här receptet: http://www.arla.se/recept/mordegskakor/

200 g smör, rumsvarmt

1 tsk vaniljsocker

1 dl strösocker

4 1⁄2 dl vetemjöl

 

Vispa smör, vaniljsocker och socker med elvisp, använd visparna, tills allt det blir ljust och poröst. Tillsätt mjölet och vispa på låg hastighet tills det blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken och baka ut den. Den här degen kan bli både finska pinnar, brysselkex, syltkakor eller uppåkrakakor beroende på form och hur man pyntar dem. Se länken!

 


Flaggstångsrenovering!

Flaggstången på Andreas tomt har sett bättre dagar. Till och med nerifrån såg man att någon hade gnagt lite på toppen. Så i helgen fällde vi den! Och läget var värre än vi trott, det var ett stort hål rakt igenom toppen och den var murken.

 


 

Martin Timell hade sågat upp den till kaffeved, men inte vi! Den del som var dålig sågades av, ca 80 cm, stången hyvlades för att återfå sina proportioner och sandpapprades. Stången grundades med 50/50 linoljefärg och lacknafta. Sen ska sprickorna kittas med linoljekitt och så ska den målas några omgångar till. På midsommar, när det är mycket folk ute, planerar vi att resa den igen!

 

Med ett bra förarbete kommer den inte behöva målas om förens våra barnbarn tar över gården!

 

En lärdom av att fälla den är att en flaggstång är tyngre och otympligare än man kan tro. De var två starka män som gjorde det och det gick med nöd och näppe.

 

Flaggstången hade en stor vacker glasknopp som nu ligger inlindad i handdukar i väntan på att få komma upp igen! 

 


Långhelg!

Onsdag till söndag var vi ute på Torpet, en helt underbar helg med nästintill sommar väder! Vi hade min mamma, svärföräldrarna och en kompis med oss så det blev en hel del gjort!

 

Trädgården var full av blommor! Mattor av skilla och vitsippor, pärlhyacinter, dvärghyacinter, ormöga, gullvivor, blåsippor..

 

 

Det krattades, rosorna beskars, potatis landet grävdes om och potatis sattes, gräset klipptes för fösta gången den här säsongen, hallonlandet rensades och vissa linor fick bytas ut. Jag tapetserade lite på verandan som fortfarande inte är helt klar, damsög och såpaskurade golv.

 

Torpets köksfönster är klara från renoveringen. Min sambo gjorde lagningarna och en målerifirma som han jobbar med skrapade, grundade och kittade om dem. Mina fönster har bara gångjärn på en av bågarna per fönster, den andra bågen spikas fast. Bågarna med gångjärn kom upp i helgen och de andra halvorna målades av mamma. Två av rutorna gick tyvärr sönder i transporten, så jag fick åka in till byns glasmästare. Han hade gammalt glas som han skar till, 500:- per ruta fick jag betala… Tråkiga pengar, men samtidigt är modernt glas inte ett alternativ när de andra rutorna är så vackra.

 

Utvändigt blir fönstren vita och invändigt ljust grå (vitt med ca 10% grön umbra, som alla andra snickerier). Tyvärr glömde jag fota dem! Ska lägga upp före och efter bilder nästa gång jag åker ut, vilken skillnad det blev!

 

Men vi har inte bara slitigt utan vi provsmakade även bröllopstårta från den lokala ICA:ns bageri! En hallon- och citronmousse tårta med brownie botten. Finns många olika mousser att välja på, så vi kommer nog ha några olika att välja på. Men den här var väldigt god!

 


RSS 2.0