Rosor, i brist på annat


Nu var det två veckor sen jag var på Torpet, och i helgen ska jag inte dit heller. :(  I helgen ska jag istället upp till Johans föräldrars gård uppe i Hassela. Den är från 1700-talet, så kommer nog komma hem med mycket inspiration och vackra bilder!

 

Under tiden lägger jag upp lite bilder på sommarens rosor.Torprosor


Gäststugans röda rosor


Om det blev så här vackra utan näring eller beskärning så undrar jag hur de kommer sen ut nästa år!Man kan nästan känna doften!Vid förstukvisten växer den här lite mindre rosen, jag kallar det för polkaros, vet inte vad den heter på riktigt. Den fick massor av blommor i år. Tycker kanske inte att den passar jättebra på ett torp. Men men...


Tallrikshyllan

Som mycket annat i Torpet är även tallrikshyllan målad i en tjock, blank, brun plastfärg. Men jag har piffat till den med lite fina gamla blåvita tallrikar, några gamla glasflaskor och krus. Snart ska även den skrapas och målas, men det får vänta en liten stund…


Byte av fasad del 2

Före

 


Riva
Under masoniten var det ett hopplock av bäder, ordentlig recykling..

 Vindpapp och ny, fin, massiv träpanel

 


Måla

Färdigt!Eller ja.. inte riktigt. Måste köpa mer läkt. Den gamla som satt ovanpå massonit skivan satt inte så tätt, vilket gör att jag måste köpa mer. Den ska såklart målas också, men det gör jag nästa gång!

Ovanför och till vänster om dörren hann vi inte med den här gången, jag och mamma. Det får också vänta.


Äppelplockaren invigdes!

Fick ju en äppelplockare i födelsedagspresent av min syster, som jag använde för första gången i helgen.

 

 

Svängde förbi en växthandel på vägen ut till Torpet för att köpa näring till min gräsmatta och kom hem med en äppelkorg också. Kunde inte låta bli, den var ju så fin! Och vad skulle jag annars plocka äpplen i, en plastpåse???

 

En del av äpplena la jag i en kartong som jag fått på konsum och bar ner i matkällaren för sämre tider. ;)


Trasmattorna på plats

En av de nya trasmattorna hamnade i kökssoffan, tycker att det blev mycket bra! Har måttbeställt en skumgummidyna som jag ska ha under. Och sen kommer lite mer kuddar också!

 

 

En annan matta passade perfekt framför arbetsbänken och diskbänken, det kommer bli så fint när jag målat golvet!

Ny leksak

 

 Vet inte hur jag hade klarat fasadbytet i helgen utan den här:

 

Hade tänkt att det skulle gå bra med min sticksåg, men den här var ovärderlig. Den har jag Johan att tacka för, han hittade den för under tusingen! Att såga droppnäsorna gick hur snabbt som helst och blev så bra. Kap och gersåg heter den, Metabo.

 
När det började regna fick sågen ett litet tält.


Byte av Fasad del 1

 

Riva

 
Tog längre tid än jag trodde...


Vindpapp

 

Jag vet att det inte är så byggnadsvårdsmässigt... Men det var enklast, billigast och så blåser det inte in på mig.

Ny, fin, massiv träpanel

 

Jag skulle ju ha fina räckesspjälor som läkt, men det var lättare sagt än gjort. Det var slut på båda bygghandlarna jag var på, jakten går vidare!

MålaTrotts att det regnade lite så målade vi... Taköverhänget skyddar ganska mycket. Hoppas färgen sitter kvar när jag kommer ut nästa gång!

Färdigt!Bara läkten som saknas, och en bit knutbräda till höger.. Måste även skaffa snyggare regntunnor, men de var slut på både bygghandeln och trädgårdshandeln.


Schersminen beskärs

 

I helgen när jag skulle byta masonit fasaden på verandan var jag tvungen att beskära Schersminen rejält. Det är lite tråkigt när det man gör blir fulare än hur det såg ut tidigare, men det var nödvändigt. Busken var alldeles för stor och jag kom inte åt fasaden.

 

Före:

 

 

Efter:
Torphelg!

Äntligen ska jag ut till Torpet igen, och den här gången lite längre, jag och mamma åker ut redan imorgon på morgonen!

 

Det som står på att göra listan är:

 

-         Skura golv

-         Riva fasad på verandan

-         Bygga ny fasad

-         Måla fasad

-         Klippa gräset, gödsla och mossbekämpa

-         Plocka äpplen

-         Bygga isolerad låda till där de nya rören går in


Om jag hinner ska jag även:

-         Rensa hallonsnåret

-         Anlägga nytt hallonsnår

-         Fin-skrapa lister så att jag kan måla snart

 

Får se hur mycket vi hinner… Bilder på helgens projekt kommer på måndag!

 

Trevlig helg!


Exteriörer

 

Tänkte jag skulle lägga upp några bilder på utsidan på husen också.


 

Snickarboa till vänster, gäststugan som sitter ihop med snickarbon längre fram till vänster. Rakt fram Torpet. Till höger matkällaren. Som vanligt har jag glömt att "piffa" korten, de fula extra trädgårdsstolarna i plast står framme och den fula lilla rutschkanan. Men min systerdotter, tre år, hade mycket kul med den, trotts att den enligt min mening är ful.

Mitt söta dass!Matkällaren, äppelträdet och trädgårdslandet i bakgrunden.

 


Lykta

Fick en lykta för ett värmeljus i födelsedagspresent också. Hängde upp den på prov vid vedspisen. Kroken måste målas svart och den kanske hänger lite för högt upp… Får se var den hamnar.

På bilden syns också mitt nya vedförråd. Tidigare satt det en masonitskiva lite snett på två gångjärn för, och det stod några gamla kopparkastruller i ”skåpet”. Jag tycker att det blev finare att ha ved där! Utrymmet är två vedträn djup, så det slukar en del ved.


Grind

Det har en gång i tiden funnits en grind in till mitt Torp, för det finns ett fundament kvar. Det skulle vara så fint med en vit grind i hålet i syrénhäcken!

Hittade den här bilden på skönahem.se, ett jättefint torp i övrigt. Med en lite modern touch, en fin blandning.


Trasmattor

I lördags var jag och mamma på Antikväldens dag, jag hade inget som jag egentligen ”behövde”, men jag kom hem med tre vackra trasmattor och en fin gammal plåtburk. Ca 100:- styck fick jag betala för mattorna, nytvättade och fina var de!


 

 


Den ljusare mattan tänkte jag ha i kökssoffan, och de rutiga tygerna ska bli kuddar. Nu är det bara nått blommigt och nått randigt tyg som saknas!


Vacker höst

Alla årstider har sin charm..
Blåvitt porslin

 

I födelsedagspresent fick jag några blåvita koppar av en kompis. I helgen invigdes de! Är så härligt att duka vackert till frukosten.

 


Här är en annan:Skulle så gärna vilja hitta fler! Ska hålla utkik på loppisar. Den med fat är väldigt lik Royal Copenhagen musselmalet, men är märkt T i en cirkel och Terra, samt något som börjar på ”Under..”, måste forska vidare!


Skördetid

Nu hänger äpplena tunga på mina två äppelträd, men på grund av den dåliga beskärningen under många år så är träden rätt stolpiga. Även med en hög stege är det svårt att nå. Fick en äppelplockare i födelsedagspresent av min syster, men den har inte kommit än. Hoppas den hinner komma till nästa helg!

 

 

 

Men några äpplen plockade jag i helgen och gjorde paj av. Blev enklaste pajen, där jag bara river mandelmassa över lite äppelbitar i en form och in i ungen. Super gott!

 

Min plan att göra jordärtskockssoppa gick så där. De var inte klara än! Drog upp en ruska men de var små som vindruvor. Får vänta några veckor till…


Grön umbra linoljefärg

Ni kanske undrar vad jag gör på jobbet med tanke på hur mycket jag hinner blogga och surfa på färg och annat… Just nu är det stillestånd här, vi väntar på en massa tillstånd för att få dra igång. Men snart kommer det vara full fart och då kommer det bli betydligt mindre tid för att blogga och surfa.

 Så här ser jag ut på jobbet (ursäkta den dåliga bildkvalitén):

Jag var förbi Gysinge igår efter jobbet och pratade grön umbra. Att få fram ett ncs nummer på färgen var tydligen omöjligt eftersom det är en naturfärg som skiftar mycket, så jag ger upp det. Anledningen till att jag ville ha ncs numret var för att kunna köpa färgen på en ”riktig” färgaffär och inte en dyr byggnadsvårdsbutik… Men insåg idag att Nacka byggnadsvård är billigare än både Gysinge och den ”riktiga” färgaffären.

 

Det var skönt att kunna leka med färgproverna på Gysinge, så nu är det bestämt:

 

15 % grön umbra på trappan, lister, karmar och de ljusa rutorna på köksgolvet

40 % grön umbra på frisen runt det rutiga golvet i köket och på de mörka rutorna

100 % grönumbra på trösklarna

 

Ovan: Vägg 5% grön umbra i botten, panel 12% grön umbra.

Färg i mängder ska inhandlas nästa vecka!


Falsat plåttak

Taket på gäststugan har sett bättre dagar.. Det är ett gammalt papptak med en tjock moss-matta på. Det är (enligt snickaren som kollade på det) bara en tidsfråga innan det börjar regna in. Fick ett pris av honom, 36 500:-, då skulle han komma och mäta och sen skulle ett tak, som ser ut som ett gammalt falsat plåttak, tillverkas i fabrik för att sen lyftas på.

 

När jag berättade det här för en kille som jag nyligen börjat träffa sa han att det var lätt att lägga själv, det hade han gjort flera gånger på sina föräldrars gård och att priset jag fått var alldeles för dyrt. Men när jag då förklarade att jag inte känner att jag har kunskaperna för det och inte skulle våga göra det själv så erbjöd han sig att göra det åt mig! Den enda betalningen är mat och öl för honom och en av hans kompisar som ska hjälpa honom. Vilket kap!

 

Surfade på lite inspirationsbilder…

Kommer nog bli fint! Men nu blir jag ju lite sugen att byta tak på Torpet också... Det har idag ett plåttak med tegelpanneimitation. Blä! :( 

Men det är helt nytt, inte ens ett år sen förra ägaren la dit det. Får vänta ett tag. Hellst skulle jag vilja ha tegel på det... Som på matkällaren.


Framför vedspisen?

 När vi la golvet i köket förra gången vi var ute så lämnade jag ett 60x30 stort hål framför vedspisen för att lägga dit en sten av något slag. Först hade jag tänkt ta de som jag hittade på allmänningen, 15x15 marmor stenar, men nu har jag blivit lite sugen på att ha en hel sten..

 

Eftersom golvet bara är 12mm tjockt så får inte stenen vara tjockare.


Vissa har mässings plåt:Andra mörka plattor och mässingslist:


Mörk sten:

Terrakottafärgade plattor och mässingslist (inte min favorit..):Lite ljusare stenplatta:Eller inget alls:Vitt golv och ingen platta framför känns som en rätt dålig idé... Och på gysinge tipsade de om att för mörk sten inte är en bra idé eftersom aska väldigt snabbt syns på den och ger ett dammigt och smutsigt intryck. Mina favoriter är det två lite ljuare stenplattorna, nr två och tre nerifrån. Vad tycker du?

När jag var på bygghandeln såg jag att de hade klinkers, till badrumsgolv, som såg ut som sten. Den jag såg liknade skiffer. Fördelen är att de är tunna, lätta att skära till och kostar runt en hundring! Men vad hade man egentligen för stensort framför vedspisarna på 1850-talet?

Här är tre klinkersplattor:
Svårt val! Får nog vänta tills att jag målat golvet...


Snabbis till Torpet och Antikmässa!

 

Hade egentligen tänkt åka ut i skärgården med några kompisar men ändrade mig i sista stund. Nu blir det ut till Torpet fredag till lördag och sen antikmässa på lördagen! Känner mig väldigt nöjd med mitt val.

 

Det är tidningen Antikvärlden som har Antikvärldens dag, läsarnas egen köp- och säljfest, i Solnahallen.

 

 

Ska bli kul! Ska dit med lilla mamma och vi kommer säkert göra många fina fynd, även fast det egentligen inte är något som jag verkligen behöver… Bilder kommer på måndag!

 

Det som jag framförallt ska göra på Torpet är att ta det lugnt, mysa och äta gott. Jag ska skörda lite jordärtskockor och göra jordärtskockssoppa till middag, supergott!

 

Men så klart kommer jag göra lite nytta också. Har med mig Johan som ska hjälpa mig att fixa till verandagolvet, jag råkade lägga det lite för tajt, och han har en speciell såg som man kan använda när golvet ligger på plats. Jag har även tänkt hinna plocka äpplen och planera inför nästa helg när jag ska byta fasad på verandan, mäta lite och se vad som finns under den befintliga panelen. Ska fota ordentligt!

 

Längtar till imorgon!


Trasmattor

 

Det var svårare än vad jag trodde att hitta snygga trasmattor! Jag vill ha en randig i blått till kökssoffan. Har varit på flera secondhandbutiker, loppisar och kollat på blocket, men inte hittat nån snygg. Många är mörka och mossiga i färgerna…

 

Den här hittade jag på Åhléns:

 

 

 

Hade hellre haft en med flera olika blå, grå och vita nyanser, med tunnare ränder och som inte ser så ny ut. Men får se om det går att hitta… Kanske helt enkelt får lära mig att göra egna!

 

På Åhléns hittade jag även det här tyget som jag tyckte om! Billigt var det också, 59:-/m. Köpte det inte, men ångrar mig, måste tillbaka dit idag!


Fd karamellburk

 

Då och då får vi ”mutor” på jobbet av underentreprenörer eller leverantörer i form av lyxigt té, bullar eller karameller. När jag satt i fikarummet idag insåg jag att glasburkarna som karamellerna kommer i är väldigt fina, dessutom lufttäta och skulle passa finfint på Torpet!

 

 


 

Ingen av gubbarna verkar vilja ha dem, så jag lägger beslag på dem! Hoppas att det kommer fler…


Beskärning av Jasmin, nej Schersmin!

Inför nästa helg när jag ska till Torpet och förhoppningsvis hinna byta panel på verandan som nu är klädd i masonit skulle jag kolla upp hur jag ska beskära den enorma Jasminen som står nära fasaden. Men tji fick jag, det som de flesta kallar Jasmin är egentligen Schersmin! Två helt olika sorters blommor, inte ens släkt!

 

Jasmin:


 
DoftjasminVinterjasminSchersmin:

 

 

Schersmin kan beskäras från att den har blommat till vårvinter. Antingen kan man bara ta de stora grova grenarna och såga av dem så långt ner som man kan eller så tar man lite här och var där man tycker att det behövs. Det går även att klippa ner den helt för att föryngra den.

 

Även om den står lite tokigt, alldeles för nära huset, så tror jag inte att jag kommer lyckas att flytta på den… Den är enorm och rötterna går in under huset. (Vilken egentligen inte alls är bra…) Dessutom har jag inte någon annan plast för den i trädgården, så den får står kvar.


Före och efter – KöketFöre:

 

Efter:


Observera all mörkbrunplastfärg som är borta!


Före och efter – Dasset

Kom på en kul grej! Före och efter bilder. Men när jag kollade igenom mina foton insåg jag att jag inte har så bra efterbilder… Det är ju kul om fotona är i samma vinkel, eller nästan i alla fall. Hittade på köket och dasset så de är först ut, sen kommer på gäststugan, kammaren och verandan.

 

Före:

 

Efter:På efter-bilden syns inte den vackra rörstrandskrukan så bra som jag har kalket i... och inte de söta Carl Larsson tavlorna, men det är rätt stor skillnad! 


Flytten av Klematisen gick bra

När jag bytte panel på södra kortänden var jag tvungen att flytta på en klätterväxt som växte där. Var tveksam om den skulle överleva, men det gjorde den! En stor härlig blomma gav den mig i år.Har fått lära mig att det är en Klematis!


Spissvärta, eldfast lera och vedspisar

 Glömde säga att jag svärtade spisen i köket i somras. Blev superfint!


 

 

Nu måste jag bara kolla hur det är med leran ovanpå ugnen. Där ska man då och då lägga på ny, och jag misstänker att det inte är gjort på mycket länge.

 

Den här beskrivningen hittade jag på Ölands byggnadsvårds hemsida:

 

Så här gör du:

Eldfast lera bidrar till att ugns taket / kaminväggarna håller längre samt att en jämnare värme erhålles i ugnen. En sats lera innehåller 3,5 Kg lera och ett paket svarvspån á 1,5 kg. Järnfilspånen fungerar genom att de transporterar/magasinerar värme och att det armerar bruket.

 

Följ dessa steg:

  1. Blanda all lera och svarvspånet med vatten tills en tjock massa erhålles.
  2. Massan muras på hela ugnstaket / kaminväggen ca 10-15mm tjockt och så jämnt som möjligt och helt fritt från luftbubblor - dessa spränger nämligen bruket när man senare eldar.
  3. Låt kokplattorna och/eller ringarna vara borttagna under det första dygnet efter murningen.
  4. Efter tre dygn kan eldning påbörjas. Påbörjas eldning tidigare finns risk för sprickbildning i massan. Viktigt! Eldning skall ske försiktigt de första gångerna

 

Tips ! Ställ 4-5 värmeljus i ugnen då tränger fukt lättare ur leran och förhindrar att fukten byggs in, vilket kan resultera i att leran spricker.

Med t iden måste nytt lager eldfast lera muras på.


Lycka till Önskar Ölands byggnadsvård :)

 

 

Enligt en annan hemsida jag hittade så vet man när man måste lägga på mer lera när piggarna syns, på ovan sidan av ugnen finns det tydligen små piggar som helt ska täckas med lera. En hink lera och spån kostar runt 200 kr, så det är inte så dyrt!

 

Fick tips av en gäst att lägga tegelstenar i ugnen när man inte använder den, då hålls värmen kvar mycket längre! Det ska jag prova i vinter så att det inte blir så kallt att gå upp på morgonen..

 

Vedspisen i gäststugan har kladdmajan som bodde på Torpet innan mig målat med en silver färg! Den sitter som berget, men med hjälp av ett färgborttagningsgel har jag lyckats få bort nästan allt på framsidan, som är blank. Svårare var det på den skrovliga ovansidan… Ska testa med värmepistol när jag åker ut nästa gång!

Här är en gammal bild från när jag precis börjat skrapa:


 


Längtan till landet…

Nu längtar jag till Torpet som bara den! I helgen var det så härliga höstdagar med krispig luft, men solen värmde fint i lä.

 

Om två helger ska jag ut igen, den här gången med mamma. Hon ligger hemma och är sjuk och bad mig lägga upp lite fler bilder från när jag var ute senast.Här är Torpet! En ganska mörk bild, men insåg att jag inte har lagt upp nästan några bilder på huset utifrån.. Här kommer en ljusare närbild:Det var ett så vackert ljus på eftermiddagen, nästan magiskt! Här är fältet som ligger granne med Torpet:


Verandans panel

 

Igår var jag hemma och var sjuk och passade på att gå till biblioteket. Stadsbiblioteket är verkligen en fantastisk byggnad, kunskapens tempel! Och jag bor bara ett kvarter ifrån! :)

 

Lånade Snickarglädje och Förstukvistar och verandor båda av Hans Mårtensson. Många vackra bilder och inspiration!

 

Och så lånade jag Vi rustade ett torp av Arne Lind, som var en personlig beskrivning om en familjs projekt med att renovera sitt torp under tio år. Mycket läsvärd! Läste den från pärm till pärm.

 

Men var hittar man snygga ”dockor” som det heter, de formsågade brädorna som man har som staket på verandor eller som locklister (eller lockläkt som det även kan heta)? Det var inte helt lätt att hitta på nätet, tillslut hittade jag en fabrikant som hade, Lundbergs.

 

De har två återförsäljare i Norrtälje, så det får bli en sväng förbi där på vägen ut till Torpet nästa gång!


Prylar…

Varje gång jag åker ut till torpet har jag med mig minst två ikea kassar med prylar som jag antingen köpt på Stadsmissionen eller Myrornas eller hittat i mammas källare. Än så länge är inte alla förråd fulla…


Det här är ett underlägg att ställa eldgaffeln till kakelugnen på! Finfin!Mera sänglampor! Alla 70-tals lampor ska bort.Lite bra-att-ha köksgrejer.. Och en äppel-skalare-urkärnare-skivare, mycket nödvändig pryl... ;)Har ni sett en vackrare sax? Myrorna, 25:-!


Masoniten flyger!

På min lilla tillbyggde veranda, från kanske 50-talet, har någon någon gång spikat upp en massa masonit. Det kliar i mina fingrar varje gång jag ser den. Så när jag var på torpet i helgen kunde jag bara inte stoppa mig själv, en timme innan vi skulle åka tog jag fram kofoten!

 

 

Det är bara den undre delen som är i masonit, resten har en riktig, gammal pannel.

Ångrade mig lite i efterhand… Jag har ju en hel del andra projekt på gång, och jag kommer behöva fixa panel innan vintern kommer. Men men, jag kunde som sagt inte låta bli.

 

Under dubbla lager masonit var det asfaltpapp och sen gammal panel.

 

Glömde i all stress att ta en bild på slutresultatet..

Försökte hitta en bild på hur jag skulle vilja ha det. Rev ut en bild ur en tidning, men den är kvar på torpet.. Men det var svårt att hitta. Jag vill att locklisten ska vara fint sågad, med lite snickarglädje. Brädorna bakom ska vara fuluröda och locklisterna också.

Hittade en bild på ett gult hus med den principen, men det är inte riktigt så jag vill ha det...
Fortsättning följer!RSS 2.0