Gipsskivor och byggnadsvård

I våra hus använder vi ofta 6mm renoveringsgips. Gips är något som är ifrågasatt av många byggnadsvårdare och jag har försökt reda ut varför.

 

Göran Gudmundsson, som av många ses som en byggnadsvårds-guru, är helt emot gips i gamla hus. Han menar att gipsskivor är stela, döda, rätvinkliga och förstör husets själ. Många menar att det är ett material som inte hör hemma i gamla hus och att alternativet är att lerklina väggarna, spänna upp papp eller använda träfiberskivor.

 

Vår erfarenhet av gips är att det inte alls blir raka och rätvinkliga väggar, om inte väggen under var det från början. En 6mm gipsskiva är så pass tunn att den lätt formar sig efter en böljande och sned vägg. Om man behöver regla upp under och gör det med tunna reglar och inte försöker räta upp väggen så förblir den böljande. Vi har inte behövt regla under gipsen, vi har haft timmerstomme eller annat fast trämaterial bakom alla lager av tapeter som vi gipsat över. Också en av gipsens fördelar! Alla tapeter sitter kvar bakom, som ett dolt arkiv över husets historia. 

 

I vårt fall så tog vi bort ett lager tjock tretex och två, tre lager modern tapet som satt på den, gipsskivan bygger betydlig mindre så foder och lister kommer fram bättre än innan. Att lister och foder förstörs av gips är annars ett av motståndarnas argument. 

 

Ett annat motargument är risken för att väggarna spricker med temperaturväxlingar. Vårt hus står kallt, vi har tapetserat på gipsen och inte fått några sprickor. Risk för sprickor finns alltid i gamla hus pga temperatur- och fuktväxlingar och att huset rör på sig, oavsett om man lerklinar eller använder träfiberskivor.

 

Den här bloggen har också utrett frågan: http://www.karleriks.se/2011/01/board-masonit-gips-eller-panel/

 

Här är i alla fall vårt nygipsade rum! Nu så ska taket, lister, foder och panelen målas, sist ska tapeten upp och sen är första gästerna välkomna att inviga rummet!
Garderobsdörrar

Äntligen har garderobsdörrarna i vårt sovrum kommit på plats! 

Det sägs att de sista 10%en tar 90% av tiden av ett byggprojekt, och det stämmer ofta. Inte för att dörrarna tog lång tid att göra eller måla utan för att det är svårt att komma till skott med det sista detaljerna.

Tyvärr så tog det sån tid så nycklarna till dörrarna hann försvinna. Men de dyker förhoppningsvis upp! 
Trippelfönster

Så här ser Ingrids fönster ut utifrån! Det saknas foder, masonitfasaden ska bytas mot "riktig", dörren mot en pardörr och fönstren på var sida om dörren till 3x2 lufts-fönster. 

Men visst kan man se hur fint det kommer bli?! 
Ingrids rum

Det blev ju jättebra att göra mobilinlägg! Tidigare vart de inte så snyggt. Man orkar kanske inte skriva så långt, men lite oftare förhoppningsvis. 
 
Ingrids rum är nu färdigmålat och fönstret är äntligen på plats! Sån enorm skillnad! Måste försöka leta fram en före bild. Men tänk er ett litet 50-talsfönster, korkoplast på golvet, grisrosa, färgsprutad masonit på väggarna och masonit i taket. 
 
Snart kommer det lite vackra möbler, som en barnutdragssäng i mörkbrunt trä från 20-talet och en liten, gammal barnpinnstol!
 


 
Väggerna är målade crèmvita (vit linoljefärg med lite gul ockra och pyttelite grönumbra). Foder och lister med vitt + grönumbra. Taket bara vitt.
 
Det är ett litet rum, ca 2,5x2,5m, men med ett stort fönster! 
 

Jobbar torpifrån!

Måste testa att göra ett mobilinlägg och se hur det blir.

Kom ut till landet imorse och sitter och jobbar inne på Torpet medan de andra är i andra huset. Det är lugnt och skönt. Börjar bli varmt nu också! 
Tapetval och panelfärg

I gästrummet är det en original bröstpanel, eller kallas det bröstpanel när den inte går upp till brösthöjd..? Lårpannel? Haha..

 

I det här inlägget trodde jag att jag mer eller mindre hade bestämt mig. Det skulle bli tapeten Vera och matchande grön panel.

 

 

http://entilltorpblogg.blogg.se/2014/february/uppdatering-fran-huset.html

 

Men så snubblade jag över tapeten Penelope, också från Sandbergs. Vera andas kanske lite mer 20-tal, även om Penelope också är från ungefär den epoken. Jag tycker kanske är Penelope är lite vackrare och mer i stil med Morris tapeten som vi har i master bedroom, mer Vera kanske passar huset bättre, den känns kanske mer Svensk och lantlig? Penelope är grönare än på vissa av bilderna nedan, de grönaste bilderna är mest rättvisande.

 

 
 
 
 

Så nu är frågan: Vera eller Penelope? Och andra frågan: off white eller grön bröstpanel? (Panelen i övre och nedre hallen blir fortfarande jugend-grön. Golvlister och foder blir grå som i resten av huset och taklist och tak är vita.)

 

 Penelope + grön panel:

 
 Penelope + vit panel:
 
 
Vera + grön panel:
 
 
Vera + vit panel:
 
 
 

Vad tycker ni?


Livstecken

Hej! Jättekul att höra att ni är några stycken som saknar bloggen, jag ska försöka lägga upp inlägg oftare än en gång i halvåret!

 

I helgen ska vi ut till Torpet och huset igen, för första gången sen december, eller var det november... Andreas har varit där några dagar under vintern och fått en hel del gjort. 

 

- Ingrids rum är i princip färdigmålat, femtioelva lager linoljefärg senare... Det var är blågrön färg på panelen tidigare som nu är off white. Nu är det bara fodren som behöver ett lager grått till.

 

- Lister och foder i övre hallen är på plats, gör så stor skillnad! "Bara" målning och behandling av golvet kvar. Golvet ska kalkas och såpas som alla andra golv. 

 

- Balkongdörren ut från gästrummet är igensatt och bröstpanelen lappad där dörren var. Kolla original tapeten!

 

- Lucka upp till vinden installerad och satt samma panel på som det är i taket, den syns knappt!

 

 

 
 
 
 
 
 

Håller på att förbereda ett till inlägg som kommer upp imorn. Jag behöver era råd om tapet och färg på panel! Väljer mellan två olika tapeter och två olika panelfärger.

 


RSS 2.0