Blomknopp
Jag har stört mig på dörrknoppen till förrådet i hallen/verandan sedan jag köpte Torpet så i helgen rök den! Den fula, bärnstensliknande, 70-talsknoppen fick ge vika för en vacker, vit, blomknopp. Jag vet inte hur tidsenlig den är, målet är ju att återskapa Torpets 1800-tals look, men jag tycker att den är vacker.
Den är köpt på Åhléns för 29:-. har sett att de har flera fina på Indiska också.
Städskåpet under trappan ska också få en sån knopp och bli intapetserat.
Lappad timmerstomme och ny panel
När jag kom ut till Torpet för några veckor sedan hade snickaren varit där och rivit bort lite panel för att se hur bottenstocken mådde. Den var märkligt lappad och lagad… med impregnerat virke! Men i helgen när jag kom ut efter midsommar så var bottenstocken bytt, hålet lappat och hela södra fasadens panel bytt. Virket var grundat med något rött (inte falufärg) men läkten var obehandlad.
Det var bara att börja måla!
Jag hade sett att det fanns två stora hinkar med falufärg stående i snickarboden, men när jag bytt om, tagit fram penslar och stege och skulle öppna dem såg de lite märkliga ut. Gryniga och konstiga. Jag har aldrig målat ett hus förut så jag rörde en stund men inget hände. Så jag gick och frågade grannen om de visste hur falurödfärg skulle se ut. Hon visade sig vara en fd färghandlare och informerade mig att färgen tyvärr hade frusit i vinter och var förstörd.
Så full fart iväg till färgaffären som snart skulle stänga för att köpa ny! Kom sekunden efter att de hade stängt men jag lyckades övertala dem att släppa in mig.
Så nu är första lagret målat, nästa gång jag åker ut ska det andra och sista lagret på.
Övergivna torp…
Midsommar firade jag utanför Örebro, i Sköllersta. Det är ett otroligt vackert område och känns så svenskt som det kan bli; öppna landskap, vackra gamla röda hus, rapsängar, djur på bete…
Men där fanns också hus som ropade efter någon att bry sig om dem. Som stod ensamma och övergivna, på väg mot en säker död! På väg till badet gick vi förbi det här huset, om det inte hade varit för att vi var ett så stort sällskap och att vi alla längtade till det svalkande vattnet så hade jag gärna gått närmre och snokat runt…
Efter midsommar bar det av till Torpet! Som möte mig med öppna armar, som alltid, och doftande torprosor. Men mer om allt som har hänt där i nästa inlägg, nu måste jag springa!
Prioritera!
Ett av mina största problem är att jag har lätt för att börja på många projekt samtidigt och inte bli klar med nått. Så när jag läste Saras blogg fick jag tipset att göra en prioriteringslista inför sommaren!
Här kommer den, stor som smått:
- Skrapa och måla taket i lillhallen, linoljefärg (0,5)
Köpa: Vit, matt linoljefärg. Penslar
- Lägga trägolv i köket (1)
Köpa: Obehandlat furugolv
Lista ut: spikat i sig själv och flytande eller med ”limmatta”?
- Måla köksgolvet med snedställda rutor, linoljefärg (3)
Köpa: två grå nyanser av linoljefärg
- Måla köksluckorna (0,75)
Köpa: Färg
Lista ut: Vilken färg? Spruta eller måla med pensel?
- Lägga trägolv i stora och lilla hallen och såpa det (2)
Köpa: Obehandlat furugolv, det som behövs för att såpa det
- Skrapa klart alla fönster- och dörrkarmar invändigt och måla dem, linoljefärg (2)
Köpa: linoljefärg, mindre penslar
Lista ut: Vilken färg?
- Lämna in det norra fönstret på renovering, trä behöver bytas ut
Lista ut: Finns det någon i närheten som renoverar fönster?
- Renovera fönster
Köpa: Kitt, färg och allt annat som behövs vid fönsterrenovering
Lista ut: Vilka är akuta och måste göras i sommar, vilka kan vänta till nästa sommar?
- Byta fasad på verandan, är masonit på den nu.. (1)
Köpa: Virke, list, falurödfärg, penslar
- Måla de delar av fasaden som snickaren bytt (1)
Köpa: Falurödfärg
- Måla de detaljer på huset som ska vara vita men som idag är övermålade i rött (0,25)
Köpa: Vit utomhusfärg
Lista ut: Måste de skrapas först?
- Byta betong plattorna framför dass till naturstensplattor (0,25)
- Måla dass invändigt, från furu till vita väggar (0,5)
Köpa: Färg av något slag
Lista ut: Hur gör man? Ska de laseras, rappas eller något annat?
Ojoj.. Det är bara två veckor av min semester som jag kommer kunna vara på torpet! Hur ska det här gå? Kommer i och för sig att åka ut så många helger som jag kan. Jag får se till att bjuda ut många vänner som kan hugga in!
Gjorde en överslagsräkning. Försökte vara realist, även om jag egentligen är en tidsoptimist… Siffran i parantes bakom varje punkt är antal dagar som jag tror att det kommer ta. Blir 13 dagar! Men då har jag inte räknat med inköp av material. Men jag har räknat med en persons arbete, så om man är två så går det nästan dubbelt så fort! Men känns ändå som om jag kan hinna innan hösten.
Har inte heller räknat in någon tid för fönsterrenovering, eftersom jag inte vet vilka som är akuta. Får se vad jag hinner, men nu har jag i alla fall en plan! Jag får inte börja på en ny punkt förens jag är klar med den förra. Om inte färg behöver torka eller så.. ;)
Och så kommer jag vilja ta det lite lugnt och ligga i solen lite också.. Men det ska jag nog hinna med!
Världens bästa mamma köper lampor!
Min mamma tycker att det är lika kul som jag att gå i butiker, och ibland när jag har tur så hittar hon saker som vet att jag behöver.
Igår ringde hon mig på jobbet och berättade att hon köpt fyra lampor till mig! Det var som om hon kände på sig att jag precis skrivit ett blogginlägg om just lampor.
Det var en skomakarlampa med vit, mjölkig, glasskärm. Tre små lampor, också de med vit, mjölkig, glasskärm, varav två av dem var likadana. Hon hade hittat dem på Stadsmissionen precis bredvid mig, för 60:- st!
Två såna här fick jag!
Det gula är bara smuts...
Frågan är var jag ska ha dem? En av de små hamnar nog i mitt sovrum. Och de andra kanske i gäststugan.. Så nu är det bara en lampa till hallen och en till vardagsrummet som jag behöver! Skomarkarlampan kanske kan få hänga i hallen tillsvidare.
Lampor…
Blocket är fantastiskt!
Då och då får jag för mig att jag aldrig mer ska köpa något nytt utan bara handla begagnat. Det är både roligare, mer miljövänligt och billigare! Men så hamnar jag ändå på stan och ser något som jag inte kan motstå.. Här kommer några bilder på fina lampor som jag hittade på blocket:
Vill ha en liten nätt krona till vardagsrummet. Inte för stor eller för fin, det är ju ändå ett torp!
I hallen/verandan kan jag tänka mig en lite lykta av något slag, eller kanske en sån här:
Men den var tvärr redan såld! Super billigt dessutom, tror hon ville ha 150:- för den!
Hittade den här på Bolagret:
Skulle också passa bra i hallen... Fanns i svart också.
Bolagret hade även en söt lampa som skulle vara fin i mitt sovrum:
Jag har letat i flera butiker efter textilklädda lampsladdar, de enda jag hittade var hiskligt dyra, 450:- för sladd med kontakter. Men idag var jag inne på Gysinges hemsida och där hade dom sån sladd som metervara! 45:- metern. Som hittat. :) Man kan säga mycket om Gysinge, men billigt är det sällan.
Länktips för den som vunnit på lotto!
Hej, idag satt jag och surfade efter lampor som skulle kunna passa på torpet. Är i behov av en liten sovrumslampa till kammaren, en vardagsrumslampa och en hallampa. Råkade snubbla in på den här sidan: http://www.byggfabriken.com
Och wow, vilka vackra saker de har.. Och så mycket! Allt från lampor till beslag och kranar. Men vilka priser!!! 10 000:- för en köksblandare! Ja, ni läste rätt tio tusen kronor. Den absolut enklaste skomakarlampan tog de över tusen kronor för, fyratusen för den tjusigaste. Så jag hängav mig åt blocket istället! Där hittade jag massor av fina lampor, billigt och dessutom miljövänligt.
1800-talsfiera trappan!
Har letat lite efter bilder på trappor i torp och det var inte helt lätt… Hittade en bild som är väldigt lik min trappa i modellen!
Jag vill dock inte ha pärlspont på städskrubbsdörren eftersom jag inte har det någon annan stans. Någon gullig tapet skulle passa bättre hos mig! Men jag tycker att stolpen är fin. Kan inte bestämma mig om jag vill ha räcke och spjälor eller inte… Det känns luftigare utan, men samtidigt är det kanske inte ”luftigt” man är ute efter i ett torp… Vill ju tillbaka till ursprungligt utförande. Hmmm…
Ah! Snilleblixt! När jag läste igenom mitt eget inlägg kom jag på vad jag ska göra med städskrubbsdörren! ”Någon gullig tapet skulle passa bättre hos mig”. Jag kan ta bort listerna på dörren och sen tapetsera över hela, så att det blir en dold dörr. Hm, tåls att tänkas på. :)
Snickarglädje, den enda sanna glädjen..
Kanske inte riktigt, men nästan!
Älskar de små detaljerna på gamla hus, det är dom som gör det. På baksidan av torpet är det någon som har målat över de vackra krusidullerna som sitter intill takfoten med falurödfärg! De ska åtgärdas i sommar. Har de något namn?
Riva - roligare än att bygga..?
Att få riva saker är väldigt kul… Självklart är jag för att vårda gamla vackra hus! Missförstå mig rätt. Men att få riva ner det fruktansvärt fula frigolit undertaket i min lilla hall var väldigt kul. Det är så lätt att riva, inget material behöver köpas eller någon direkt planering ske innan, det är bara att ta fram hammaren eller kofoten och riva.
Hittade dessutom ett vackert gammalt brädtak under! Hur kan man vilja dölja det med ett fult undertak?! Så nu är det bara att skrapa, slipa och måla det i en matt, vit linoljefärg!
Spjälorna vid trappen rök också, de kändes inte så 1800-talsmässiga.
Frågan är nu hur jag ska få mer 1800-talskänsla på trappan? Mamma tycker att jag ska måla den vit eller ljusgrå. Men jag är rätt så förtjust i den gröna färgen… Kanske skulle lite snickarglädje göra susen? Eller en mer bearbetad dörr till städskrubben?
När jag ändå skriver om lillhallen så kan jag passa på att visa en bild på hur golvet ser ut där nu. Efter att jag rev bort plastmattan så hittade jag det här:
Först tänkte jag att jag skulle behålla det som det är och bara måla de obehandlade plankorna i samma färg som de ursprungliga. Men eftersom jag kommer ha ett rutigt, grått, målat trägolv i köket och ett skurgolv på verandan så kan jag inte ha en tredje typ i lillhallen. Så nu är nog planen att lägga ett skurgolv ovanpå.
Nu ska jag ut på nätet och spana efter 1800-talstrappor!
Hur mår timmerstommen?
I söndags kom snickaren ut till Torpet för att diskutera hur vi ska göra med fasaden. Den var minst sagt lustigt lappad, med impregnerat virke.. Virket låg kant i kant med ytterkanten på timmerstockarna vilket lämnade ett tomrum bakom. Och det var inte direkt tätt lappat heller.
Men eftersom det bara är under fönstret så beslöt vi att låta det vara och bara byta bottenstocken. Han ska även pula in lite isolering bakom lagningen så att det inte blåser in så fruktansvärt. Hela fasaden ska bytas också men snickarglädjen ska sparas. Telefonledningen ska skrotas, vilket både är 1800-talsmässigt och 2000-talsmässigt!
Fönsterbrädan måste bytas också, och brädan ovanför fönstret. När jag och mamma stod inne och skrapade den fönsterkarmen på kvällen så dalade färgflagorna ut, så otätt är det!
Ska bli spännande att följa snickarens arbete! Jag kommer hänga över axeln på honom hela vägen. ;)
Almtorp
Snubblade över uttrycket "vårdträd" idag och tänkte att jag skulle kolla upp den exakta betydelsen.
Så här skriver wikidedia: Vårdträdet var i svensk folktro det stora dominerande trädet invid släktens gård, som troddes bära släktens lycka och välgång. Att skada trädet eller ens bryta löv av det ansågs medföra säker olycka och sjukdom. Hustomten, alternativt gårdens vättar, sades bo under vårdträdet, och åt dessa offrade man för att avvända sjukdom och olycka från människor och boskap. Det finns också en praktisk aspekt av vårdträd, det skyddar gården vid blixtnedslag.
Vanliga vårdträdsarter är ek, kastanj, lind, lönn, ask och alm. Även björk och rönn förekommer, i synnerhet norr om den biologiska norrlandsgränsen som skär genom Svealand. Mera ovanligt är att ett fruktträd utses till vårdträd. Barrträd förekommer över huvud taget inte. Flera släkter har tagit namn efter sin hemgårds vårdträd, till exempel släkterna Almén, Linnaeus, Lindelius och Tiliander.
Mitt vårdträd är en Alm! Det satt en fågelholk på trädet när jag flyttade in, så när ingen fågel flyttat in i holken så misstänkte jag att något var fel. Jag tänkte rensa den men det visade sig att den var helt tom, ingen hade någonsin bott där. Kanske är den omysig eller luktar människa?
När jag var ute sist såg jag dock att en liten fågel flyttat in i ett hål lite längre ner på stammen, som såg ut som ett gammalt hackspettbo. Trevligt att i alla fall nån vill bo i det gamla trädet!
Planlösning
På Stockholmsläns Museum finns bilder på olika vanliga planlösningar. Så här skriver Läns Museet på sin hemsida om parstugan:
"Parstugan var den vanligaste hustypen hos bönderna i länet ända in på 1800-talet. Vid sidan om parstugan fanns dels en variant av denna, men med rikare indelning, dels olika former av enkelstugor.
Parstugan har symmetrisk plan med vardagsstuga och gäststuga placerade på ömse sidor om en förstuga med bakomliggande kammare. Parstugan är en traditionell svensk byggnadstyp som kan följas tillbaka till åtminstone senmedeltiden. Hustypen var vanlig som manbyggnad på bondgårdarna redan under 1600- och 1700-talet. Oftast byggdes den i en våning för att så småningom ibland förses med en inredd vindsvåning."
Lite lustigt att de kallar ”salongen”/vardagsrummet för gäststuga. Och köket för vardagsstuga. Men det är i och för sig ganska talande namn.
Mitt torp är en parstuga. Spegelvänd från deras ritning och med en tillbyggd veranda med två förråd och med ett städskåp under trappan och utan kamin i kammaren. Förstår inte hur de fick plats på 1800-talet! I den lilla förstugan kan de inte ha fått plats med skor och jackor! Eller hade de skorna på inomhus kanske?
Mitt torp:
Och hur går det för trädgårdslandet?
När jag kom ut i helgen stog mina stolta potatisplantor och vajade i vinden! Kom att tänka på den där reklamen för lantchips; men varför står vi i den här djungeln?! Hihi..
Dillen hade också kommit upp några centimeter.
Och jordärtskockorna och morrötterna likaså. :)
Rabarbern var enorm! Den lilla plantan som jag köpte innan jag visste att jag redan hade rabarber var inte lika stor, men såg ut att trivas ändå! Det blev rabarberpaj till efterrätt.. mums!
Det som förvånade mig var att inget var angipet av mördarsniglar! Funderar på att lägga ner kampen mot dom. Om dom inte bråkar med mig så tänker jag inte bråka med dem.
Det var inte heller något ogräs i landet! Underbart! Men det kanske kommer...
Den blomstertid nu kommer...
I helgen var jag ute på Torpet! Och det var helt fantastiskt vackert! Allt blommade: äppelträden, syrénhäcken, hela gräsmattan var full av tusenskönor… Och massor med blommor som jag inte kan namnet på.
Gräset lyckades jag inte klippa förra gången jag var ute, jag fick inte igång gräsklipparen, så det var nästan knähögt. Så den här gången plockade jag fram den eldrivna trimmern, det tog tid och det blev inte lika kort som med gräsklippare.. men det fick funka för den här gången. Måste be någon kunnig ta en titt på gräsklipparen…
Här kommer lite bilder:
Det hade börjat bli mörkt när jag kom, men fantastiskt vackert...
I rabatten längs med matkällaren hade dessa vita blommor kommit upp!
Gräsmattan var full av tusenskönor, så söta.. Men det blev en tussenskönemassaker, var tvungen att klippa gräset.. Sparade några i kanterna.
Till och med gräsklippet i skottkärran var sanslöst vackert!
Så här såg mina ben ut efter att ha kört med trimmern. Och gräset luktade så gott!
Mmmm, äppelpaj, äppelmos, äppelkräm, äppelmust....
Hm, lyckas inte vända på bilden.. Jaja, dessa hade kommit upp mitt i hallonsnåret! I lila, rosa och vitt. Super söta tycker jag!
Bra sida med byggnadsvårdstips!
Måste bara tipsa om en sida till! Och det är stockholmslansmuseums sida, den har massor med bra tips och inspirerande texter.
http://www.stockholmslansmuseum.se/
För oss inbitna husentusiaster finns det nog få saker i livet som kan bräcka upplevelsen att stå inför en gammal förfallen och övergiven byggnad. Vördnad, vemod, omsorg, glädje - vi blir betagna och emellanåt handlöst förälskade. Atmosfären är mättad, eftermiddagssolen reflekterar sig skimrande i fönstrens handblåsta glasrutor, vildkaprifolen letar sig upp mellan takets oordnade lertegelpannor och vid husknuten står det gamla vårdträdet och breder ut sina knotiga armar till skydd mot andeväsen och andra hot. Stillhet. Tiden mellan då, nu och sedan upphör att existera. ”Kom” säger det lätt haltande gamla huset till dig, ”kom och ta hand om mig”.
Mossa, blånor eller tjärdrev..
Äntligen fick jag svar från min snickare! Han var där igår och började riva Torpets fasad för att se hur bottenstockarna mår. Det var både positiva och negativa besked.. Så här skrev han:
"Vi var i dag och rev bort panel på båda gavlarna. På gaveln mot vägen (södra) har man bristfälligt lagat tre stockar under fönstret som troligen var ruttna. Att timra in tre stockvarv är ett klart mer omfattande jobb än att byta bottenstocken. Jag tycker att vi tillsammans skall titta på hur det ser ut och fatta ett nytt beslut. Gaveln mot norr har friska stockar och där behöver bara panelen bytas."
Låter läskigt att han är på mitt Torp och river... Fick rysningar när jag läste det. Men det kommer nog gå bra, han är ju ett proffs!
Ringde och snackade med honom idag, och det verkar inte som att det gör så mycket att det är lappat under fönstret, det är bara otroligt otätt.. Stora glipor in i huset, vilket jag kände av i vintras när jag var där, tyckte att det blåste rätt ordentligt in vid kökssoffan! Så där måste jag täta på något sätt. Har börjat kolla upp gamla metoder för att isolera och läst så mycket jag kunnat på nätet. Vi ska mötas på Torpet på söndag och se hur det ser ut och snacka ihop oss!
Bland annat den här sidan hade mycket bra information:
http://www.rakennusperinto.fi/Hoito/Korjaus_artikkelit_sv/sv_SE/Isoleringen_i_gamla_hus/
Ska funder på vilken metod jag ska använda.. Mossa, blånor eller tjärdrev? ;)