Stockrosor
Nu när våren äntligen ger sig till känna börjar det klia i mina fingrar. Vill ha smutsiga händer och jord under naglarna!
Förra helgen röjde jag i min trädgård inne i stan och stoppade ner bondbönor i marken. Och började förkultivera sockerärtor (som ska bo i stan) och stockrosor som ska ut till torpet!
Det finns stockrosor som är ett åriga, två åriga och perenna, men vanligast är tydligen de två åriga. Det finns rosa, gula, vita, svarta och röda i många olika nyanser.
Jag plockade mina frön för två år sen från en stockros längs en vägkant. Kommer inte ihåg vilken färg de var eller om blommorna var enkla eller fyllda, så det kommer bli spännande att se. Men de måste ha varit vackra, annars hade jag nog inte tagit frön från dem!
Jag planerade dem i söndags kväll och imorse när jag vattnade så hade redan en kommit upp! Knappt fyra dagar senare. Nu står de i mitt miniväxthus i såjord, men så fort de blir hanterbara ska de sås om i blomjord och få större krukor. Sen kommer de nog att få stå i stan tills de växt till sig ordentligt.
Jag läste på bloggen ”slottsträdgårdsmästaren” att: ”Frö sås i krukor eller sålådor i juni-juli. Så inte för tidigt på våren, eftersom risken då är stor att plantorna börja blomma redan den första sommaren och då inte hinner bli tillräckligt kraftiga för att kunna överleva vintern.” Men det tänker jag skita i och hoppas på det bästa! Vore underbart med blommor redan i år! Fast jag kan ju så några frön i juni-juli också så är nästa år säkrat..
Det stod också att Stockrosor vill ha en solig plats men inte en direkt södervägg, men det skulle ju vara så fina mot fasaden vid entrén, och den råkar ju ligga i söder.. Testar i år så får jag se!
Fast den fasaden ska bytas och bottenstocken ses över, så jag kommer inte att kunna plantera ut dem förens det är klart, men min snickare sa att han skulle hinna fixa det under våren eller tidiga sommaren.
Nu håller jag tummarna för att de är vita eller ljusrosa och med fyllda blommor!
Imorgon ska jag ut till Torpet och fira Valborg. Det som står på att-göra-listan är:
- Gräva upp och göra ett trädgårdsland
- Stoppa ner potatis i jorden
- Stoppa ner jordärtskockor
- Plantera min rabarber som jag köpt
- Så ängs blomster
- Så morrötter
- Skrapa färg från fönsterkarmar och dörrar
Längtar!
Köket
I köket finns idag platsbyggd inredning med ljusrosa/beiga luckor och en elspis med två plattor. Diskbänken är nog väldigt gammal, ganska stor och klumpig men ändå charmig. Bänkskivan är riktigt tråkig, från 70-talet, men jag vet inte vad jag ska ha istället.. En träskiva av något slag skulle nog vara mest tidsenligt.
Alla fönster- och dörrkarmar har målats om många gånger, det senaste lagret är en tjock, brun platsfärg. Jag har börjat skrapa men det tar sån tid! Men det är kul att se alla lager av färg, karmarna har varit gula, ljusblå, ljusgrå och vita innan.
På väggarna är det en stänktapet, men jag är inte så förtjust i den. Har funderat på en som ser ut som en gammal schablontapet. Har hittat flera på Alviks måleributik, har en bra hemsida med bilder på alla tapeter! Den nedersta kommer därifrån och kostar bara 439:- rullen! Jag har så lågt i tak och mycket fönster och dörrar så det kommer inte gå så mycket ändå. I köket är det ca 2 meter i tak, tre fönster, två dörrar och en stor öppenspis. Blir kanske inte mer än en rulle som går åt!
Vedspisen är i ett gott skick och värmer bra.
Tyvärr så är inte det gamla trägolvet kvar, på 70-talet göt man ett betonggolv med värmeslingor i och la på en plastmatta. Planen för golvet är att riva ut platsmattan, började förra helgen men kom bara en kvadratmeter, den satt verkligen som berget! Sen har jag tänkt måla betonggolvet rutigt i två gråa nyanser, som man gjorde med trägolv förr. Hoppas att få tillbaka 1800-tals känslan!
Ett så här vackert golv vill jag ha! Men i grå/grå, inte vit/grå rutor.
Och så här ljusa fönsterkarmar! Kanske plocka upp den ljusgrå färgen i golvet... Tänkte måla luckorna i samma ljusgrå också.
Jag gillar dom här lamporna, skulle passa fint över min arbetsbänk och diskbänk.
Och lite väggfasta hyllor ska upp, med vackra burkar och flaskor...
Det kommer bli ett stor projekt att måla betonggolvet.. men det kommer att bli en så stor skillnad från det fula platsgolvet som ligger där nu!
Trädgårdsland
Som jag skrev tidigare så vill jag anlägga ett trädgårdsland! Så nu har jag läst på om hur jag ska gå till väga.
Många sidor förordar att man ska gräva bort massa jord så man får en djup grop för att sedan köpa jord för att odla i, men det tänker jag inte göra! Det finns ju massa jord i backen.
Ett bra tips jag hittade var att man gräver bort ”skalpen” på marken (allt gräs, mossa och ogräs) gräver runt och luckrar upp jorden för att sen gräva ner tuvorna med rötterna uppåt. Då blir de till jordförbättring när de förmultnar! Men man ska nog gräva ner dem rätt djupt så att man inte får upp allt ogräs igen..
Jag har en gammal kompost som ingen gjort ”uttag” från på många år, så den tänkte jag gräva runt i och lägga i mitt land. (Måste bara flytta på lite hallon som rymt upp i komposten först..) Och så åker jag förbi något stall på vägen ut och köper (eller om jag har tur får) lite hästgödsel. Jag är av den bestämda åsikten att det inte ska behöva kosta skjortan att få gröna fingrar!
Har inte bestämt mig om jag ska ha kantstenar runt mitt land eller om jag ska fläta en kant av grenar.. Det finns många vackra stenar på allmänningen bredvid mitt torp. Det får bli en senare fråga!
Men stigar mellan raderna av grönsaker behöver jag, och till det tänkte jag använda ett gäng tjocka brädor som jag hittade i vedboden. Blir nog fint slitna med åren. Hoppas bara de inte blir för hala..
I landet blir det potatis, morot, jordärtskocka och mangold. Alltså växter som inte kräver så mycket kärlek och vatten.
Har bestämt mig för att jag vill ha rabarber också, men den får nog stå någon annanstans.
Stockrosor vill jag också ha! Fast nära huset, tycker de skulle passa så bra därute. Har köpt ängsblandning och lupinfrön också! Men det kanske jag redan skrivit..?
Bollen är i rullning!
Många samtal har det blivit till snickare, skorstensfejare och rörkillar..
Fasaden har blivit lite rutten på båda kortsidor och behöver bytas, kanske är även den nedersta stocken angripen. I lördags när jag var ute på Torpet kom en trevlig kille från en lokal byggfirma förbi och tittade så nu har jag fått en offert på arbetet som jag är nöjd med!
Jag är ganska händig tycker jag, men att med domkraft hissa upp mitt torp och byta syll kändes inte i min liga.
När han var där tittade han även på taket på gäststugan och sa att det är det som är mest akut att åtgärda. Jag visste att det skulle behöva bytas, men kanske inte att det var så bråttom.. Det är ett gammalt papptak som är helt övervuxet av mossa. Han föreslog ett plåttak som måttbeställs och kommer klart från fabrik och som ser ut som ett gammalt plåttak. Jag var lite sugen på takpannor, men han sa att mitt tak inte skulle orka bära pannor eftersom stommen inte är dimensionerad för det. Så det blir nog bra ändå.
Har även fått offert från en lokal skorstensfejare, men den är jag inte lika nöjd med… han tyckte att kakelugnens skorsten skulle behöva rivas ner och muras upp från bjälklaget. Får se vad nästa kille säger. Till vedspisen i gäststugan skulle det räcka med att föra ner ett sånt där tätnings rör.
Har insett att jag måste byta pump också.. Den som finns just nu är en sugpump från 70-talet som saknar en packning. Har läst allt jag kommit över om pumpar och förstått att jag borde ha en sänkpump istället. Skulle vilja ha en varmvattensberedare och elslinga i backen när jag ändå håller på… Får se hur det blir!
Längtar så till Valborg när jag ska ut nästa gång!
I´m not alone!
Men om jag insett det underbara med gamla torp, så klart att andra också kan göra det!
Hittade hennes blogg: http://litettorp.blogg.se/
Ska se till att samla alla bra länkar jag hittar här.
Snart kommer lite inspirationsbilder!
Dags att planera trädgården!
Nu börjar det knoppas överallt och det är dags att planera trädgärden!
Så här första året vet jag inte riktigt vad som kommer komma upp ur jorden, ska bli spännande att följa! Det som jag vet finns är två äppelträd, men de är tyvärr misskötta och ganska höga och stolpiga, men jag ska försöka forma om dem med tiden. Det finns även ett hallonsnår som jag har ansatt i och två stora gamla vinbärsbuskar. Vinbär ska ansas först på hösten så dom är ett senare projekt.
Jag här även sett en hel del smultronblad som redan tittat upp, framförallt runt matkällaren.
Jag kommer inte vara ute mer än på helgerna och någon vecka på semestern under sommaren så jag måste tänka på att inte ha något som behöver så mycket omvårdnad.
Sättpotatis har jag redan köpt och lagt i mina fönster i stan, en riktigt tidig sort till midsommar och en lite senare som ska räcka resten av sommaren.
Jag är även väldigt förtjust i jordärtskockor och de klarar sig tydligen bra själva också. De ska sås så fort som möjligt och bildar höga blommor, nästan som solrosen, som den är släckt med. Skörden kommer inte förens på hösten, men den som väntar på något gott! Tycker dessutom att de man köper i butiken är ganska dyra…
Mynta hade jag också tänkt satsa på. Den är så härlig att ha i drinkar på sommaren och på efterrätter. Förra året gjorde jag ett mynta-socker, hackade mynta och blandade med socker och lät torka. Super gott på melon eller jordgubbar. Man kan även ha lite limesaft och skal i. Nu längtar jag till sommaren!
Läste på lite på Odla och fann att Mangold inte behöver så mycket omvårdnad. Den har dessutom en så vacker färg!
Min tomt är på gott och ont inte så stor, just nu vet jag inte ens var jag ska få plats med min lilla potatisodling… Men i den bortre ändan vid hallonsnåret kommer jag nog få offra lite gräsmatta, där kommer jag nog ändå inte vara så mycket.
Här kommer en liten skiss över tomten:
Mina misslyckanden och framgångar kommer att dokumenteras så att jag inte gör samma misstag nästa år! Bilder och tips kommer.
Påsk på Torpet!
I helgen var det påsk på torpet. Mamma och jag åkte ut på fredag morgon med bilen proppfull. Förstår inte vad det var för saker, för torpet slukade dem snabbt. Lite tavlor på gamla släktingar i fina guld ramar (lägger upp bilder på dem snart) och lite lakan och kuddar. Och förbrukningssaker såklart. Mitt fina antika nattduksbord fick komma ut också, det passar mycket bättre där än i stan.
Pyntade lite fint i trädgården med påskfjädrar!
Hann med en hel del på de dagar jag var ute! På söndagen kom tjejerna ut och hjälpte till, Tessan visade sig vara en skicklig äppelträdsbeskärare. Vi klippte även ner Syrénhäcken lite på framsidan av huset och ansade hallonsnåret.
Vid ingången till torpet stack lite stenar fram och när jag började krafsa visade det sig att det var en vacker sten trappa och även en stengång som ledde fram till torpet och även till gästhuset! Den låg säkert 5-10 cm under ett lager av jord, mossa och gräs så det var ett riktigt slitgöra att få fram den. Blev inte riktigt klar, får fortsätta i helgen!
Före:
Efter:
Ny på det här..
Jag är ny på det här med att blogga.. Insåg just att man kan lägga in text och bild i samma inlägg. Ska även försöka få inläggen mer läsbara! Vet dock inte hur jag ska få texten lite större, men det ska jag nog kunna lista ut.
Nästa inlägg blir snyggare!
Då kommer lite bilder från Påsk på torpet! Eller kanske ett inlägg om trädgården… Vi får se!
Mäklarens bilder
En vecka som torpare!
Nu har det gått en vecka sedan jag fick tillträde till mitt torp! Har svårt att koncentrera mig på jobbet, det enda jag tänker på är tapeter, trägolv, takpannor, inredning mm.
Jag var ute fem dagar över påsken och fixade och donade. Jag hade tur som fick tillträde så snabbt och att jag fick alla inventarier! Och då menar jag alla; porslin, kastruller, stekpannor, glas, bestick, husgeråd, möbler, trädgårdsredskap, en vedklyv, gummistövlar, träskor, gallonjackor mm mm. Allt man kan tänka sig att behöva helt enkelt! Efter hand kommer jag säkert byta ut saker, men det mesta är riktigt fint och i gott skick.
Så jag är alltså 25 och har köpt mig ett torp från 1800-talet. Känns stort och spännande! Husen är i ganska gott skick med tanke på hur länge det stått där. Det som behöver göras inom ganska snar framtid är att kolla hur illa däran syllen är på kortändorna på huset, fasaden är lite rutten och risk finns att syllen helt eller delvis måste bytas. Taket på gästhuset har inte börjat läcka än, men det är nog en tidsfråga. Det är ett papptak som sett bättre dagar..
Jag har egen brunn men pumpen har jag inte fått igång än, en packning verkar ha tröttnat. Men det är lätt fixat. Det är bara sommarvatten just nu, i framtiden kommer jag vilja ha vintervatten men det är ett senare projekt.
Vinden har ett inrett rum och ett oinrett, bara råvind, så det är också ett projekt, men det får också vänta.
Min kakelugn funkar inte, skorstenen måste muras om. Har fått en offert från en lokal murare, men den känns lite saftigt. Får se om jag kan lösa det på något billigare sätt. Vedspisen i gästhuset fungerar inte heller, men den skulle inte vara lika dyr att fixa till.
I köket ligger en plastmatta, och under den ett betonggolv med värmeslingor. Men den tänker jag dra bort i helgen. Och sen tänker jag måla golvet ljusgrått med mörkare grå rutor, som man gjorde med trägolv på 1800-talet. Luckorna är idag ljusrosa/beigea så de behöver också målas, kanske ljusgrå dom också… På väggarna är det en stänktapet, vilket jag inte är så förtjust i men den tänker jag byta ut till en vackrare. Bilder kommer på kökets utveckling!
Här kommer bilderna från mäklaren!
Välkommen till min nya blogg!
Men...
...min ursäkt är att bloggen kommer fungera som min renoveringsdagbok, där jag själv kommer kunna följa mitt torps utveckling. Och om andra vill följa med på denna spännande resa så är ni välkomna!
Jag är intresserad av heminredning, renovering, trädgårdsarbete och matlagning, så alla dessa ingredienser kommer att förekomma.