Flaggnings regler
Jag och min sambo diskuterade i somras kring flaggreglerna, om några var lagar eller om det bara var rekommendationer. Här kommer svaren!
Historia
Bruk av flaggor är historiskt sett förknippad med sjöfart och förekom redan före vår tideräknings början. Flaggning i modern mening uppstod dock inte förrän på i början av 1200-talet då fartyg från de italienska handelsrepublikerna Venedig och Genua började föra nationsflaggor. I slutet av 1400-talet var det ett fast etablerat bruk att fartyg skulle föra flagga som utvisade fartygets nationalitet. I jämförelse med flaggning till sjöss är flaggning på land en relativt ung tradition. På 1600-talet kunde det förekomma flaggning på fästningar, framför allt på sjöfästningar. Senare kunde flaggning även förekomma på slott, kungsgårdar och beskickningar. Det var dock under 1800- och 1900-talet som flaggning på land fick sitt genombrott genom att flaggor efterhand kom att ses som symboler för hela folk och inte enbart för stater och deras ledningar.
Oscar II bestämde 1873 att en flaggstång skulle resas på Stockholms slott och att kungaflaggan skulle vara hissad när kungen vistades på slottet, vilket fortfarande görs då nuvarande kungen vistas på slottet.
I samband med Unionsupplösningen med Norge flaggades det allmänt i Stockholm och detta tillfälle verkar ha givit privatpersoner anledning att skaffa sig flaggstång och flagga. Med första världskriget fick den allmänna flaggningen sitt stora genombrott i Sverige. Den 6 juni 1916 firades för första gången Svenska flaggans dag i hela Sverige. Detta år togs också ett viktigt initiativ av grosshandlaren Johan Petter Åhlén, som erbjöd sig att skänka sammanlagt 2 000 flaggor till personer som kunde visa att de ägde en minst 12 meter hög flaggstång. 16 000 ansökningar kom in och efter en insamling kunde han dela ut totalt 8 000 flaggor.
Flaggningstider
1 mars - 31 oktober hissas flaggan klockan kl. 8. Under övrig del av året kl. 9. Flaggan halas vid solnedgången, se almanackan, dock senast kl 21. Detta är regler som rekommenderas, ingen lag förbjuder dig att ha flaggan hissad dygnet runt.
Flaggning vid dödsfall
Flaggan hissas på halv stång på döds- och begravningsdagen, då den först hissas i topp och omedelbart därefter halas 1/3 av stångens längd. När jordfästningen ägt rum, hissas flaggan i topp, varefter den halas antingen omedelbart eller på ovan angiven tid.
Förvaring
Vik inte ihop en våt eller fuktig flagga utan låt den först få torka. Vik flaggan så att den blå duken kommer utåt. Detta för att den gula färgen lättare fläckas och smutsas ner.
Vimpel
En svensk vimpel är delad längs med vimpelns längd i ett blått och ett gult fält. Under senare år har det dock blivit vanligt med en blågul korsvimpel som men denna utformning har inget stöd i traditionen. Vimpeln kan vara hissad dygnet runt, dock ej samtidigt med flaggan. Vimpeln är en trevlig dekoration, som gärna kan vara hissad året runt. Använd inte korsvimpeln som ersättning vid t ex allmänna flaggdagar. Den svenska och finska vimpeln består ju av två olika färgfält. Dessa vimplar skall hissas så att den blå färgen kommer uppåt.
Såg när jag letade information att man kan ansöka om att få en flagga av länsstyrelsen! Vet inte alls vad som krävs, men man kan ju försöka. Ansökan ska vara inne senast 1 januari. http://www.nationaldagen.se/sveriges-flagga/ansok-om-flagga-fana/