Instagram

Jag kanske är den sista att haka på instagram-trenden... För er som inte vet är det ett verktyg till mobilen med vilket man kan förändra bilder, ändra skärpan och få dem att se gamla ut. Om man vill kan man sedan pubilcera dem, som på en fotoblogg, men det väljer jag att inte göra. Här kommer några av de bilder jag lekt lite med.

 


Skorstens vård

 
I våras murade jag om den ena skorstenen, den var i väldigt dåligt skick och fick muras om helt. Den nya skorstenen är nu helt obehandlad och med silvriga, blanka skorstensöverbeslag. På semestern skulle jag vilja fixa till den.
 
 
 
 
Mina två andra skorstenar är orginal tror jag och de är behandlade med svarttjära. Personligen tycker jag att det är snyggare med putsade skorstenar, men frågan är om jag ska tjära den nya skorstenen eller om jag ska putsa  alla tre? Går det att putsa på gammal svarttjära eller måste jag få bort den på något sätt? 
 
Vilken färg ska jag måla skorstensöverbeslagen i? Tydligen är rött, grönt eller svart "rätt". 
 
Den här infon hittade jag på http://www.stockholmslansmuseum.se :
 
Ytbehandling, plåtinklädnad
Hela skorstensstocken putsades för att den skulle bli tätare. Den utvändiga skorstenen är utsatt för väta och kyla och det har funnits olika metoder för att skydda den. Fram till 1800-talets mitt var det vanligt med kalkputsade och vitkalkade skorstenar. Att behandla oputsade skorstenar med svarttjära (trätjära blandad med kimrök) eller svart linoljefärg var allmänt förekommande på 1800-talet. Även målning med röd slamfärg har förekommit. Man kunde också klä in den helt med falsad skivplåt när järnplåten blev billigare under andra häften av 1800-talet. Mot slutet av seklet fick man tillgång till fabrikstillverkat tegel i frostbeständigare kvalitet och det blev inte längre nödvändigt med ytbehandling eller plåtinklädnad. Men många arkitekter vid 1900-talets början sökte sina förebilder i äldre byggnadstradition. De vitkalkade skorstenarna blev åter moderna, och på 1920-talet kläddes gärna skorstenarna med falsad skivplåt.

Skorstensöverbeslag 
För att skydda skorstenen murades den med en utkragning - en utskjutande krans av tegelstenar längst upp. Krönet täcktes av enkupiga tegelpannor. Under andra hälften av 1800-talet blev skorstensbeslag av plåt blev vanliga på all typ av bebyggelse. Plåtbeslagningen utformades konstfärdigt som ett ”tak” över skorstenens murade krön. Plåtbeslaget bestod av plåtar som sammanfogats till skivor med s k hakfals. Plåtskivorna fogades i sin tur ihop med s k ståndfals. Beslaget fästes med långa plåtbleck som spikades fast i murfogarna med klippspik. I början av 1900-talet fick skorstensbeslagen ofta dekorativa former och målades i engelskt rött, kromoxidgrönt eller svart.

Skorstenar med huv

Skorstenar med någon form av huv har varit brukligt på de hus man inte dagligen eldade, som smedjor, backstugor och badhus. Skorstenshuven skyddade skorstenen mot regn och snö som annars kunde orsaka frostsprängning. Flera olika typer förekommer; ett s k svep av plåt är en variant. En ”ballerina” eller ”dansare” som vrider sig efter vinden sattes på skorstenen för att få bättre drag.
 

Sommar och rosor

Sommaren rullar på och jag blandar ledighet med jobb. Hittills har jag varit på Torpet, sen ut till Sandhamn, sen lite jobb uppe i Gällivare och så tillbaka till Torpet en natt innan scoutläger. Och nu lite jobb igen. På fredag börjar min två veckor långa, sammanhängande semester. Och den ska spenderas på Torpet! Tillsammans med min sambo/granne.

 

Vi har sagt att vi ska ta det lugnt och inte dra igång några stora renoveringsprojekt. Men vi får väl se hur det går. ;) Min glasveranda ska få golvlister och tapetseras, kommer bli så fint! Lägger upp bilder så fort det blir klart. Och så lär det bli en hel del loppisar, kanske drar vi norrut för en gårdsauktion eller två.

 

När jag var ute på Torpet sist stod alla rosor i full blom! Tyvärr så blir inte de röda färgerna nå bra i mobilkameran.. Stockrosorna hade börjat slå ut också, djupt bordeaux röda var det. En liten överraskning, hade hoppats på vita eller ljusrosa. Men den mörka röda färgen gör sig rätt fint till Såpnejlikorna som de delar rabatt med. 

 

 

 Den nya rosen nere vid planket som jag planterade i år. Otroligt fina och stora blommor!

 

 

 Köksfönstret med Stockrosor och såpliljor framför. Håller tummarna för att stockrosorna inte växer så mycket mer... Borde inte satt dem framför fönstret.

 Såpnejlika som jag grävde upp förra året ute på fältet

 

 

Gäststugans rosor, vet inte vilken sort de är. De fanns här innan mig.

 

 

 

 

 

 


Inte bara ligga på sofflocket

 Det här inlägget skrev jag 29/12 2010 men sparade det som utkast, nu hittade jag det!

 

Under julfirandet på Torpet kunde vi ju inte bara äta gott och ta det lugnt. Lite skrapa blev det allt!

 

Jag gick på köksbordet som vi hade stört oss på länge. Det hade ett tjockt, blankt lager av kritvit färg som hade målats ovanpå ett flagnande lager av färg. Så här såg kanterna ut:

 


Och när väl kanten var klar så gick jag på skivan!

 


Blev så stor skillnad! Sen är det ”bara” benen kvar… Bordet har tidigare haft en iläggskiva (som tyvärr är borta) så det har sex stycken ben, som är vackert svarvade men jättejobbiga att skrapa. Det får bli ett senare projekt.


Medan jag skrapade bord fortsatte mamma med vedlåren som hon började skrapa i somras. Många, tjocka, hårda lager färg! Men den kommer bli så fin, tänkte måla den lite dala inspirerad, kanske med engelskt rött som bas…


 

Köksbordet är nu mera utbytt mot ett rektangulärt klaffbord och det runda bordet står som två halvmånebord i vardagsrummet. Vedlåren är färdigskrapad men har inte målats än.

 


Odla i stan

Trotts att vi bor i stan och inte har någon balkong så har vi små odlingar. I köks fönstret står basilika, en tomatplanta, paprika och chili. Tomaten är över en meter hög nu och har massor med blommor. Det hade passat bättre med en busktomat men vi fick den av svärmor så det fick bli så i år. Ibland saknar jag balkong.. Nästa gång vi flyttar kanske!


Loppis

Glömde skriva att vi var på loppis i Småland också! Hittade tyvärr inget men ladan som den var i var värd besöket!


Småland igen

Förra helgen var jag i Småland igen, denna gång med tjejerna. Väldigt fint hus, la upp bilder på det för två år sen när vi var där sist. Här kommer nya bilder, och snart några till. Blogg.se har uppdaterat sitt bloggverktyg och plötsligt dök fyra utkast som jag skrivit upp! Ska publicera dem snart. Lite skåpmat har ingen dött av! :)


Min gårdsbild

Det är inte så ofta jag visar bilder utifrån på helheten. Mest är det nog för att jag tycker att taket på Torpet är så fult.. Ett plegel tak. :S (alltså tegelimitation i plåt) Ska bytas någon gång i framtiden om jag får lite pengar över.
Men min gårdsbild är fin tycker jag! :)
Potatislandet växer bra, men den tidiga potatisen var inte riktigt klar när jag drog upp några plantor i helgen. Den kom ner lite sent i jorden och dessutom har det varit så kallt. Men den kommer vara perfekt om två veckor när jag ska dit igen!

Svalt skafferi

 

För några dagar sen la jag upp bilder från ett skafferi i Småland och undrade hur det kunde vara så kallt. Nu har jag fått svaret!

 

En gammal beprövad teknik som kanske är på väg att bli bortglömd(?). Ett rör grävs ner på frostfritt djup och leder kall luft till skafferiet året runt. Se mer på: http://36organicm2.blogspot.se/2010/07/jordror.html

 

 

 

 

SaraMay är snickare och håller på att bygga om ett uthus till ett hem på 36kvm med närproducerade, återanvända, ekologiska material och byggtekniker. Väldigt spännande att följa!


I sommar blir det loppis hos oss!

 

När Andreas köpte sitt hus för någon månad sen var det fullt av saker som han inte vill ha och samma var det för mig när jag köpte för 2,5 år sen. Så nu äntligen ska vi ha en loppis!

 

Vi tycker båda två att det är väldigt kul att gå på loppisar, men det känns lite konstigt att ha en själv. Saker som han hade burit ut från sitt hus till loppisen i längan, ”räddade” jag över till mitt hus. Bland annat dessa två gula skålar.

 

 

 

 

Jag ska se till att förvarna i god tid här på bloggen innan vi öppnar, om ni har vägarna förbi!


Söta små blommor

 

Här och var längst med matkällaren växer det små söta blommor. På ena sidan om källaren är de vit och på andra lila. Jag har inget minne av att de växte här förra året, eller i alla fall inte så många. Någon som vet vad de heter?

 

Det är inte helt lätt att gå i den lilla stentrappan ner till matkällaren utan att trampa på blommorna...

Sommarpresent till vedspisen

Igår beställde jag ett nytt brännjärn, en bakplåt och ett röklock till min Husqvarna 727.

 

 

Beställde från http://www.vedspis.se/ och de var mycket hjälpsamma och trevliga, med snabba svar på mailen.

 

Brännjärnet sitter mellan elden och ugnen för att skydda ugnssidan. Mitt har bågnat lite och är tydligen uttjänt. Man bör byta ett järn som ser ut som mitt för med tiden så sliter det på ugnssidan och om den spricker så finns inte den delen att köpa idag och sotaren dömer ut spisen. Ett nytt kostade 460:-.

 

 

Där man eldar finns även ett cisternjärn (mot vattencisternen) och ett bakre järn, men mina ser okej ut.

 

När jag ändå var inne på deras hemsida såg jag att de även hade bakplåtar! Jag har ingen till min spis, och eftersom jag lagar en del mat i den så tyckte jag att det vore kul att ha. 235:- kostade den.

 

Och så passade jag även på att köpa ett nytt röklock. Det sitter ovanpå spisen och mitt är sprucket, 212:-. Och så 200:- frakt för alltihop.

 

Glad sommar till min vedspis!



Ohyra!

 

Den här sommarens regn har bidragit till att ohyran trivs som fisken i vattnet.

 

Vissa av mina rosor (som förövrigt har massor med knoppar) har blivit angripna av vad jag tror är blad- och knoppvecklare eller rosenbladsteklar. De är små gröna larver som äter upp knopparna! De verkar inte vara intresserade av bladen utan går direkt på knopparna. Mamma har plockat dem, och det verkar vara det enda man kan göra. Någon som har något tips?

 

 

Stockrosorna är det värre med. Den ena plantan verkar ha fått Stockrosrost, små bruna fläckar/vårtor under bladen. Den har även bladlöss och tvestjärtar som äter på knopparna och gör små runda hål i bladen. Detta är dessutom första året som jag får knoppar överhuvudtaget, planterade ut dem rätt sent för två säsonger sen. Håller tummarna för att jag får se någon av dem blomma!

 

 

Just nu har jag dessutom hyrt ut Torpet för första gången. Så under två veckor kommer de små rackarna få mumsa ostört…


RSS 2.0