Gipsskivor och byggnadsvård

I våra hus använder vi ofta 6mm renoveringsgips. Gips är något som är ifrågasatt av många byggnadsvårdare och jag har försökt reda ut varför.

 

Göran Gudmundsson, som av många ses som en byggnadsvårds-guru, är helt emot gips i gamla hus. Han menar att gipsskivor är stela, döda, rätvinkliga och förstör husets själ. Många menar att det är ett material som inte hör hemma i gamla hus och att alternativet är att lerklina väggarna, spänna upp papp eller använda träfiberskivor.

 

Vår erfarenhet av gips är att det inte alls blir raka och rätvinkliga väggar, om inte väggen under var det från början. En 6mm gipsskiva är så pass tunn att den lätt formar sig efter en böljande och sned vägg. Om man behöver regla upp under och gör det med tunna reglar och inte försöker räta upp väggen så förblir den böljande. Vi har inte behövt regla under gipsen, vi har haft timmerstomme eller annat fast trämaterial bakom alla lager av tapeter som vi gipsat över. Också en av gipsens fördelar! Alla tapeter sitter kvar bakom, som ett dolt arkiv över husets historia. 

 

I vårt fall så tog vi bort ett lager tjock tretex och två, tre lager modern tapet som satt på den, gipsskivan bygger betydlig mindre så foder och lister kommer fram bättre än innan. Att lister och foder förstörs av gips är annars ett av motståndarnas argument. 

 

Ett annat motargument är risken för att väggarna spricker med temperaturväxlingar. Vårt hus står kallt, vi har tapetserat på gipsen och inte fått några sprickor. Risk för sprickor finns alltid i gamla hus pga temperatur- och fuktväxlingar och att huset rör på sig, oavsett om man lerklinar eller använder träfiberskivor.

 

Den här bloggen har också utrett frågan: http://www.karleriks.se/2011/01/board-masonit-gips-eller-panel/

 

Här är i alla fall vårt nygipsade rum! Nu så ska taket, lister, foder och panelen målas, sist ska tapeten upp och sen är första gästerna välkomna att inviga rummet!
Kommentarer
Postat av: Marcus

Hej!

Nu har jag sträckläst hela bloggen på några dagar. Mycket imponerad över erat arbete och att du dessutom är så duktig på att dokumentera allt.
Stora sovrummet ser verkligen helt magiskt fint ut.
Hoppas du fortsätter uppdatera lika flitigt!

/Marcus

2016-03-30 @ 13:32:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0