Gipsskivor och byggnadsvård
I våra hus använder vi ofta 6mm renoveringsgips. Gips är något som är ifrågasatt av många byggnadsvårdare och jag har försökt reda ut varför.
Göran Gudmundsson, som av många ses som en byggnadsvårds-guru, är helt emot gips i gamla hus. Han menar att gipsskivor är stela, döda, rätvinkliga och förstör husets själ. Många menar att det är ett material som inte hör hemma i gamla hus och att alternativet är att lerklina väggarna, spänna upp papp eller använda träfiberskivor.
Vår erfarenhet av gips är att det inte alls blir raka och rätvinkliga väggar, om inte väggen under var det från början. En 6mm gipsskiva är så pass tunn att den lätt formar sig efter en böljande och sned vägg. Om man behöver regla upp under och gör det med tunna reglar och inte försöker räta upp väggen så förblir den böljande. Vi har inte behövt regla under gipsen, vi har haft timmerstomme eller annat fast trämaterial bakom alla lager av tapeter som vi gipsat över. Också en av gipsens fördelar! Alla tapeter sitter kvar bakom, som ett dolt arkiv över husets historia.
I vårt fall så tog vi bort ett lager tjock tretex och två, tre lager modern tapet som satt på den, gipsskivan bygger betydlig mindre så foder och lister kommer fram bättre än innan. Att lister och foder förstörs av gips är annars ett av motståndarnas argument.
Ett annat motargument är risken för att väggarna spricker med temperaturväxlingar. Vårt hus står kallt, vi har tapetserat på gipsen och inte fått några sprickor. Risk för sprickor finns alltid i gamla hus pga temperatur- och fuktväxlingar och att huset rör på sig, oavsett om man lerklinar eller använder träfiberskivor.
Den här bloggen har också utrett frågan: http://www.karleriks.se/2011/01/board-masonit-gips-eller-panel/
Här är i alla fall vårt nygipsade rum! Nu så ska taket, lister, foder och panelen målas, sist ska tapeten upp och sen är första gästerna välkomna att inviga rummet!
Garderobsdörrar
Trippelfönster
Ingrids rum
Jobbar torpifrån!
Tapetval och panelfärg
I gästrummet är det en original bröstpanel, eller kallas det bröstpanel när den inte går upp till brösthöjd..? Lårpannel? Haha..
I det här inlägget trodde jag att jag mer eller mindre hade bestämt mig. Det skulle bli tapeten Vera och matchande grön panel.
http://entilltorpblogg.blogg.se/2014/february/uppdatering-fran-huset.html
Men så snubblade jag över tapeten Penelope, också från Sandbergs. Vera andas kanske lite mer 20-tal, även om Penelope också är från ungefär den epoken. Jag tycker kanske är Penelope är lite vackrare och mer i stil med Morris tapeten som vi har i master bedroom, mer Vera kanske passar huset bättre, den känns kanske mer Svensk och lantlig? Penelope är grönare än på vissa av bilderna nedan, de grönaste bilderna är mest rättvisande.
Så nu är frågan: Vera eller Penelope? Och andra frågan: off white eller grön bröstpanel? (Panelen i övre och nedre hallen blir fortfarande jugend-grön. Golvlister och foder blir grå som i resten av huset och taklist och tak är vita.)
Penelope + grön panel:
Vad tycker ni?
Livstecken
Hej! Jättekul att höra att ni är några stycken som saknar bloggen, jag ska försöka lägga upp inlägg oftare än en gång i halvåret!
I helgen ska vi ut till Torpet och huset igen, för första gången sen december, eller var det november... Andreas har varit där några dagar under vintern och fått en hel del gjort.
- Ingrids rum är i princip färdigmålat, femtioelva lager linoljefärg senare... Det var är blågrön färg på panelen tidigare som nu är off white. Nu är det bara fodren som behöver ett lager grått till.
- Lister och foder i övre hallen är på plats, gör så stor skillnad! "Bara" målning och behandling av golvet kvar. Golvet ska kalkas och såpas som alla andra golv.
- Balkongdörren ut från gästrummet är igensatt och bröstpanelen lappad där dörren var. Kolla original tapeten!
- Lucka upp till vinden installerad och satt samma panel på som det är i taket, den syns knappt!
Håller på att förbereda ett till inlägg som kommer upp imorn. Jag behöver era råd om tapet och färg på panel! Väljer mellan två olika tapeter och två olika panelfärger.