Uppdatering från huset!

Under vintern har det inte hänt så mycket på Torpet eller i Andreas hus bredvid. Men nu i vår kommer det hända mycket, framförallt i huset!

 

Just nu har vi rivit ut det mesta på övervåningen. Lager av masonit och tretex är borta, trägolven gick tyvärr inte att spara eftersom de hade hällt ut betong på dem för att få dem jämna och kunna lägga spånskiva och korkoplast på… För att kunna riva en ful utbyggnad med badrum i så har vi behövt flytta på två dörrar och en vägg på övervåningen för att göra plats för ett badrum i övre hallen. När vi rev bort masoniten i taket så upptäckte vi en gammal vattenskada och var tvungna att riva ner delar av det gamla fina undertaket, men vi har hittat en liknande fasad panel att ersätta med. Så nu är det helt öppen planlösning och öppet upp till nock. Men inte länge till!

 

När vi rev upp alla golv passade vi på att dra elen i golven (den behövde ändå dras om) så den kommer att vara bara halvt utanpåliggande. Vi bytte även ut sågspånen i bjälklaget mot glasull. Antagligen har vattenläckan förstört även undertaket i köket, det ser vi först när den masoniten ryker, och då hade det inte varit roligt om sågspånet var kvar när vi måste byta delar av det…

 

Jag damsög upp det sista av spånen och Andreas la i isolering. Isoleringen är inte direkt för värmens skull utan för att det inte ska bli en resonanslåda i bjälklaget. Andreas reglade upp golvet så att det blev rakt (rakare), bjälkarna satt med långt avstånd och golvet hade fått hängmage (därav att de hade lagt ut betong under spånskivorna...).
 
 
Bäddat och fint. 
 

Andreas har börjat regla upp innerväggarna igen, ska lägga golv snart och börja sätta panel.

 

Bakom tretexen på väggarna fanns original tapeten kvar och en bröstpanel. Bröstpanelen ska få vara kvar men vi kommer att sätta tunn renoveringsgips på tapeten, den är inte tillräckligt välbevarad för att spara men vi vill ändå inte riva ner den utan ”lagrar” den i väggen. Golvlisterna och bröstlisten är borta, men vi har hittat bitar av dem inbyggda på andra ställen och kommer att återskapa dem.

 

Så nu är det snart dags att bestämma alla färger och tapeter på övervåningen. Och eftersom Andreas är färgblind så faller det på mig! Det är två sovrum och den övre hallen som behöver färgsättas. I övre hallen är det fasad panel från golv till tak som fortsätter ner i trappan och antagligen till hallen på nedervåningen, så där måste det bli samma färg hela vägen. Jag hittade en grön färg som jag gillar här: http://sodergarden.files.wordpress.com/2011/05/p5020009.jpg. Den är blandad av kromoxidgrönt, järnoxidgult och vitt, ca 1 del grön 1 del gul och 6 delar vitt. Ska provblanda snart och se hur det blir. Tycker att den andas 1920-tal, vad tycker ni?

 

Fönsterfoder och dörrfoder tänkte vi ha samma färg på i hela huset, antagligen 2-5% grön umbra.

 

Här ser ni två kollage för övervåningen som jag har gjort! Färgerna under tapeterna är till bröstpanelen, den ljusgrå till fodren. Ett sovrum till vänster, hallens färg i mitten och nästa sovrum till höger. Kan inte bestämma mig om vi ska ha blått eller grönt i vänstra sovrummet… Rummen ska ju gärna hänga ihop men ändå vara individuella. Vad tycker ni?

 

 
 
 

Den vänstra tapeten är från Sandberg och heter Vera, mönstret är från 1920, kostar ca 635:-/rulle. Den högra är en William Morrison tapet, från ca 1910 tror jag, kostar ca 750:-/rulle.

 

Golven kommer att kalkas och såpas som vi gjorde med golvet i Andreas länga i somras, vi blev väldigt nöjda med resultatet! Har beskrivit det noggrant i ett tidigare inlägg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0