Kalka och såpa

I helgen ska vi äntligen ut till Torpet igen! Vi kommer ha gäster med barn ute lördag till söndag, så jag vet inte hur mycket som blir gjort. Men det ska bli skönt att komma ut! Ser fram emot att se syrenen blomma, missade det förra året!

 

Andreas tapetserade sin länga förra veckan, alla lister är målade och det enda som kvarstår är att behandla golvet och sen piffa! Längan hade ett undergolv, som aldrig varit framme med två lager plastmatta på. Nu är det slipat och behöver få någon form av behandling. Egentligen så förespråkar jag vanligt såpaskurning, men längan kommer att hyras ut så vi behöver få ett tåligare golv snabbare. (Vill ni se mer bilder från Andreas hus så lägger han upp bilder här. Inte så ofta dock..)

 

Så här skriver Kullabygdens byggnadsvård om kalkade golv: ”Här råder delade meningar, vi vet, men redan Linné beskrev kalkskurning från sin resa i Västergötland, så metoden har hyfsat gamla anor. Och här i Skåne har man kalkat tämligen friskt inomhus, i första hand inte för att det blev snyggt utan för att desinficera och hålla loppor och löss borta i möjligaste mån. Speciellt noga var man med exempelvis skafferiet. Ett faktum är också att ytan blir motståndskraftigare både mot insugning och mekaniskt slitage med en kombination av kalk och såpa. Dessutom blir träet också aningens ljusare jämfört med bara såpa. Golvet blir efterhand stenhårt och fullständigt oemottagligt för inträngande smuts. Vårt golv i butiken som såpskurats sedan 1850-talet har det spillts både trätjära och rödvin på, utan att det blivit några fläckar.”

 

Så planen är alltså ett kalkat såpaimpregnerat golv. Så här beskriver kulturhantverkarna tillvägagångssättet:

 

SÅPIMPREGNERAT GOLV:

Vill man påskynda processen att få ett skurgolv kan man impregnera golvet med såpa. Gör då så här:  

Fukta först golvet lätt med vatten. Blanda en del såpa med två delar vatten. Moppa ut såpvattnet över golvet så jämt som möjligt. I kanter  och hörn kan man använda en trasa eller stor pensel. Därefter låter man golvet torka någon timme. Denna behandling  upprepas en eller två gånger. Man kan polera golvet med en fin polerskiva på en singelskurmaskin när det är torrt för att få en fin yta. Var beredd på att golv behandlade med såpa är flammiga och gula till en början. Med tiden försvinner flammigheten och golvet bleks till en silverskimrande yta. Det tar ungefär ca 6 månader upp till 1 år, beroende på hur ofta man våttorkar eller skurar golvet. Gör alltid en provyta först.

 

Bild från.

 

FÖRBEHANDLING MED MÅLARKALK:

Vill du ha ett golv som är ljust från början och något hårdare börjar du med att behandla golvet med kalk:

1 del släckt målarkalk till 5 delar vatten (0,5 1 målarkalk räcker till 20-30 kvadratmeter golv), som målas ut över det slipade golvet. Vänta tills det är helt torrt, 5-10 timmar. Torrborsta bort överflödet. Sedan läggs såpa på, enligt anvisning ovan. Behandlingen med kalk, görs bara en enda gång. Det går inte att lägga kalk på ett redan såpskurat golv, eftersom såpan hindrar kalken från att tränga ner i golvet. Gör alltid en provyta först.

 

Bilder kommer!

Trevlig helg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0