Helg på hälsingegård i Hassela

 

I helgen var jag uppe i Hälsingland på en jättevacker hälsingegård. Så här står det på Wikipedia om hälsingegårdar;

 

”Hälsingegårdar är ett kulturarv och ett exempel på svensk byggnadstradition i Hälsinglands gamla bondesamhälle.

 

En hälsingegård är en bondgård eller före detta bondgård i Hälsingland med bevarade kulturhistoriska värden. De stolta mangårdsbyggnaderna har blivit symbol för begreppet, men det är hela gården som produktionsenhet, med ekonomibyggnader och marker, som utgör en hälsingegård. Hälsingegårdarna speglar landsbygdens byggnadstradition, helt baserad på trä, och är ett uttryck för folklig arkitektur, det vill säga böndernas byggande såsom det utvecklades då förutsättningar gavs. Att ge en generell bild av hälsingegårdarna är svårt eftersom de ser olika ut beroende på var i landskapet de ligger och under vilken period de är uppförda.

 

Det unika med hälsingegårdarna är bland annat viljan att bygga stort. Ingen annanstans i världen finns en sådan koncentration av gårdar med stora byggnader som i Hälsingland. På gårdarna finns stora och rikt utformade bostadshus, ofta två eller tre stycken, ibland använda för generationsboende eller som sängstugor och festbyggnader. Ofta var bostadshusen uppförda i två våningar, men det finns också exempel på envånings parstugor.

 

De välbyggda bostadshusen, ofta rikt utformade med profilerad takfot, skurna eller profilsågade fönsterfoder och vackert utformade entrépartier, representerar i huvudsak 1800-talets byggnation, men det finns också mer ålderdomliga gårdar med låga, omålade byggnader uppförda i fyrkant runt ett gårdstun, och sekelskiftesbyggnader med rik snickarglädje och stora verandor.”


Tyvärr är tegeltaket borta, men tanken är att de ska byta ut det korrugerade plåttaket så fort de har tid. Problemet är att det är mycket de ska hinna med ”när de får tid”…"Gammgården", som den kallas. Den ursprungliga mangårdsbyggnaden. Ligger i vinkel mot den "nya" (från 1910). Hann tyvärr inte gå in den här helgen, vi snickrade mest hela tiden, men jag ska upp igen om två veckor!

Logen, som även den ligger i vinkel mot mangårdsbyggnaden. Mer bilder kommer på den också!

Hagar för får och hästar.
De stog så fint på rad innan jag hann få upp kameran...
Kyra var svår att fånga på bild!

Mer bilder kommer! Bland annat på ett fint dass, dörrar och takavvattning!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0