Nytt tak

I helgen på börjades bytet av taket på Andreas länga. Han och en snickarkompis ska vara ute hela veckan. Kändes inge roligt när jag var tvungen att åka in till stan i söndags för att jobba när han fick vara kvar där ute…

 

På ena sidan var det gamla betongpannor och på den andra korrugerad asfaltspapp.

 

Huset strippades på takbeläggning och gammal underlagspapp. Råsponten lagades där det behövdes och ny underlagspapp lades ut. Det är tunga rullar och tröttsamt i fötterna att gå på tak.

 
 

 

 
 

Sen ska ströläkt och bärläkt upp och till sist pannorna som vi samlat på oss. Enkupiga gamla, fina.

 

 
 

Dom har räknat med att det kommer ta ca 7 dagar för dom två, huset är ca 20 meter långt. Det här är det första taket av sex stycken som behöver bytas, som tur var är inget av dem akuta, än.

 

Ska bli spännande att se resultatet när jag åker ut på fredag!

 


Syrén-massaker!

När jag tankade över helgens bilder från telefonen till datorn hittade jag bilder från två veckor sen när vi var ute.

 

Då rev vi spaljén med vildvin. Den var rätt fin, men fick stryk under förra vintern och har bara hjälpligt stadgats upp sen dess. Den var dessutom lite för låg.. Vildvinet växer verkligen som ogräs så jag klippte ner det helt.

 
 
 
Den hade tagit sig in på dass! När vi kom på fredagskvällen så såg det i mörkret ut som att det satt någon där inne, läskigt!
 
 
 

 

Till våren ska jag sätta dit någon ny, antingen bygga en högre och stabilare eller kanske köpa en. Såg att de hade den här på Jula:

 

 
 

Men med tanke på priset (89:-) så är jag skeptisk till kvalitén.. http://www.jula.se/rosenbage-799022

 

Uppenbarligen använder jag min huggkubbe för lite.. Denna vackra svamp hade intagit den. Det blir mest att jag använder vedklyven nuförtiden.

 

 
 

Jag och mamma tog ner i princip hela syrénhäcken också! Den hade blivit hög och gles. Ett tips till er med syrénhäckar är att kontinuerligt gallra ut den så man slipper såna här drastiska åtgärder. Vi tog ner den mot Andreas tomt, men den mot vägen är kvar. Utan den blir det väldigt mycket insyn, så den får vi ta lite i taget. Planen är att ta en tredjedel av de tjockaste stammarna i höst, en tredjedel nästa år och resten året efter det. Den är ändå helt okej tät.

 

Häcken mot Andreas tomt.

 

 
Torpet sett från Andreas tomt, den låga, nedklippta häcken i förgrunden och den fyra meter höga häcken mot vägen i bakgrunden.
 

Förra helgen jämnade Andreas sin syrénberså med marken, förhoppningsvis kommer den komma upp, tät och fin i vår. Kommer nog ta några år innan den har rätt höjd dock...

 

 

Den här helgen tog jag även ner Andreas syrénhäck! Fast denna gång var det den mot vägen, den var så gles så den skyddade ändå inte mot någon insyn! Här är en före-bild, missade att ta en efter-bild.

 

 

Vissa plantor i min häck har helt enorma blad! Någon som vet vad det beror på?

 

 

Ny spade!

Fick en blender när jag fyllde år nyligen, men hade redan en, så igår lämnade jag tillbaka den på Clas Ohlsson och köpte en spade istället! Jättefin, och känns bra också. 179:-, recension kommer. I helgen ska jag testa den.

 

 

 

 

Tack så mycket mamma!


1920-tal

Det är lätt att tänka sig hur man renoverar ett torp från 1850. Man ser tapeterna, färgerna, möblerna framför sig. Men det är betydligt svårare med ett hus på landsbygden från 1920! Hur såg möblerna ut? Vad var det på väggarna? Om man söker på 1920-tal så får man bara stilidealen från städerna, modernismen började komma, tidig funkis, 1920-talsklassicism. Men trender tog lång tid att ta sig ut på landet.

 

1920-tal

 

Men om jag istället tittar på trenderna perioden innan, 1910-1919 (Nationalromantiken), så känns det inte heller rätt för vårt hus. Det känns också för modernt och man får även där mer stilideal från städerna. Hur långt efter var de på landsbygden? Var de så långt efter att de på 1920-talet fortfarande inredde med Jugendstil (1898-1909)?

 

Nationalromantik

 
 
 
Jugend
 
 

På tal om Jugend så hittade jag det här övergivna huset när jag googlade efter Jugendbilder, otroligt vackert! Hur kan någon överge ett så vackert hus?? Här kan ni läsa mer: http://fredricsson.blogspot.se/2010/08/jugend-villan_5385.html

 

 

Visst att man ska inreda som man själv tycker är vackert men vi vill gärna få tillbaka den gamla känslan i huset och vi kan hitta tapeter som vi gillar från alla dessa epoker.

 

Det bästa vore att hitta ett liknande hus med mer originaldetaljer bevarade för att hitta inspiration. Jag har letat på hemnet.se, men de flesta hus från den här tiden har blivit renoverade både en och två gånger under årens lopp.

 

Jag har även tittat på Carl Larssons bilder, där kan man få väldigt mycket inrednings inspiration.

 

 

Och även på andra konstnärer.

 

 

 

När vi väl börjar skala av väggarna kommer vi säkert hitta vackra originaltapeter att inspireras av. Mer bilder kommer! 

 

PS: När jag hittat bilder på nätet som jag vill spara så ”pinnar” jag dom här: http://www.pinterest.com/amarriesa/countryside-home/


RSS 2.0