Snickartips

Tips på tre sätt att avsluta en golvlist på:
 
 
1. Fasa av den, med tex en bandslip. Relativt enkelt.
 
 



2. Gera, och sen såga rakt. Krävs bra såg men blir riktigt tjusigt tycker jag.
 
 
 
3. Gera åt andra hållet. Lite pilligt.
 
 
 
 
 

Latex och silicon

Nu pratar jag inte om fetisch kläder och bröstinplantat. Utan om små hjälpmedel för att få gamla hus att se snygga ut. Kanske inte så byggnadsvårdsmässigt, men ortroligt användbart.

 

Jag har alltid blandat ihop dessa två, båda är lite kladdiga, kommer i en svårhanterlig tub och blir lite gummiaktiga i konsistensen.

 

Silicon används bland annat
i våtutrymmen och är inte övermålningsbar.

 

Latex däremot kallas för ”snickarens bästa vän”, och på min veranda gick det en hel del av den varan. Jag sprutade ut, drog med fingret över springan och torkade med en fuktig svamp. Latex torkar rätt snabbt så det gäller att inte spruta ut på för många ställen innan man går efter och drar med fingret och torkar. Latex är övermålningsbart men man ska vänta minst ett dygn, längre om man använder matt färg.

 

Den grova panelen på min veranda hade stora glipor som lyste svart när jag hade målat första lagret. Utan latex hade jag inte kunnat ha kvar den. Och golvlisterna längs med panelen skulle se alldeles ny ditsatta ut om jag inte satt latex i glipan mellan väggen och listen. Även längst med vissa elledningar har jag satt latex för att det ska se ut som om de alltid suttit där och bara blivit inmålade.

 

 

 


Vinbärssaft

På semestern gjorde jag två laddningar rödvinbärssaft. Blev väldigt god!

 

 

Ingredienser för 8 dl saft:

1 kg röda eller svarta vinbär

3-6 dl vatten

6 dl strösocker per liter avrunnen saft

1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

 

 

Gör så här:

Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär, och småkryp. Koka upp vatten i en stor kastrull, 3 dl om vinbären är röda och 6 dl om de är svarta. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min, tänk på att det lätt kokar över!

 

Sen ska saften silas. Om man gör saft någon gång per år så tycker inte jag att man behöver en silställning, jag tog en vanlig sil och satte över en bunke och la en bit finmaskigt myggnät över som jag hade kvar från att jag byggde myggfönster. Förra året använde jag en gammal kökshandduk, gick också bra. Men tänk på att den nog aldrig kommer bli vit igen, men går att tvätta och använda till nästa saftkok! Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, ca 40 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig.

 

 

Mät upp saften och beräkna sockermängd, går att minska ner sockret lite om man vill. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 10 min. Tag bort det bildade skummet med en sked. Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften. (Natriumbensonatet kan skippas om man vet att saften går åt snabbt eller om man tänker frysa den.) Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken. (Jag brukar hälla kokande vatten i flaskorna och sen hälla ut det precis innan jag häller i saften.) Förvara saften svalt.

 


 

 

Tips inför frysning: Det är bra att hälla upp den i burkar, inte flaskor. När saften är fryst är den ändå rätt mjuk och man kan ta en sked och gröpa ur saft till bara ett glas eller en kanna, och slippa tina all. 

 


Det här lilla bordet hittade mamma i grannens grovsop, passar fint här på verandan.

Bilden är tagen innan golvlisterna kom på plats. Jag har inte målat hela vägen ner så att man kan se vilka färger panelen haft förr. Som en dold färgtrappa bakom golvlisten.

Den lilla lyktan ska få el i sig och bli utebelysning.

Snart går jag får jobbet och åker ut till Torpet! Underbart med fredag. Trevlig helg på er!


Nagellack och byggnadsvård

Att krypa runt på knän på ett obehandlat furugolv och måla lister och tapetsera är inte en bra idé om man har rödmålade tånaglar. Bara ett litet tips från coachen.

Jag löste det genom att sätta på mig raggsockor. Hoppas att märkena på golvet försvinner när jag skurar…


Hus till salu!

Inte mitt förstås, men det som jag visat bilder på tidigare. :)

Det gick ut för 700 kkr och är redan uppe i 1,2Mkr. Men det är ett helt underbart hus och jag håller tummarna för att det får rätt ägare.

http://www.maklarhuset.se/till-salu/fritidshus/vaddo-tingsvagen_1-528695

(haft problem med att göra inlägg från mobilen, men nu går det! Snart kommer det fler.)


Tapetsering på gång!

Det var pilligt och det gick inte snabbt, men fint blev det!


Omslagspapper

För ett tag sen hittade jag sjökort på en loppis som jag tänkte att jag kunde använda som presentpapper. Idag slog jag in födelsedagspresenter till min sambo!


Gårdagens fynd!

Jag är scoutledare i en av Svergies äldsta kårer, från 1915. Vi har haft samma lokaler nästan från starten men nu håller vi på att flytta. Därför var jag nere i vårt ena källarförråd igår, där har ingen varit inne på många år och tiden har stått stilla. Där hittade jag den här fina drickabacken som fick följa med mig hem! Den får nog bo i stan, antingen med tidningar i eller lite ved till kakelugnen i sovrummet.


Frukostpannkakor

Vill tipsa om ett gott recept på pannkakor! Gjorde dem till frukost senast jag var på Torpet. Jag försöker undvika kolhydrater, mår bättre så, och dessa är utan mjöl.

 

 

6 ägg

1 banan

3 msk jordnötssmör

 

Mosa bananen, blanda ihop allt väl, stek i smör.

 

Jag gjorde en halv sats och det räckte för två. Till åt jag den halva bananen som blev över och blåbärssylt med mörkchoklad. Mmmm...

 


Längtan till landet

Nu räknar jag dagarna.

 

På fredag åker jag ut till Torpet. På lördag ska jag ha loppis, mamma är där och hjälper mig som tur är. Sen en ensam natt på Torpet, och så kommer min sambo hem från fjällvandringen och kommer ut till Torpet. Sen två underbara veckor av semester, tillsammans, på Torpet!

 

Tanken är som sagt att vi inte ska renovera utan göra utflykter, kanske besöka en loppis eller två och ta det lugnt. Men sätta golvlister och tapetsera min glasveranda tänkte jag göra någon dag, och fixa skorstenen. Men det tar inte två veckor!

 

Skulle vilja lägga lite tid på att ta hand om alla bär. Tänkte göra rabarber puré och marmelad, har fått två recept som jag ska testa. Och så skulle jag vilja torka hallon, för att ha i müsli eller som godis. Tänkte torka i ugnen. Kanske även göra hallon saft? Har fått så mycket hallon i år, tackvare att hallonlandet fick lite kärlek i våras. Och så vill jag göra vinbärsgelé, och kanske vinbärssaft... Buskarna dignar!

 

 

Något som jag velat testa länge är att göra eget smör.. Och till det måste jag ju ha lite hembakt bröd, kanske ska passa på att baka någon som man inte har tid till annars, kavring eller surdegsbröd. Hittade den här roliga affischen på nätet.

 

 

 

 

Som sagt, jag längtar ut nu! Svårt att koncentrera mig på jobbet…

 

Delar med mig av recept om jag hittar något riktigt bra!  


RSS 2.0