Sökte efter salt men fann mjöl

Har letat efter ett saltkar, men i lördags köpte jag ett mjölkar istället. Kunde inte låta bli, det matchade med de andra (hmm, vad kallas de? Matförvaringskärl? Torrvaruförvaring?).


Har inte sett några med det mönstret förut, och inte hon i antikhandeln heller, de kanske är ovanliga? 








De har tyvärr inga lock, men jag ska tillverka i trä hade jag tänkt. Får se när det hinns med...

Nu längtar jag till midsommar på Torpet!
 

Kommentarer
Postat av: / C

Hejsan!



Det är porslin från Göteborgs porslinfabrik (fanns 1860-1927) som köptes upp av Rörstrand 1916. Kryddservicerna gjordes nån gång på 1920-talet och vad jag vet var de med två olika mönster, det röd/gröna som du har och blått som jag har.

Mina olika delar är märkta "Göteborg" eller "Rörstrand".



- C

2011-06-21 @ 12:58:13
Postat av: Andrea

Hej! Tack för informationen. Mina är helt omärkta, allihop, vilket är konstigt. Har dina blå samma mönster bara att det är hel blått istället för grön/rött?



Andrea

2011-06-22 @ 09:59:27
URL: http://entilltorpblogg.blogg.se/
Postat av: / C

Hej igen!



"Kryddburkar" räknades som vardagsporslin så det var inte alltid att de märktes, dessutom om det var andra sortering så märktes de aldrig. De är med 90% säkerhet från Göteborg - finns alltid en liten chans till att nåt utlänskt bolag kan ha gjort kopier men ...

Nä, det blå mönstret har en sliliserad blomma i hörnen och blad som som går tvärs över - väldigt mycke jugend. Burkarna däremot är helt lika i form.

Anledningen till att varken du eller jag har hittat nån salt"burk" är att den användes dagligen och olycker kunde ju ske plus att saltet kraftigt missfärgade glasyren och burken kasserades - synd.



Ha' det så skönt på torpet ... vi ska äntligen börja bygga på vårt för i år. Har tagit ner och flyttat en parstuga - i år blir det förhoppningsvis golv och innertak etc.



- C

2011-06-22 @ 11:56:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0