Odla Scharlottenlök

Växtplats och jordmån.
Soligt läge med, lucker, mullrik och varm jord med hög kalkhalt, pH-värde 7,0-7,5.

 

Plantering och planteringstid.
Sättlöken planteras ut när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Planteringsdjup 2-3 cm, plantavstånd 10-15 cm och ett radavstånd på 25-50 cm.

 

Skadeinsekter och sjukdomar.
Lökflugans larver kan ibland orsaka stor skada på lökodlingen. Samodling med t.ex. morötter gör det svårt för lökflugan att hitta löken.

 

För att undvika sjukdomar bör man ha en ordnad växtföljd och inte odla lök på samma plats år efter år. Lök bör inte återkomma på samma plats oftare än vart 4-6 år. (Oj! Då måste man ju ha ett jättestort trädgårdsland…)

 

Skörd.
I juli-augusti, när blasten vissnat, och rötterna lossnar lätt. Låt löken ligga kvar på marken och torka några dagar om vädret tillåter.

 

 

 

Hmm, läste lite på nätet ang att så lök. Tydligen så blir det bättre resultat, tätare lökar och längre hållbarhet om man frösår lök istället för att använda sättlök. Men så här första året så orkar jag nog inte det, testar med sättlök. Frågan är varför man inte skulle kunna använda vanlig lök från mataffären och gräva ner? Kanske ska testa några såna också och jämföra…

 

Jag hittade även några tips från Ica Kuriren:

 

Så odlar du lök

  • När jorden nätt och jämt reder sig och smulas söder i din hand är det dags att sätta lök. Det krävs bara ett par plusgrader i jorden. Förbered genom att luckra och blanda in lika delar kompost och naturgödsel, helst höns. Soligt läge är ett måste.
  • Om du inte har pallkragar kan du bygga upp odlingsbäddar, 20 cm höga. Då ökar värmen och luft kommer till som gynnar tillväxten.
  • Sätt lökarna ganska tätt, cirka 10 cm. Gallra efter hand och använd färsk lök i maten. Använd gärna värmebehandlad sättlök så minskar risken för att den går i blom om det blir för kallt.
  • Fiberduk ökar värmen och gör att fukten hålls kvar i jorden – extra viktigt senare på säsongen, eftersom lök inte vill torka ut. Fiberduk skyddar också mot lökflugan och andra fluglarver.
  • Vattna ofta om det är en torr sommar. Rensa bort ogräset.
  • Lök som du vill spara för vintern ska få vissna. När hälften av stjälkarna ligger ner är det lagom att skörda. Ju längre löken stannar i jorden, desto mer minskar hållbarheten. Å andra sidan växer den mycket i slutet av säsongen, så skörda inte för tidigt.
  • Låt lökarna torka ute hängande under tak eller inne torrt och svalt.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0