Långhelg på Torpet

 

På fredag morgon åker jag och mamma ut till Torpet! Ser verkligen fram emot att komma ut dit och se hur långt våren har kommit.

 

Planerna för helgen ser ut så här:

 

- Måla det ”nya” köksbordet. Det fyrkantiga som jag ställde dit förra helgen.

- Måla klart pallen och tallrikshyllan

- Skura golven

- Storstäda och gräva ur komposten, lägga den färdiga mullen i trädgårdslandet

- Sätta potatis om jorden rett sig (det ligger fullt av små potatisar på mitt fönsterbräde i stan som fått små armar och ben)

- Kratta hela tomten och försöka få bort allt det långa gräset som blev kvar när gräsklipparen dog förra året precis lagom till sista klippningen…

- Plantera rosorna som jag tog med mig från jobbet

- Kanske beskära äppelträden


Så här vackert blommade äppelträdet förra året!

 

Det här läste jag på odla.se angående att beskära äppelträden: ” Tumregeln är "ingen beskärning mellan påsk och midsommar", vilket i o f är godtyckligt. Det som gäller att trädet ska beskäras medan det fortfarande är i vila, men efter största frostriskerna är över. (äldre träd kan även beskäras höst, efter bladfällning.) Kolla om trädet börjat bilda bladknoppar, då är det för sent.


Då blad och skott utvecklas är energireserverna låga och man bör undvika beskärning för att träden ska kunna läka snitten, och inte störa blom/fruktbildning.


Är du osäker var ditt träd befinner sig så väntar du till JAS (juli, augusti, september). Då har trädet höga energilager och har bäst förutsättningar för att läka skador, och fortfarande förbereda sig för vinterns påfrestningar.”

 

Väntar med att beskära dem helt enkelt, finns tusen andra saker att ta tag i!


Kommentarer
Postat av: Cecilia

Ojojoj, vilka ambitioner! Man ska väl få vila lite också, bara sitta i stolen i solen o ägna sig åt lite teoretisk trädgårdsskötsel också. Det kan varmt rekommenderas (samt praktiseras i påsk, jag har mångårig erfarenhet, har planerat trädgårdar både här å där, själva krafsandet o krattandet är lite övervärderat, tycker jag).

2011-04-20 @ 13:34:21
URL: http://bodanorregard.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0